Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Η κοινωνία στο μεσαίωνα, οι Δήμοι στην κατάψυξη»


Ζούμε μεταπολεμικά τη δυσκολότερη οικονομική περίοδο. Πληρώνουμε, δυστυχώς, τις δυστοκίες μιας πολιτικής 40 ετών, τις αμέτρητες πρόχειρες και άστοχες επιλογές, το ανελέητο γιουρούσι των εκάστοτε κρατούντων στη δημόσια περιουσία, τις ανοίκειες εξυπηρετήσεις ημετέρων. Παράλληλα, η εντεινόμενη κρίση αξιών και θεσμών δημιουργεί εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες.

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013 – 2016 που ψηφίστηκαν απ’ τη Βουλή την Τετάρτη 7/11/2012 οδηγούν ολοταχώς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στο μεσαίωνα.

Οι βαριές συνέπειες των μέτρων αυτών έχουν σίγουρα χρονικό ορίζοντα πολύ μεγαλύτερο από τα τρία χρόνια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πορευόμαστε ήδη σ’ έναν δρόμο ανηφορικό, πρωτόγνωρο και πρωτόγονο κι αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Τόσο η ολοκληρωτική ισοπέδωση  βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και η ανατροπή και εκθεμελίωση εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και θυσίες αιώνων, γεννούν ένα περιβάλλον απάνθρωπο και σκληρό. Δημιουργούν μια καινούρια κοινωνία που θα ζει πλέον με την αβεβαιότητα της φτώχειας και με το φόβο της απειλής.

Ταυτόχρονα, οι Δήμοι της χώρας, παρά τις καλλικρατικές τυμπανοκρουσίες και μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του 2010, σήμερα δυόμιση χρόνια μετά, οδηγούνται στην κατάψυξη, την ανυποληψία, την αιχμαλωσία και την περιθωριοποίηση, μέσα από:

  • τον οικονομικό στραγγαλισμό των τελευταίων δύο ετών που συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα σήμερα
  • τη δραματική απαξίωση και την ουσιαστική ακύρωση τόσο του θεσμού όσο και των αυτοδιοικητικών στελεχών της
  • την κατάργηση της αυτοτέλειας των Δήμων και την εφαρμογή μέτρων επιτήρησης για την πιστή τήρηση των δημοτικών προϋπολογισμών απ’ εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στο γκρεμό.

Έχουμε ευθύνη να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στην αντικοινωνική πολιτική που γιγαντώνεται και οργιάζει. Οφείλουμε ν’ αντιπαλέψουμε εκείνα τα αντικοινωνικά μέτρα που ξεθεμελιώνουν τα ελάχιστα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το 3ο μνημόνιο αλλά και τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή. Έχουμε χρέος ν’ αντιταχθούμε στη μεταμόρφωση της αυτοδιοίκησης σε απλό μέσο επιβολής περιοριστικών πολιτικών.

Η δημοτική αρχή του Δ. Σοφάδων μέσα σ’ αυτά τα νέα δεδομένα και το ζοφερό περιβάλλον που καθημερινά μας ζώνει όλο και πιο στενά είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει ούτε τους δημότες ούτε να σταματήσει τον αγώνα που κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχίζουμε τη μάχη και τον αγώνα με ακόμα περισσότερο ζήλο. Στεκόμαστε δίπλα στους δημότες μας στηρίζοντας τον αγώνα τους απέναντι στο νέο τσουνάμι μέτρων που έρχεται.

Μεθοδικά και οργανωμένα, με όσα όπλα μας απέμειναν, έστω και χωρίς ούτε ένα ευρώ, σχεδιάζουμε και προωθούμε τις αναγκαίες κοινωνικές παρεμβάσεις για την παροχή βοήθειας εκεί που απαιτείται. Η οικονομική ανομβρία μας εμποδίζει να κάνουμε όλα τα έργα εκείνα που επιθυμούμε κι έχει ανάγκη ο τόπος μας. Δε θα μας εμποδίσει όμως να προκαλέσουμε κοινωνικές δράσεις με σκοπό την αλληλέγγυα στάση απέναντι στα τμήματα του πληθυσμού που έχουν ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβουμε ανάλογες πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε όρθιοι και δυναμικά μπροστά στη νέα σκληρή πραγματικότητα αντιστεκόμενοι, μαζί με τους δημότες μας, στον εκφασισμό της κοινωνίας μας και στο κοινωνικό κρεματόριο που στήθηκε.

Προηγούμενο άρθρο Θα δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για να μη βυθιστεί η Τ.Α. στην άβυσσο - Σκληρή απάντηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συνέντευξη Υφ. εξωτερικών Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «ελευθερία» του Λονδίνου