Μικρός αριθμός Καρδιτσιωτών θα φοιτήσει στην πόλη του


Τα πολύ εύκολα θέματα, οι χιλιάδες μαθητές που έγραψαν πάνω από 18 και 19, οι χιλιάδες αριστούχοι δηλαδή φέρνουν πραγματική εκτίναξη των βάσεων στις σχολές υψηλής προτίμησης.Πολλοί μαθητές για τον λόγο αυτό θα χάσουν την πρώτη σε προτίμηση σχολή τους και θα βρεθούν είτε σε άλλη πόλη είτε σε άλλη σχολή.Παράλληλα η δυνατότητα για μετεγγραφές ανεβάζει τις βάσεις πολλών τμημάτων της επαρχίας τα οποία ως τώρα απέφευγαν οι υποψήφιοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου παιδείας, Θανάση Κυριαζή, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό ανέρχεται σε 99.958 δηλαδή μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι.Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισήχθησαν 72.763 ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761, αυξήθηκε δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων ενώ έμειναν 1.164 θέσεις κενές.Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 47.053 στις στρατιωτικές σχολές 1.913 και στα ΤΕΙ 23.797.Το ποσοστό επιτυχίας στα γενικά λύκεια έφτασε το 81%

 

Οι φετινές διαπιστώσεις

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον  Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας Θανάση Κυριαζή, ανακοινώνοντας τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ διατύπωσε τις εξής διαπιστώσεις:
Α. Παρατηρείται μια αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα  σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα για ορισμένες από τις σχολές που προτιμούν περισσότερο οι υποψήφιοι.
Β. Στη Νομική Σχολή Αθηνών έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 0,8 %  και 143 μόρια επιπλέον των περσινών. Στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης έχουμε μια αύξηση της τάξεως 1,2% και αύξηση μορίων 215. Ενώ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής έχουμε αύξηση 2,2% και  αντιστοιχεί σε 389 επιπλέον μόρια.

Γ. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς στην Αθήνα έχουμε μια αύξηση της τάξεως 4,4% που αντιστοιχεί σε 767 επιπλέον μόρια. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλονίκης έχουμε αύξηση 5,5% που αντιστοιχούν σε 968 μόρια επιπλέον. Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλίας, στο Βόλο, έχουμε αύξηση 7,3% , ενώ στην αντίστοιχη σχολή της Κοζάνης  έχουμε αύξηση 13,1%.

Δ. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιατρικές. Η ιατρική Αθηνών έχει μια αύξηση της τάξεως του 1,7% , που αντιστοιχεί στα 317 μόρια. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει αύξηση 2,4% και 442 μόρια επιπλέον από πέρυσι.  Η Ιατρική Πάτρας 2,8% και 512 μόρια επιπλέον. Η ιατρική Λάρισας 3,2% , 583 μόρια αύξηση. Η Ιατρική στο Ηράκλειο Κρήτης 3,2%, 589 μόρια. Η Ιατρική Ιωαννίνων 3,3% αύξηση 605 μόρια και η ιατρική Αλεξανδρούπολης 3,4% που αντιστοιχεί σε 620 μόρια.
Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε ορισμένες σχολές , χαρακτηριστικότερες των οποίων είναι :
Α. Η Γαλλική γλώσσα και φιλολογία της Αθήνας η οποία έχει 27,3% , εδώ το 27,3 αν το πάμε σε μόρια πέρυσι είχε 9273 μόρια και φέτος έχει 11803. Δεύτερη σε σειρά είναι  η διοίκηση επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα , διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας με 20,7%.
Β. Η Ιταλική γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας 15,5%  , Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Κρήτης 15%, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης 13,1%, Αστυφυλάκων 12,2%. Στη Σάμο τα δυο τμήματα Μαθηματικών Στατιστικής Αναλογιστικών με 10,6% και το Μαθηματικό της  Σάμου με 10,5% αντίστοιχα. Πληροφορικής Λαμίας με 10,3% και έχουμε και αύξηση στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που κυμαίνονται στην τάξη των 10%.
Γ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα τεχνολόγων περιβάλλοντος της Ζακύνθου συντήρηση πολιτισμικής κληρονομιάς , εδώ η αύξηση είναι 82,2% , είναι κάπως πλασματική γιατί εδώ είχαμε 69 θέσεις και έχουμε μόνο έναν επιτυχόντα.
Δ. Μεγαλύτερη μείωση έχουμε στην Μουσικών Σπουδών στην Αθήνα , που είναι της τάξεως του 60% , Ισπανικής γλώσσας και Φιλολογίας στην Αθήνα που είναι της τάξεως του 58%. Μουσικών σπουδών Θεσσαλονίκης μείωση της τάξεως 55,4% , Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Θεσσαλονίκης 48,6% , Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα μείωση της τάξεως 45% και τουριστικών επαγγελμάτων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης που είναι της τάξεως του 40%.
 

Τι επέλεξαν οι Καρδιτσιώτες μαθητές

 

Μακριά από την πόλη τους επέλεξαν να σπουδάσουν οι εκατοντάδες επιτυχόντες του Νομού μας, στις πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ωστόσο υπήρξε και ένας αρκετά μικρός αριθμός μαθητών που επέλεξαν τις σχολές του Νομού μας. Έτσι λοιπόν, 8 επιτυχόντες θα σπουδάσουν στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Καρδίτσας, 7 στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων και 5 στο ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας.

Προηγούμενο άρθρο Γλέντησαν οι κυνηγοί για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου
Επόμενο άρθρο Νέο σοβαρό αεροπορικό συμβάν με "parapente" στην ευρύτερη περιοχή της Πορτής Καρδίτσας