Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση: Με κάθε βροχή πνιγόμαστε!


Κάθε φορά που θα βρέξει λίγο παραπάνω, συγκεκριμένες περιοχές του νομού πλημμυρίζουν και καταστρέφονται περιουσίες. Κάθε φορά που θα βρέξει λίγο παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο νομός Καρδίτσας είναι τελείως αθωράκιστος από τις πλημμύρες παρά τα ποσά που διαφημίζονται ότι ξοδεύονται για καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών.

Οι πρόσφατες πλημμύρες που σκέπασαν εκτεταμένες κατοικημένες και γεωργικές εκτάσεις και οδήγησαν στην μετακίνηση των κατοίκων ολόκληρου οικισμού αποκάλυψαν ξανά, όχι μόνο τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και τον πρόχειρο και ευκαιριακό σχεδιασμό στην επέκταση του σχεδίου πόλης της Καρδίτσας σε περιοχές που είναι δεδομένο ότι κινδυνεύουν άμεσα από πλημμυρικά φαινόμενα.

Κάθε φορά που βρέχει δε σκεφτόμαστε αν θα γίνουν καταστροφές, αλλά απλά περιμένουμε να δούμε το μέγεθός τους σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, εγκαταστάσεις, δρόμους, αφού θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνουν. Μαύρικα, Μακρυχώρι, Ψαθοχώρα, Κοσκινά, Πέτρινο, Μεταμόρφωση, Βλοχός, Συκεώνα, Μαγούλα, Μαγουλίτσα, Παλαιοχώρι, Ριζοβούνι, Γραμματικό, Ανάβρα, Λεοντάρι, Καρποχώρι, δυό – τρεις φορές το χρόνο πνίγονται από τα νερά ….

Έτσι για μια ακόμη φορά, μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές και χωριά των δήμων Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου, Σοφάδων σκεπάστηκαν από τα νερά με ανυπολόγιστες ζημιές σε υλικό και ζωϊκό κεφάλαιο.

Οι ευθύνες βαρύνουν τους δήμους, την περιφέρεια, όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και για τις ελλείψεις και για τα έργα που, όπου γίνονται, είναι ανεπαρκή για τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Περιφέρεια έχει κατ΄ επανάληψη επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα με επιμέρους ενότητες τις λεκάνες απορροής των υδατορεμάτων, μέσα και από τα ΓΠΣ, τις οριοθετήσεις ρεμάτων κλπ μέτρα με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνική μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αυτά, αρκεί να υπάρχει θέληση για την προστασία των δικαιωμάτων και αναγκών της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά η ζωή δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά, η επιδείνωσή τους και οι συνέπειές τους έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές της χωροταξίας και πολεοδομίας, τις πολιτικές γης και κατοικίας, τις κοινωνικές πολιτικές και του χαρακτήρα τους, της περιβαλλοντικής πολιτικής που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Ό,τι μπορεί να εξυπηρετήσει λαϊκά συμφέροντα δεν είναι επιλέξιμο και δεν χρηματοδοτείται ή χρηματοδοτείται ανεπαρκώς από τις κυβερνήσεις. Είναι ζητήματα συνδεδεμένα με τις ταξικές επιλογές ανάπτυξης της χώρας.

Ζητάμε:

  • Άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και πλήρη αποζημίωση σε όλο το νομό και για την παραμικρή ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα, ανεξάρτητα αν θα κηρυχτούν σε ‘’κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας’’.
  • Αμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.
  • Σχεδιασμό με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει από απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή/και κατακράτησης φερτών υλών, μέχρι τοπικά έργα διευθέτησης εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες. Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο σε χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών που μαστίζονται από την ανεργία.
  • Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους και όχι τμηματικές οριοθετήσεις για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Ειδικά μέτρα, για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.
  • Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και διευθετήσεων – οριοθετήσεων με επικαιροποιημένα τοπικά υδρολογικά στοιχεία (Ελληνικά δεδομένα).
  • Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας, τους μικρομεσαίους αγρότες τους μικροεπαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα για την  προστασία της ζωής τους και της περιουσίας τους, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Γιώτης Λάμπρος, δημοτικός σύμβουλος Μουζακίου

Ελευθερίου Βασίλης, δημοτικός σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα

Κρανιάς Βασίλης, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας

Πολυγένης Άρης, δημοτικός σύμβουλος Παλαμά

Στουρνάρας Σωτήρης, δημοτικός σύμβουλος Σοφάδων

Χαλάτσης Αστέρης, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε η πανθεσσαλική εκστρατεία του WWF
Επόμενο άρθρο Δύο νέα οδικά έργα ξεκινούν για την Π.Ε. Καρδίτσας