- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μια παράσταση σε χωριό, πολιτιστικό πρότυπο

Μπορεί ένα χωριό να έχει πολιτιστική ζωή και τον χειμώνα; Μπορεί, όταν στο Κοινοτικό του Συμβούλιο έχει φωτισμένους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της πολιτιστικής, κοινωνικής και μορφωτικής προσφοράς.  Ένα τέτοιο χωριό είναι η Τερψιθέα Λάρισας, ένα όμορφο χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, με Πρόεδρο τον Νίκο Μπόνια.

Αυτές τις μέρες, σ’ αυτό το χωριό, πραγματοποιούνται διάφορες αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές, κατοίκους του χωριού.

Είχαμε την τιμή, ως Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, να προσκληθούμε από την Κοινότητα και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να δώσουμε μία ακόμη θεατρική παράσταση. Τις δύο άλλες φορές παίξαμε καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού. Η έκπληξή μας ήταν πολύ μεγάλη, όταν αντικρίσαμε την αίθουσα, όπου θα παίζαμε. Ήταν μία υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων που δεν συναντά κανείς εύκολα ούτε σε μεγάλες πόλεις. Ήρθε όλο το χωριό, μικροί και μεγάλοι. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, περίπου 150 θεατές όλων των ηλικιών.

Στις 16-12-2017, Σάββατο, 7 μ. μ., παίξαμε την ηθογραφική κωμωδία του Δημήτρη Απ. Ρήτα «Τι είχαν να δουν τα μάτια μ’!», σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά Πιπίνας Μπατζιάκα και μουσική και τραγούδια του γνωστού συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, σε στίχους του συγγραφέα.

Ήταν μία εκπληκτική παράσταση γεμάτη γέλιο και χαρά που εντυπωσίασε τους θεατές μικρούς και μεγάλους, μία παράσταση που χειροκροτήθηκε πολύ και απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια. Ήταν μία πολύ όμορφη βραδιά για όλους.

«Πώς δεν γελάτε εσείς που παίζετε, ενώ εμείς δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τα γέλια μας που συνοδεύονται από δάκρυα χαράς;», αυτή ήταν η απορία δεκάδων θεατών μετά την παράσταση. Είναι θέμα ικανότητας των σπουδαίων ηθοποιών του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας και πολλών προβών που γίνονται.

Κι αυτή η κωμωδία του Δημήτρη Ρήτα είναι πλέον κλασική με εκατοντάδες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και Γερμανία, συνεχώς ανανεωμένη σε κείμενα και πρόσωπα ηθοποιών-πρωταγωνιστών.

Στην παράσταση έπαιξαν: Σωτήρης Μπακαρός, Αποστόλης Χαλαβέτας, Αυγή Παπαδημητρίου, Απόστολος Ρήτας, Μαρία Τόλια, Βάιος Ρήτας και Δημήτρης Ρήτας.

Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας παίζει και το χειμώνα σε πόλεις και χωριά, όπου το προσκαλούν Δήμαρχοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι για παραστάσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δημήτρη Ρήτα στο τηλέφωνο 6976074465 και e-mail: ap.ritas@yahoo.gr [1].

Δημήτρης Ρήτας

Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός

Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας