Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Καθυστερούν οι προκηρύξεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης


Την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των κοινοτικών δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), καθώς και στην αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. στηλιτεύουν 22 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Κώστας Τσιάρας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η πρωτοφανής καθυστέρηση της κυβέρνησης να προκηρύξει τα σχετικά προγράμματα, έχει ως συνέπεια την «αποστράγγιση» κάθε εισοδηματικής αλλά κυρίως αναπτυξιακής προοπτικής του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.Σε μια δύσκολησυγκυρία για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττεται τόσο από την εκτόξευση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών όσο και από τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, απόρροια των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσα ελάχιστα μέτρα του νέου ΠΑΑ έχουν προκηρυχθεί, Βιολογικές Καλλιέργειες, Νέοι Γεωργοί, έχουν οδηγηθεί ήδη σε «Βατερλώ» από τον κάκιστο σχεδιασμό και τις συνεχείς παρατάσεις.Την ίδιαστιγμή, στο συρτάρι μένουν τα σχέδια βελτίωσης, τα μέτρα για την καινοτομία, την αγροτική εκπαίδευση, τη μεταποίηση, που δίνει και την προστιθέμενη αξία στον γεωργικό τομέα, τα αγροτουριστικά προγράμματα (Leader). Μέτρα, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην αγροτική παραγωγή και βεβαίως ώθηση στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Εκφράζουν δε τις έντονες ανησυχίες τους για τον ορατό κίνδυνο να χαθούν αυτά τα πολύτιμα κονδύλια, λόγω της αυστηροποίησης του νέου Προγράμματος, ως προς τον χρόνο απορρόφησης. Όταν μάλισταη Κυβέρνηση δραμε τυχοδιωκτικό και κοντόφθαλμο τρόπο, ο οποίοςεξαντλείται απλά σε καταβολή κοινοτικών κονδυλίων επιδοματικού χαρακτήρα καιέχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύονται εμπροσθοβαρώςαναγκαίοι πόροι, μέχρι το τέλος του Προγράμματος.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016.

Ο κ. Τσιάρας και οι 21 συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί το σύνολο των μέτρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, για το τί μέλλει γενέσθαι με τους αποκλεισμούς όλων των κτηνοτρόφων αλλά και χιλιάδων αγροτών από το Μέτρο «Βιολογικές Καλλιέργειες», για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος (ΠΣΚΕ), και για ποιον λόγο η Κυβέρνηση δεν εκχωρεί – ως οφείλει – τα μέτρα στις Περιφέρειες.

Επιπροσθέτως, ζητούν απαντήσεις για τη μηδενική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Σχεδίου Γιούνγκερ για τον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και για τη σχεδόν μηδενική απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Προηγούμενο άρθρο Έτος Γ. Καραϊσκάκη 1827-2017 – Ο εορτασμός στο Μαυρομμάτι
Επόμενο άρθρο Γιώργος Καπράνας: Την 1η Μάη απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε