Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας


 

«Η οικολογία είναι στάση ζωής». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το τετραήμερο από 18 έως 21 Σεπτέμβρη, από την ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) και με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (η διοργάνωση εντάσσονταν στο νέο θεσμό του ΥΠΑΑΤ «Θεσμοφόρια 2014»), την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας, τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.

Για άλλη μια χρονιά, το άλσος του Παυσιλύπου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χιλιάδων επισκεπτών που είχαν τη δυνατότητα τόσο να περιηγηθούν στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων (όπου συμμετείχαν 44 συνολικά περίπτερα), όσο και να λάβουν μέρος στις πολλές και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα.

Το απόγευμα της Κυριακής η Γιορτή συνεχίστηκε με τη θεατρική παράσταση «ΟΔΟΣ ΠΑΓΩΝΙΩΝ 2014» (από το Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας «τέχνης παίδευσις») και την προβολή της ταινίας «Τρώμε ψέματα ! – Κουτί της Πανδώρας» (από την Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας), ενώ ολοκληρώθηκε και το τριήμερο κηποτεχνίας με θέμα «Πώς οργανώνουμε και πως φροντίζουμε έναν κήπο. Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων» (παρουσίασε ομάδα γεωπόνων).

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η σχετική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, έδωσε το έναυσμα όχι μόνον για προβληματισμό, αλλά και για δράση.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας, γεωπόνος κ. Σωκράτης Βασιλάκος, αναλύοντας το θέμα «Όταν οι πολυεθνικές προτείνουν τους γ.τ.ο. (μεταλλαγμένα), η ΟικόΣφαιρα αντιπροτείνει και συνδιαμορφώνει μαζί με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς τη δική της πρόταση για το μέλλον της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου», η προσπάθεια αυτή θα έχει και συνέχεια.

«Θα θέσουμε το θέμα σε κοινωνικό διάλογο. Ζητάμε συστράτευση από όλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως ο στόχος είναι να ανασυσταθεί η Πανθεσσαλική Κίνηση κατα των Μεταλλαγμένων που υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια και γιατί όχι, στη συνέχεια, να γίνει και πανελλαδική.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, κλείνοντας την ημερίδα, και ο γεωπόνος κ. Αριστοτέλης Τσόγκας τονίζοντας πως «στοίχημα πλέον για εμάς είναι να πάμε για ενημέρωση και στα σχολεία και αυτό είναι κάτι που θα το προωθήσουμε μέσω του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων».

Ήταν ένα τετραήμερο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και, για άλλη μια φορά, η Καρδίτσα απέδειξε ότι συνεχίζει να επιμένει οικολογικά.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, EuropeDirect Καρδίτσας της ΑΝΚΑ ΑΕ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, Διεθνής Ένωση Αστυνομικών-Τοπική Διοίκηση Καρδίτσας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας, Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

ΧΟΡΗΓΟΙ

Δήμος Καρδίτσας

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε. Καρδίτσας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ (Αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές), Καλλίθηρο / Τηλ. : 6972707142

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

EMELLAS – «Η τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών», Αθήνα / Τηλ. : 210-9765464

ΣΙΔΕΡΑ – ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ Αθανάσιος Τσιαμαντάς και Σία Ο.Ε, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26012

Συνεταιριστική Ελαιοχρωματιστών – Σκούρας Βασίλης, Καρδίτσα / Τηλ. : 24410-26372

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν εμβολιασμοί σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Αλεξάκου για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων