Νόμιμη η μεταφορά των κυνηγετικών σκύλων σε κουτιά και κάσες


Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και σχόλια στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένες αφιλτράριστες αναδημοσιεύσεις σε ΜΜΕ, ότι είναι δήθεν παράνομη η μεταφορά του κυνηγετικού σκύλου με κουτιά μεταφοράς επί αυτοκινήτων και ότι επιβάλλονται και πρόστιμα, ενημερώνουμε όλους τους κυνηγούς ότι δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό κάτι από όσα ίσχυαν σχετικά με το θέμα της μεταφοράς σκύλων σε οχήματα. Το συγκεκριμένο ζήτημα εμπίπτει αποκλειστικά στο άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο οποίο γίνεται αναφορά στην φόρτωση των οχημάτων.
Τα κυνηγετικά κουτιά μεταφοράς σκύλων, θεωρούνται ως εξέχοντα μεταφερόμενα φορτία και από την λεπτομερή εξέταση των παραγράφων του ανωτέρω άρθρου συνάγεται με σαφήνεια ότι είναι ΝΟΜΙΜΑ όταν:
1. Δεν προεξέχουν περισσότερο από το 30% του μήκους του αμαξώματος του αυτοκινήτου.
2. Η κατασκευή μεταφοράς δεν είναι μόνιμη και σταθερή αλλά είναι αφαιρούμενη και ασφαλής, ώστε να μην δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος.
3. Δεν περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, δεν καλύπτονται τα φώτα και οι πινακίδες και δεν δυσχεραίνεται η οδήγηση που πρέπει να είναι πάντα ασφαλής.
4. Υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, όταν αυτός περιορίζεται από το κουτί μεταφοράς.
5. Έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ειδική πινακίδα διαστάσεων 0,50Χ0,50 λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες από ειδικά αντανακλαστικά υλικά. (ένδειξη φορτίου)
6. Έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ερυθρός φανός για την νύχτα και ειδικό ερυθρό αντανακλαστικό στοιχείο.
7. Εάν το κουτί μεταφοράς είναι ασφαλισμένο σε ασφαλιστική εταιρεία για τις προς τρίτους ζημιές είναι ενισχυτικό της νομιμότητάς του.
8. Για τα εξέχοντα του οχήματος κουτιά μεταφορά σκύλων δεν απαιτείται ειδική άδεια από κάποια υπηρεσία, αρκεί να τηρούνται οι παραπάνω κανόνες.
9. Για τα τρέϊλερ μεταφοράς σκύλων, απαιτείται η δήλωσή τους και η έκδοση ειδικής άδειας έλξεως από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
10. Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων που δεν εξέχουν από το αμάξωμα του οχήματος, βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στην καρότσα Φ.Ι.Χ. δεν υπάρχει ζήτημα.

Συμπερασματικά, οι αναρίθμητοι κυνηγοί που προσαρμόζουν εξέχοντα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων στο αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά το άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο πρόσφατος νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς και η περιβόητη εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής και Τροφίμων δεν κάνουν ΚΑΜΙΑ αναφορά για ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ των κουτιών μεταφοράς σκύλων. Επίσης κανένα πρόστιμο δεν αναφέρεται ειδικά για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ούτε στο νόμο 4039/2012, ούτε στην εν λόγω εγκύκλιο.

Επειδή η επίμαχη αυτή εγκύκλιος έχει προχωρήσει σε διατύπωση θέσεων, ως μια προσπάθεια ερμηνείας του νόμου 4039/2012 και σ’ αυτήν έχουν λανθασμένα συμπεριληφθεί απόψεις και προτάσεις που ΔΕΝ αναφέρονται στον συγκεκριμένο νόμο που επιχειρεί να ερμηνεύσει, έχει ζητηθεί από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να γίνει άμεσα η ανάκλησή της.

Η αναδημοσίευση, παρερμηνεία και παραποίηση της εγκυκλίου από κάποιους, καθώς και το κινδυνολογικό ύφος περί προστίμων, εκπορεύονται από κύκλους και φορείς που απλά θέλουν να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος.

Από την πλευρά μας, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων να φροντίζουν να μεταφέρουν τα σκυλιά τους κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία του ζώου τους, αποφεύγοντας την καταπόνηση και ταλαιπωρία των συντρόφων τους.

Τέλος, καλούμε όλους αυτούς τους «καλοθελητές» που σκόπιμα ή από αμέλεια διασπείρουν ψευδείς και αναληθείς ειδήσεις, με σκοπό να πλήξουν τους κυνηγούς και το κυνήγι, να ασχοληθούν και αυτοί, με δικά τους έξοδα, με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στην υγεία των σκύλων και των ζώων συντροφιάς, τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λύσσας, καθώς και με την ουσία των θεμάτων που αφορούν στην κυνοφιλία στη χώρα μας.

το Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο Aγιασμός στο 1ο δημοτικό σχολείο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Στο Μασχολούρι Σοφάδων μεταφέρεται η 13η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας