Οι φροντιστές ξένων γλωσσών με Λοβέρδο και Ταλιαδούρο


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου και Ταμία της ΠΟΙΚΞΓ (PALSO)

Γιάννη Μιχαηλίδη και Σόλωνα Ευαγγελόπουλου αντίστοιχα παρουσία του Προέδρου της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Σπύρου Ταλιαδούρου με τον Υπουργό Παιδείας κο Ανδρέα Λοβέρδο στο γραφείο του στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν τη σχέση των Κ.Ξ.Γ. με  τον

ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης τέθηκε το θέμα της πιστοποίησης της ξένης γλώσσας που ως γνωστό έχει και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών καταγγελθεί ως ανεξέλεγκτη, διαβλητή και αναξιόπιστη διαδικασία αφού οι πιστοποιούντες φορείς γλωσσομάθειας στη χώρα μας χορηγούν πιστοποιητικά πολλαπλών διαφορετικών στόχων και κρίσεων, χωρίς σαφή περιγραφή των γνώσεων και ικανοτήτων δημιουργώντας έτσι διάκριση μεταξύ της εγκυρότητας αλλοδαπών και ελληνικών εξεταστικών φορέων πιστοποίησης.

Προβλήθηκε η ανάγκη συνολικής και ουσιαστικής αναμόρφωσης του νομοθετικού καθεστώτος χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας, ούτως ώστε  να εξασφαλίζεται ότι η διαδικασία θα πληροί όλα τα απαιτούμενα παιδαγωγικά και γλωσσολογικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε στον Υπουργό να ανατεθεί στα Α.Ε.Ι. τόσο η σύνταξη μελέτης αναφορικά με τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει  ο διδάσκων  την ξένη γλώσσα, όσο και η εκπαίδευση στα παιδαγωγικά μαθήματα, μέσω των μονάδων διά βίου εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. είτε στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Τονίστηκε επίσης και η κατάταξη της ικανότητας διδασκαλίας ξένων γλωσσών σε συγκεκριμένες βαθμίδες του εθνικού πλαισίου προσόντων ενώ αναφορά έγινε στην πρόσφατη κατάργηση του γνωμοδοτικού οργάνου Συμβουλίου Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΘΙΕ) κατά τη διαδικασία χορήγησης από τον Υπουργό Παιδείας βεβαίωσης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών που αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Επίσης εξέφρασαν το πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών για τη δημιουργία φορέα Διαπίστευσης όλων των φορέων Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ώστε να υπάρξει έλεγχος και αξιολόγηση αυτών.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικότατο κλίμα και ο κύριος υπουργός δεσμεύτηκε για την παρουσίαση προτάσεων προς διαβούλευση μέσα στο επόμενο τρίμηνο καθώς και για την τελική επίλυση των θεμάτων που αφορούν την επάρκεια και την διαπίστευση. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και ήταν πλήρως αποδοτική.

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξετάσεων Μαΐου 2014
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της Θεσσαλίας σε 6 διεθνείς εκθέσεις γαλακτοκομικής αλυσίδας