Ο Βενιζέλος Δήμαρχος, μέρος δεύτερο


Πριν από μερικούς μήνες είχα γράψει ένα άρθρο που απευθυνόταν στους πολίτες της Καρδίτσας με τίτλο «Ο Βενιζέλος Δήμαρχος” όπου περιέγραφα τι θα συμβεί, αν οι πολίτες επιλέξουν τον εκλεκτό του κυρίου Βενιζέλου για Δήμαρχο Καρδίτσας.

 

Οι πολίτες τον εξέλεξαν και τώρα απλά παρακολουθούμε την συνέχεια. Ο κύριος Δήμαρχος επέλεξε την πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών που εμπνεύστηκε και επέβαλε το διαβόητο ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) σε τοπική έκδοση.

 

Με αφορμή την χριστουγεννιάτικη έκπληξη με την αύξηση των δημοτικών τελών έχω να επισημάνω ορισμένα ζητήματα καθώς και να θέσω ορισμένα ερωτήματα στα οποία θα ήθελα απάντηση (αν φυσικά υπάρχει).

 

 

Επισημάνσεις:

 

  1. Το κόστος των δημοτικών τελών δεν είναι 1.25 ευρώ, όπως αρέσκεστε να αναφέρετε προκειμένου καθαρά επικοινωνιακά να φαίνεται μικρότερο το ποσό, αλλά κάτι παραπάνω από 10 ευρώ ανά μήνα ανά εκατό τετραγωνικά.
  2. Κάθε οικογένεια λοιπόν καλείται να πληρώνει 10 ευρώ το μήνα στον δήμο για ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη για το σπίτι.
  3. Άλλα τόσα καλούνται να πληρώσουν για την επαγγελματική τους στέγη οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες έμποροι κ.λπ. Δεν ξέρω αν σκόπιμα παραλείπετε στις τοποθετήσεις σας την συγκεκριμένη αυτή παράμετρο ή το κάνετε επειδή δεν εργαστήκατε στον ιδιωτικό τομέα και απλά δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι για πολλούς συμπολίτες μας η επιβάρυνση είναι διπλή.
  4. Μεταξύ άλλων μειώθηκαν τα τέλη και στον πρώην δήμο Ιτάμου. Καλώς μειώθηκαν, αλλά ξενίζει το γεγονός ότι είναι ο τόπος καταγωγής σας.
  5. Σας παρακαλώ να μας παρουσιάσετε πλήρη οικονομική ανάλυση των εξόδων καθαριότητας. Πείτε μας δηλαδή πόσα χρήματα δαπανώνται για μισθούς, πετρέλαια, ανταλλακτικά των απορριμματοφόρων κ.λπ.

 

Ερωτήσεις:

  1. Υπήρχε πιο εύκολος τρόπος να βρείτε χρήματα για να γεμίσετε τα ταμεία του Δήμου; Κατά την γνώμη μου όχι. Και ένα παιδάκι του δημοτικού να βάζατε να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, το ίδιο θα έκανε. Όμως εσείς δεν εκλεχθήκατε για να διοικήσετε με τον πιο εύκολο τρόπο αλλά με τον πιο αποδοτικό για τον πολίτη.
  2. Ο Δήμος ανταποδίδει τα χρήματα των πολιτών σε ΙΣΑΞΙΕΣ ανταποδοτικές υπηρεσίες; ΟΧΙ.
  3. Μπορούσε ο Δήμος να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος; ΝΑΙ, με καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών.
  4. Είναι οι δίπλα πιο πλούσιοι (όπως διερωτάται άλλωστε ο Δήμαρχος σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναφερόμενος σε Τρίκαλα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.); Εγώ λέω ΝΑΙ, διότι στα Τρίκαλα π.χ. ο Δήμος φροντίζει με διάφορους τρόπους (αυτήν την εποχή με τον Μύλο των Ξωτικών) να φέρνει χρήματα στην πόλη και τους δημότες. Επίσης βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Καρδίτσα είναι μικρότερο από πολλές περιοχές που αναφέρει λανθασμένα ο Δήμαρχος όπως και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
  5. Προσπαθήσατε με άλλους τρόπους να βελτιώσετε την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών; ΟΧΙ.
  6. Όταν ο έμπορος- επαγγελματίας έχει μία αύξηση 20% στα έξοδα για τον δήμο θα περάσει την επιβάρυνση αυτή στον τελικό καταναλωτή; ΝΑΙ.
  7. Οφείλατε να έχετε προεκλογικά ενημερώσει τους πολίτες για τις προθέσεις σας; ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑΙ.
  8. Το κάνατε; ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ.
  9. Παραπλανήσατε, κατά συνέπεια, συνειδητά τους πολίτες; ΝΑΙ.

Και για να μην μακρηγορώ· επιλέξατε για ακόμη μία φορά την εύκολη λύση. Για εσάς βεβαίως, όχι για τους πολίτες. Εν κρυπτώ και παραχρήμα πήρατε μία απόφαση ενάντια στους πολίτες. Την εναλλακτική να δημιουργήσετε έσοδα μέσω της ανάπτυξης του Δήμου δεν την σκέφτεστε καν. Κρίμα! Οι απαιτήσεις των καιρών σας ξεπερνούν κατά πολύ και πάλι.

 

Για την δημοτική κίνηση «Καρδίτσα μας»

Στέφανος Κ. Κατσάρας Ψυχολόγος MSc

 

ΥΓ. Παραπέμπω στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Προοδευτικής Συμμαχίας Πολιτών Καρδίτσας, όπου ο κος Δήμαρχος προέβαλε τις προεκλογικές του προτάσεις – http://www.fotisalexakos.gr/?page_id=11 – με την παράκληση να μας επισημάνει πού αναφέρει αύξηση των δημοτικών τελών.

Προηγούμενο άρθρο Η «Λουσία» από τους μαθητές του Ελληνοσουηδικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γιορτή χαράς για τα παιδιά ου Δημοτικού Σχολείου-Νηπιαγωγείου Κέδρου