Ειδήσεις

Λύση στο θέμα της άρδευσης 20.000 στρεμμάτων στο Δ. Σοφάδων


Βιώσιμη λύση στο θέμα της άρδευσης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο Δήμο Σοφάδων, δίνει το έργο υπογειοποίησης του δικτύου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.Το έργο επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος  και  ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Σπύρο Γιωτάκο, αυτοδιοικητικούς  παράγοντες, υπηρεσιακά στελέχη και αγρότες της περιοχής.

Η προμήθεια των αγωγών, συνολικού μήκους άνω των 8 χιλιόμετρων και διατομής από φ160 ως φ500, έγινε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ η εκσκαφή και η τοποθέτηση πραγματοποιείται με την συμβολή του Δήμου Σοφάδων.Το έργο, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.

Με τν υπογειοποίηση της άρδευσης, οι παραγωγοί του Δήμου Σοφάδων θα έχουν ανεμπόδιστη ροή υδάτων για το πότισμα ενώ αναμένεται σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Συνολικά εκτιμάται ότι η έκταση καλλιεργήσιμης γης που θα καλυφθεί από τις επεκτάσεις θα πλησιάσει τα 20.000 στρέμματα.Το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά:

Λεοντάρι: Θα υπογειοποιηθούν 2,5 χιλιόμετρα αγωγών. Η προμήθεια των σωλήνων έγινε και άμεσα ξεκινά η τοποθέτηση.

Φίλια: Θα υπογειοποιηθούν 3 χιλιόμετρα αγωγών. Θα υπογειοποιηθεί και η γεώτρηση

Γραμματικό: Θα υπογειοποιηθούν 700 μέτρα. Εκπονήθηκε ήδη η μελέτη και άμεσα δημοπρατείται.

Καππαδοκικό: Ολοκληρώθηκε το έργο υπογειοποίησης 550 μέτρων.

Πύργος Κιερίου – Ματαράγκα:  Θα υπογειοποιηθούν 400 μέτρα. Εχει γίνει η εκσκαφή , τοποθετήθηκε το αντλιοστάσιο και απομένει μόνο η υπογειοποίηση

 

Ο κ. Κ. Αγοραστός, το χαρακτήρισε ως σημαντικό έργο για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και χρήσιμο για τη διευκόλυνση της δύσκολης καθημερινότητάς του, σημειώνοντας: «Το νερό είναι ζωή. Η εξοικονόμηση νερού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων είναι θέμα μείζονος σημασίας για την αιρετή Περιφέρεια.Με έργα όπως αυτό, προστατεύουμε το περιβάλλον, καθώς συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, αλλά και ενέργειας. Πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι μια από τις δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα με έργα και δράσεις ουσίας».

Από την πλευρά του ο κ. Β.Τσιάκος τόνισε τα εξής: «Με το έργο αυτό καλύπτουμε ανάγκες που δημιουργούνται στον αγροτικό τομέα. Οι σωλήνες θα αντικαταστήσουν τμήματα υπαρχόντων επιφανειακών αγωγών άρδευσης, τα οποία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (παγετός , πλημμύρες κ.λ.π) αλλά και λόγω παλαιότητας έχουν φθαρεί με συνέπεια την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού. Η στήριξή μας στον αγροτικό κόσμο είναι συνεχής».

Αναφερόμενος στο έργο ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε: «Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στο δήμο, αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.   Η υπογειοποίηση των δικτύου άρδευσης θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής ενώ το έργο αφήνει έντονα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Στοχευμένα, με έργα και δράσεις, στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι το έργο που θα δώσει “ανάσα” στον αγροτικό πληθυσμό είναι η ολοκλήρωση των κλειστών δικτύων άρδευσης από τη λίμνη Σμοκόβου. Γι΄ αυτό αποτελεί πάγιο αίτημά μας προς την πολιτεία η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της “μελέτης Λαζαρίδη”. Η ολοκλήρωση των κλειστών δικτύων  παραμένει το μοναδικό «εργαλείο» προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα έξοδα των παραγωγών»

Προηγούμενο άρθρο Οι Ρομά Χωρίς Σύνορα πρόσφατα επισκέφτηκαν την αρμόδια ειδική Γραμματεία
Επόμενο άρθρο Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 600 ευρώ στο Νομό