Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες αγρότες και τις καλλιέργειες τους


Το θέμα της επερχόμενης αγροτικής καταστροφής που θα οδηγήσει χιλιάδες αγρότες στον ξαφνικό οικονομικό θάνατο φέρνει στη Bουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.  Συγκεκριμένα, με αφορμή την ξαφνική απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, ο κ. Τσιάρας κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που συνυπογράφουν 40 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να δείξει κατανόηση και να ενσκήψει στις ανάγκες του Ελληνικού λάου και για μια ακόμη φορά οι αγρότες θα πληρώσουν το τίμημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο κ. Τσιάρας τονίζει ότι το πρόβλημα όμως έχει περιπλεχθεί και χρονίζει, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά της μεγέθη και καλείται επειγόντως να ρυθμίσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει αποφασίσει για όλα τα χρέη οριζόντια ρύθμιση που περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον σε ύψος 30% της οφειλής και την εξόφληση σε εικοσιτέσσερις (24) δόσεις. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ, σήμερα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την ρύθμιση και παράλληλα να εξοφλεί και τις τρέχουσες οφειλές, οι ΤΟΕΒ ζητούν να οριστεί προκαταβολή μέχρι 15% και περισσότερες δόσεις ώστε και να εξοφλήσουν και τα παλιά χρέη αλλά και τις τρέχουσες καταναλώσεις.

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επισημαίνει ότι παρότι η κυβέρνηση και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας Περιβάλλοντος αδιαφορούν, εντούτοις είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο το όποιο θα δώσει μια δίκαιη λύση για την αποτροπή της διαφαινόμενης καταστροφής των καλλιεργειών και των αγροτών που εξαρτώνται από αυτές, αλλά και την στήριξη της ΔΕΗ που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών.

Καταλήγοντας, οι ερωτώντες Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τον σχεδιασμό της προκειμένου να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την οικονομική καταστροφή.

Τέλος, ζητούν να πληροφορηθούν τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ.

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας στο Γυμνάσιο – Λ.Τ