Με τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτη η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού κυρού Κυρίλλου


Σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης τελέστηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη, πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κυρίλλου ο οποίος εκοιμήθη το περασμένο Σάββατο και ενώ νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Στις 7.30 το πρωί ξεκίνησε η τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, και στις 12.00 τελέστηκε η Νεκρώσιμη Ακολουθία, την οποία παρακολούθησαν πλήθος Μητροπολιτών, σύσσωμες οι τοπικές αρχές και εκατοντάδες πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων

Μετά το πέρας της Νεκρώσιμος Ακολουθίας, πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, Δ/ντής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, κ.κ. Σραφείμ ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα :

«Ήταν άνθρωπος του Θεού, άνθρωπος της απλότητας. Ήξερε να αγαπάει, ήξερε να προσφέρει αυτή την αγάπη. Πάντοτε είχε ως προοπτική τη διακονία μέσω της αρετής.

Ας είναι αιωνία η μνήμη και παντοτινή η αγάπη προς το πρόσωπό του».

Ο Α ΄ Γραμματέας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ακολούθως, ο Α ΄ Γραμματέας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά στο βίο και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος καταλήγοντας ως εξής : «Ο θάνατός του δεν αποτελεί το τέρμα, αλλά την αρχή. Απολαμβάνει πια τα ελέη του Θεού και τη βασιλεία των ουρανών».

Προσφώνηση του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων

Σειρά είχε η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος υπογράμμισε τα ακόλουθα :

«Δεν πενθεί μόνον η τοπική Εκκλησία, αλλά και το χριστεπώνυμο πλήρωμα των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Τιμούμε τη μνήμη ενός σεμνού, καλοκάγαθου, προσήνους και φιλάνθρωπου.

Όταν πριν 10 χρόνια τα Κύθηρα τον υποδέχονταν ως Ποιμενάρχη ζούσαν μια νέα πνευματική ανατολή. Εμπιστεύτηκαν το νέο τους Μητροπολίτη και έζησαν ήρεμο βίο. Το έργο του σπουδαίο και σημαντικό. Έδινε πάντα το παρών. Ήταν κοντά στα παιδιά και στους νέους, στους ηλικιωμένους και στους γέροντες, στις οικογένειες».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε τα παρακάτω :

«Αγαπημένε μας ποιμενάρχη Κύριλλε.

Βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ σύσσωμη η κοινωνία της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και της ευρύτερης περιοχής, για να Σας απευθύνουμε το στερνό αντίο.

Το στερνό αντίο σε Εσάς που τόσο μας αγαπήσατε και τόσο Σας αγαπήσαμε. Είναι θλιβερή τούτη η ώρα του αποχωρισμού αν και δεν θα πρέπει να λυπόμαστε καθώς είμαστε σίγουροι πως ήδη Σας έχει υποδεχθεί ο Κύριος στις πύλες του παραδείσου για να Σας τοποθετήσει εκεί που αξίζετε.  Ωστόσο είναι ανθρώπινος και απολύτως δικαιολογημένος ο πόνος για την μεγάλη απώλεια.

Στεκόμαστε σήμερα εδώ ενώπιον του σεπτού σκηνώματος Σας και αναλογιζόμαστε την ποιμαντική Σας διακονία επί δεκαετίες σε αυτή την περιοχή, το εκκλησιαστικό πλήρωμα της οποίας υπηρετήσατε με πίστη και αφοσίωση.

Απλός, λιτός και μετρημένος, δωρικός, σε όλα σας. Με την καθημερινή σας παρουσία από τον καιρό που διακονήσατε ως πρωτοσύγκελος αλλά και μέχρι το τέλος της ζωής σας στο δρώμενα της Ιεράς Μητροπόλεως δίνατε απλόχερα αγάπη και παρηγοριά στο ποίμνιο σας.

Σε εσάς προσέτρεχαν οι πιστοί όταν μπροστά στις δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος χρειαζόταν να οπλιστούν με μεγαλύτερη πίστη για να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε Εσάς προσέτρεχαν για μια πατρική συμβουλή, για τη βοήθεια σας, την πνευματική και την υλική, καθώς ήταν σε όλους γνωστό πως βοηθούσατε όσους είχαν ανάγκη με περισσή αγάπη.  Πάντα ήσασταν με το χαμόγελο και τον καλό λόγο στα χείλη όπως είναι ο πατέρας με τα παιδιά του. Για αυτό εξάλλου εισπράττατε την καθολική αποδοχή του εκκλησιαστικού πληρώματος.

Ο καλός Θεός σας έδωσε τη δυνατότητα με την φώτιση της Ιεράς μας Συνόδου να ανέλθετε στα ανώτατα ιερατικά αξιώματα αρχικά ως μητροπολίτης Κυθήρων και στη συνέχεια ως μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Και στα Κύθηρα όπου διακονήσατε για μια επταετία ποτέ δεν μας ξεχάσατε και για αυτό εξάλλου ο ελεήμων Θεός Σας έδωσε τη χαρά να επιστρέψετε στην Καρδίτσα στον τόπο που μπορεί να μην γεννηθήκατε αλλά ουσιαστικά ήταν η πατρίδα σας.

Σεβασμιώτατε, πιστεύουμε ότι κι από κει που τώρα βρίσκεστε θα μας έχετε στη μέριμνά σας και θα προσεύχεσθε στον Κύριο για όλους εμάς, τα πνευματικά σας παιδιά, για την πνευματική μας προκοπή και την πρόοδο μας.

Είμαστε βέβαιοι πως από εκεί ψηλά θα φροντίζετε το ποίμνιο σας όπως κάνατε και όταν βρισκόμασταν ανάμεσα σας και θα οδηγείτε τον άξιο διάδοχο σας τον νέο και φωτισμένο μας μητροπολίτη Τιμόθεο στη συνέχιση του θεάρεστου έργο σας.

Αυτή τη ιερή στιγμή της εξοδίου ακολουθίας βρισκόμαστε για τελευταία φορά ενώπιον σας και σας αποδίδουμε ευχαριστίες για όσα κάνατε για το ποίμνιο σας και για την εκκλησία.

Αιωνία σας η μνήμη Αξιοσέβαστε Ιεράρχη και πνευματικέ μας πατέρα Κύριλλε».

 

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος τονίζοντας τα εξής :

«Σεβασμιώτατοι αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες,  Εντιμότατοι Άρχοντες,

Φιλόχριστε Λαέ της Καρδίτσας,

Πατέρα Κύριλλε

Οι προσφωνήσεις κάποιες φορές, είτε στην κοσμική ζωή είτε στην εκκλησιαστική, φαντάζουν κολακευτικές. Στη δική σας περίπτωση όμως η προσφώνηση Σεβασμιώτατε, σας χαρακτήριζε με απόλυτη ακρίβεια. Κι αυτό γιατί καταφέρατε, πράγμα σπάνιο για όλους τους θνητούς, να κερδίσετε στον υπερθετικό βαθμό, τον απέραντο σεβασμό όλων των πολιτών.

Θυμάμαι ότι στην πρώτη μας συνάντηση σας είχα πει ότι είστε η μοναδική περίπτωση ανθρώπου, που αν ρωτήσεις χίλιους συνανθρώπους του, θα σου πουν και οι χίλιοι καλά λόγια. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία, κτίστηκε μέσα στο χρόνο.

Από την πρώτη μέρα που ήρθατε στην πόλη μας που σας αγκάλιασε και την αγκαλιάσατε, καθώς και πέραν αυτής μέχρι την Αφρική και την Άπω Ανατολή, όπου διδάξατε τον λόγο του Θεού.

Ήσασταν ένας ιερωμένος που τον χαρακτήριζαν οι χαμηλοί τόνοι. Ένας άνθρωπος διακριτικός, που άκουγε με προσοχή, που συμπονούσε, φιλεύσπναχνος και φιλάνθρωπος.

Η παράλληλη διαδρομή σας στη μέση εκπαίδευση άφησε σπουδαίο διδακτικό έργο και μόνο ευχάριστες αναμνήσεις σε όσους είχαν την τύχη να είναι μαθητές σας.

Και στη συνέχεια, ως ποιμενάρχης στα Κύθηρα, όπου επίσης αφήσατε ανεξίτηλο το στίγμα σας με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελέσατε και μετέπειτα στην αγαπημένη σας πόλη και την Μητροπολιτική σας περιφέρεια που υπηρετήσατε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας, διδάσκατε πάντα με την ακεραιότητα και τη πραότητά σας.

Δεν δημιουργούσατε αντιπαλότητες, αντίθετα ανοίγατε πόρτες, δημιουργούσατε φίλους. Η συμπεριφορά σας προς όλους και ιδιαίτερα στους υφισταμένους σας – κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία – ήταν εξόχως δημοκρατική. Η συγχωρητικότητα και η προσήνεια σας χαρακτήριζαν.

Και πως μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού είσαστε ένας ιερωμένος με άριστη θεολογική κατάρτιση, ένας άνθρωπος του πνεύματος, ένας πραγματικός πατέρας.

Η διαδρομή σας, το σύνολον του σχεδόν ασκητικού βίου σας, ας αποτελέσει για όλους εμάς παράδειγμα και ακόμα να καθοδηγεί τον διάδοχό σας Σεβασμιώτατο Τιμόθεο που από την πρώτη μέρα ενστερνίστηκε τις αρχές σας.

Καλόν Παράδεισο, πατέρα Κύριλλε! Πιστεύουμε ότι κι από κει που τώρα βρίσκεστε θα μας έχετε στη μέριμνά σας και θα προσεύχεσθε στον Κύριο για όλους εμάς, τα πνευματικά σας παιδιά».

 

Εκπρόσωπος από τη γενέτειρα του Μακαριστού Μητροπολίτη

 

Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε εκπρόσωπος των κατοίκων από το χωριό από το οποίο κατάγοντας ο Μακαριστός Μητροπολίτης, τις Κολλίνες Αρκαδίας.

«Έζησε τα περισσότερα χρόνια εδώ στην Καρδίτσα που τόσο αγάπησε. Οι απανταχού Κολλινιάτες θρηνούμε μαζί σας. Ευχόμαστε ο Κύριος να τον κατατάξει στους Αγίους Του.

Η πατρίδα σας, η Καρδίτσα, θα αποτελεί τόπο προσκυνήματος για εμάς και εσείς θα είστε τα αδέλφια μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των κατοίκων.

 

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεος

Με πολύ συγκινητικά λόγια μίλησε κλείνοντας και ο νυν Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα :

«Ακούστηκαν παρα πολλά για τις χάρες και τα χαρίσματα, για τα τάλαντα αυτού του ανθρώπου. Ο καθένας από εσάς χτίσατε αυτό το ωραίο οικοδόμημα.

Θα ήθελα να δοξολογήσω τον Τριαδικό Θεό γιατί εκτός από το ότι με έφερε εδώ, έζησαν για 5 μήνες και 20 ημέρες μαζί του. Συγκατοίκησα μαζί με τον πολυτάλαντο και χαρισματικό αυτόν άνθρωπο. Μου έδινε τρόπους και πρότυπα ποιμαντικής διακονίας αυτής της Ιεράς Μητρόπολης. Με περίμενε για να φάμε μαζί. Έδινε προτροπές και εντολές να προσέχουν το Δεσπότη. Ενδιαφέρονταν για κάθε βήμα και για κάθε ενέργειά μου. Θα μου λείψει ότι πήγαινα στο δωμάτιό του για να του μιλήσω για τα προβλήματα και τις καταστάσεις που αντιμετώπιζα. Και χωρίς να ήθελε να μου υποδείξει κάτι με βοηθούσε. Αυτό θα μου λείψει.

Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όσα μου χάρισε. Έθεσε τον εαυτό του υπερ ημών».

 

Στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού έγινε η ταφή

Ακολούθησε η ταφή στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, δίπλα στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ.

Συμμετείχε άγημα της Σχολής Στρατονομίας, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας έπαιζε πένθιμα εμβατήρια.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κύριλλος κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτη, ενώ κηρύχτηκε τριήμερο πένθος και, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία στην πόλη έμειναν κλειστά.

Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμά του

Το σκήνωμά του, εξάλλου, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας. Η σορός έφθασε (από τη Λάρισα) στην Επισκοπή στη 1.00 περίπου το μεσημέρι της Κυριακής και αμέσως μετά ξεκίνησε η μεταφορά της, σε μεγάλη θρησκευτική πομπή, και δια μέσου της κεντρικής πλατείας της πόλης, μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Εκεί εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη και, στη συνέχεια, άρχισε να προσέρχεται ο κόσμος για να προσκυνήσει.

Πλήθος Μητροπολιτών στην Εξόδιο Ακολουθία

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν δεκάδες Μητροπολίτες και πιο συγκεκριμένα οι Μητροπολίτες : Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,  Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μαντινεία και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Κοζάνης κ. Παύλος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Βέροιας κ. Παντελεήμων, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Τιμόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας εκπροσώπησε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Ελευθέριος Σταμπέλος.

 

Σύντομο Βιογραφικό του Μακαριστού Μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο κ. Κύριλλος (κατά κόσμο Χριστάκης) γεννήθηκε το 1938 στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Χειροτονήθηκε το 1959 Διάκονος και το 1969 Πρεσβύτερος. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής Αθηνών το 1969.

Προσέφερε υπηρεσίες στον έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αν. Αφρική και την Άπω Ανατολή.

Το 1998 εξελέγη Μητροπολίτης Κυθήρων και το 2005 Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύγκρουση Μεταρρυθμίσεων και Κρατισμού - Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Υπ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου