Πρωτοσέλιδο

Ομαλά ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στο Νομό Καρδίτσας


Ομαλά και χωρίς το παραμικρό απρόοπτο πραγματοποιήθηκαν, το πρωί της Τετάρτης, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στο Νομό Καρδίτσας.

Το πρώτο μάθημα με το οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ήταν αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας και το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν κρίθηκε από όλους βατό.

Πιο συγκεκριμένα, είχε να κάνει με τον ρόλο της Επιστήμης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και τα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα τον βοηθήσουν να πετύχει αυτό το στόχο.

Στο Νομό Καρδίτσας, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ ανέρχονται σε 776. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Μιχάλης Παπανούσκας οι απόντες ήταν μόλις 19, ενώ τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους (στις 8.33 για την ακρίβεια) και στις 9.00 ξεκίνησαν να γράφουν.

Και στα 9 Εξεταστικά Κέντρα που λειτουργούν στο Νομό μας (4 στην πόλη της Καρδίτσας και 5 στην περιφέρεια) όλοι και όλα λειτούργησαν άψογα και δεν προέκυψε τίποτα το ιδιαίτερο.

Όπως μας τονίζει ο κ. Παπανούσκας: «Όλα λειτούργησαν πολύ καλά και χωρίς κανένα απρόοπτο. Το θέμα το οποίο δόθηκε ήταν βατό αφού αφορά τόσο τους ενήλικες όσο και τους μαθητές. Υπήρχε πεδίο για ανάπτυξη. Ως Εξεταστική Επιτροπή Ν. Καρδίτσας θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την άψογη οργάνωση και συνεργασία».

 Πως συνεχίζονται οι Πανελλήνιες

Οι Πανελλήνιες συνεχίζονται την Πέμπτη 8 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ με το μάθημα Μαθηματικά. Την Παρασκευή 9 Ιουνίου σειρά έχουν η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν πάνω από 100.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι εξεταζόμενοι για τις Πανελλήνιες 2017 πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Το δελτίο του εξεταζόμενου.
  • Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο.
  • Δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα.
  • Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό.
  • Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco).

Τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Αρμονία (23/6), έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και Ισπανικά (24/6), ελεύθερο (26/6) και γραμμικό σχέδιο (27/6). Στη συνέχεια, εξετάζονται τα Γερμανικά (28/6), τα Γαλλικά (29/6) και, τέλος, τα Ιταλικά (30/6).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζόμενων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.
Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει.
Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (4468/2017) και σχετική Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εξαιτίας είτε σοβαρού λόγου υγείας, είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α’ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β’ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.

 

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάζεται ο Αξονικός Τομογράφος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Δ. Παλαμά γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος