Παρέμβαση Κυρίτση για τις Παιδιατρικές Τρικάλων και Καρδίτσας


Το ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των δομών υγείας του νομού Τρικάλων αλλά και ειδικότερα της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων είχα θέσει και σε προηγούμενες ερωτήσεις μου (12/3/2014, Α.Π. 6898 και 24/9/2014, Α.Π. 2911) χωρίς όμως να απαντηθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, το περασμένο καλοκαίρι το πρόβλημα της υποστελέχωσης έγινε ακόμη χειρότερο αφού ελλείψει παιδιάτρου στο νοσοκομείο Καρδίτσας προκρίνατε την «λύση» της κάλυψης των περιστατικών με παιδιάτρους από το νοσοκομείο Τρικάλων. Είχα καταθέσει για το θέμα αυτό και Αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας (6/8/2014, Α.Π. 1007) αλλά ούτε και τότε έλαβα κάποια απάντηση. Το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει να μην έχει την πρόθεση να απαντήσει για τα πεπραγμένα του, καταπατώντας επιδεικτικά το δικαίωμα των βουλευτών στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων, τον Δεκέμβριο του 2013 συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο διευθύντριες χωρίς όμως να επιτρέπεται από το υπουργείο η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν.

Εξαιτίας των αναγκών που δημιουργήθηκαν και για να μπορέσει να λειτουργήσει το εν λόγω τμήμα, μετακινήθηκε ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας του Δήμου Φαρκαδόνας στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Τρικάλων. Επιπλέον, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας δεν διαθέτει παιδίατρο μετά την αποχώρηση της τελευταίας ιατρού λόγω συνταξιοδότησης. Παρόλο που το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κενά, δεν έχει προχωρήσει στην πλήρωσή τους. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο νοσοκομείο Τρικάλων για την δωρεάν εξέταση και περίθαλψη των παιδιών τους, αφού στις περιφερειακές δομές υγείας δεν υπάρχει παιδίατρος. Η επιφόρτιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι προφανής, παρόλο που το Υπουργείο Υγείας δεν προχωρά στην επίλυση του προβλήματος.

Τουναντίον, επιλέγει να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το λειτούργημα των ιατρών του νοσοκομείου και να ταλαιπωρεί τους γονείς των παιδιών ανεβάζοντας τον πήχη της τεχνοκρατικής αντίληψης για την Υγεία ακόμη υψηλότερα: με δεδομένο ότι δεν προχωρά στην πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού στην Παιδιατρική κλινική της Καρδίτσας έχει πλέον ξεκινήσει την διακομιδή παιδιών εναλλάξ στην Λάρισα και στα Τρίκαλα, επιβαρύνοντας την υγεία και την ασφάλεια τους. Οι παιδίατροι του Νοσοκομείου Τρικάλων σημειώνουν ότι τον χειμώνα η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της έλλειψης των απαραίτητων κλινών.

Επειδή η πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά ιδιαίτερα για τα παιδιά, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικού ιατρού για την Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας, ώστε να μην επιφορτίζεται το νοσοκομείο Τρικάλων με τα περιστατικά ακόμη ενός νομού;
  • Πρόκειται να καλύψει τα οργανικά κενά που ήδη υφίστανται και στις δομές

υγείας και στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων άμεσα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Κυρίτσης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκστρατεία για την καθαριότητα στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Άριστες οι εντυπώσεις της Εθνικής Ομάδας Παίδων Βόλεϊ από τη φιλοξενία στο Μουζάκι