Ειδήσεις

Ο Δον Κιχώτης και οι Σωματοφύλακες στην Παυσιλυπούπολη


Αφιερωμένη στα Κάστρα και τους Ιππότες είναι η Παυσιλυπούπολη 2017-18 και δεν θα μπορούσαν να λείψουν απ’ αυτή οι  ιπποτικές μορφές του Δον Κιχώτη και των Σωματοφυλάκων του Βασιλιά, οι ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας που τόσο αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Η Οργανωτική Επιτροπή με την κατασκευαστική ομάδα με εντυπωσιακές τρισδιάστατες κατασκευές,  θα “ζωντανέψουν” τις ιστορίες τους στο άλσος του Παυσιλύπου, όπου θα στηθεί το Διοικητήριο των Σωματοφυλάκων και ο Ανεμόμυλος που …κατατρόπωσε ο Δον Κιχώτης.

Ακολουθεί μια παρουσίαση των δύο θεματικών σπιτιών και ενός μικρού αφηγήματος που συνοδεύει το καθένα, πάνω στο οποίο χτίστηκε και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους…

 

«Ο Δον Κιχώτης και η περιπέτεια με τους ανεμόμυλους»

«Περνώντας το κατώφλι του σπιτιού του, ο ήρωάς μας σας περιμένει…. Να σας μιλήσει για τα κατορθώματα και τις περιπέτειές του. Να σας αφηγηθεί για τη μεγάλη μάχη και την περιπέτεια που έζησε, όταν αντιμετώπισε τους τεράστιους γίγαντες».

Εμβληματική μορφή της παγκόσμια λογοτεχνίας αποτελεί ο ήρωας του Μιγκέλ Θερβάντες, Δον Κιχώτης. Ο ψιλόλιγνος ευγενικός άντρας, ο οποίος παρέα με τον πιστό του ακόλουθο Σάντσο Πάντσα περιπλανιέται από τόπο σε τόπο, υπερασπιζόμενος κάθε αδύνατο συνάνθρωπό του.

Η ιπποτική του μορφή προάγει υπέρτατα ιδανικά και αξίες της ζωής. Αξίες που οφείλει ο καθένας μας να υπερασπίζεται και να ακολουθεί στη ζωή του.

«Η περιπέτεια με τους ανεμόμυλους» αποτελεί μια ακόμη περιπλάνησή του. Στα μάτια του ήρωά μας, οι ανεμόμυλοι φαντάζουν γίγαντες μοχθηροί. Στα μάτια όλων των άλλων –ακόμη και του Σάντσο- δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανεμόμυλοι.

Ο Δον Κιχώτης προβάλει και προασπίζει πάντοτε αυτό που συχνά υπενθυμίζει στον φίλο του Σάντσο: «… ν’ αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη»

 

«Ένας για όλους και…. όλοι για έναν» το Διοικητήριο των Σωματοφυλάκων

… «εμπρός γενναίοι σωματοφύλακες!! πρέπει να εκπαιδευτούμε ακόμη περισσότερο…. Μην ξεχνάτε ότι οι αποστολές μας είναι δύσκολες και πρέπει να τα καταφέρουμε. Γι’ αυτό λοιπόν μην αργοπορείτε…… εκπαιδευτείτε!!!»

Διαβαίνοντας το διοικητήριο των Σωματοφυλάκων, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «εξασκηθούν» στις τεχνικές των φρουρών του βασιλιά. Ευγένεια, τόλμη γενναιότητα, δεξιότητα και ευφυΐα είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία καλλιεργούνται «στο υποψήφιο φρουρό», με παιχνίδια βιωματικά και εκπαιδευτικά.

Πως όμως θα καταφέρει κάποιος να γίνει σωματοφύλακας; Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η δύναμή τους βασιζόταν στην δεξιότητα, την εξυπνάδα και την αποφασιστικότητα.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Να αναπτύξουμε ο καθένας χωριστά όλα τα προτερήματά τους και στο τέλος να περάσουμε την τελική – ομαδική δοκιμασία. Γιατί οι Σωματοφύλακες ήταν μια ανίκητη ομάδα.

Με ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, με παιχνίδια που οξύνουν τη σκέψη, τη φαντασία, την άντληση γνώσεων, την δεξιοτεχνία, την δεξιότητα κλπ, η χαρά του παιχνιδιού αποκτά την πραγματική της διάσταση. Κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής. Θα καταφέρουμε στο τέλος να αποκτήσουμε την πολυπόθητη σφραγίδα;

 

Προηγούμενο άρθρο Συλλογή υπογραφών για τη μη μεταστέγαση του Εσπερινού
Επόμενο άρθρο Σε νέες κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι της Καρδίτσας