Ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ο 1ος Κύκλος της 3ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του αργαλειού, τη σημασία που έπαιξε στην οικονομία του τόπου, αλλά και τη χρησιμότητά του στην υφαντουργία της προβιομηχανικής εποχής.

Άκουσαν την ιστορία της «πιστής Πηνελόπης», συζύγου του μυθικού ήρωα Οδυσσέα, που το πρωί έραβε και το βράδυ ξήλωνε για ν’ αποφύγει τους μνηστήρες που την πολιορκούσαν, την ώρα που ο άντρας της και οι υπόλοιποι Αχαιοί βασιλιάδες, πολιορκούσαν την Τροία!!!

Με το τέλος της αφήγησης, τα παιδιά με τη βοήθεια των υπευθύνων, αλλά και των εθελοντών της βιβλιοθήκης, έφτιαξαν τους δικούς τους μικρούς αργαλειούς, από παλιά χαρτόκουτα και με τα κουβάρια μαλλί που μας χάρισε το κατάστημα πλεκτών «Βέρα», έφτιαξαν τα δικά τους υφαντά, με πολύχρωμα σχέδια και πολύ μεγάλη επιτυχία!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», ο εθελοντής – καθηγητής μουσικής Κύριος Γιάννης Παραθύρας αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία της μουσικής, πως ανακαλύφθηκαν οι νότες και το πεντάγραμμο κι έκανε διάφορα μουσικά παιχνίδια, μόνο με φωνές και παλαμάκια.

Έπειτα με απλά υλικά (πλαστικά κουταλάκια, μανταλάκια και μικρά μεταλλικά κουτιά), φτιάξαμε αυτοσχέδια όργανα και τραγουδήσαμε διάφορες μελωδίες, αποκλειστικά δικής μας έμπνευσης, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή εορταστική νότα στην τελευταία δράση του 1ου κύκλου, πριν από τις καλοκαιρινές μας διακοπές!

Κλείνοντας αυτός ο 1ος κύκλος της 3ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας, έχοντας κάνει συνολικά 66 δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 1000 παιδιά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά που καθημερινά γέμιζαν τους χώρους των βιβλιοθηκών μας, τους γονείς τους για την υπομονή αλλά και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, το Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Α.Κ. και τον πρόεδρο Κύριο Σωτήρη Γούλα για την απόφασή τους να συμμετέχουμε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, τον τοπικό Ηλεκτρονικό και Έντυπο τύπο, που καθημερινά, με υπομονή πρόβαλε με τον καλύτερο τρόπο τις δράσεις μας, το FutureLibraryκαι όλα τα παιδιά στη Βέροια που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν ανά πάσα στιγμή καθώς και τους εκπαιδευτές του σεμιναρίου της Βέροιας, που μας έδωσαν τόσο πολλές και καλές ιδέες για υλοποίηση!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά των βιβλίων, των αναλώσιμων και των οργάνων φυσικής που μας χάρισε φέτος, αλλά και όλα όσα κάνει τα τρία τελευταία χρόνια στις βιβλιοθήκες πανελλαδικά, το κατάστημα «Κωτσόβολος» Καρδίτσας για το laptopπου δώρισε, τα συστήματα πληροφορικής ALFANETγια την επισκευή του παλιού μας laptop, το «ΙΚΕΑ» Θεσσαλίας για τους μαρκαδόρους και τα χαρτιά που μας έδωσε, το βιβλιοπωλείο «Βασιλάκος» και τον Κύριο Ηλία Βασιλάκο που μας δώρισε το πολύτιμο για εμάς φέτος χαρτί του μέτρου, τις αδερφές Νικολέτα και Νάντια Καραντώνη από το κατάστημα πλεκτών «Βέρα» για τα κουβάρια μαλλί που μας χάρισαν, το καφέ “Gallery” του Κυρίου Φάνη Μακρή για τις πολλές διευκολύνσεις που μας έκανε και το Καφέ «Δύο Κούπες» για τα αναψυκτικά που δρόσιζαν στις προβολές ταινιών στην πλατεία «Δημ. Γιολδάση».

Να ευχαριστήσουμε επίσης το μαέστρο της Δημτοικής Φιλαρμονικής Κύριο Νίκο Μπανιά και τον καθηγητή μουσικής Κύριο Γιάννη Παραθύρα, για τις δύο πολύ ωραίες δράσεις που πραγματοποίησαν στα πλαίσια των ημερών μουσικής των παιδικών βιβλιοθηκών μας.

Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ, το βγάζουμε από την καρδιά μας στους εθελοντές μας, τη θεατρολόγο μας Χριστίνα Βήτα, που από το χειμώνα στηρίζει με το θεατρικό παιχνίδι τις παιδικές βιβλιοθήκες, την εκπαιδευτικό Ασπασία Ζάχου, που υλοποίησε το 1/3 περίπου των δράσεων και συνεχίζει ακάθεκτη και στο 2ο κύκλο, τις Ιωάννα Παπαδάκου και Άρτεμις Τσιγάρα που στηρίζουν το κομμάτι του δανεισμού στις βιβλιοθήκες και την όλη διαχείριση του υλικού σ’ αυτή την 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, και φυσικά τις Δανάη Παπαποστόλου, Χριστίνα Χύτα, Βανέσα Ρουμελιώτη, Έφη Τσιάκα, Αντιγόνη Κωστάμη, Βάσω Τσουλά-Τραντέρου, Κυριαζή Τραντέρο, Κάτια Γαλούση, Βάσω Μαλλιαρού, Λεμονιά Παρδάλη, Φλώρου Αγγέλα, Χαντζή Νίκη, Χαρά Νάκου και Μακρή Παρασκευή, που χωρίς την υπερπολύτιμη βοήθειά τους στην υποστήριξη όλων των προγραμμάτων, ίσως να μην είχαν τόση επιτυχία οι δραστηριότητές μας.

Ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε μικρούς και μεγάλους κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας με το 2ο κύκλο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014, τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Γεωργίου» και «Αγίου Φανουρίου και στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» της πλατείας «Δημ. Γιολδάση».

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται οι δράσεις για τους μικρούς μας φίλους στον «Φιλόνεικο»
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα «Τριπτόλεμος»: Σεμινάρια βραχείας εκπαίδευσης