Ειδήσεις

Παρουσίαση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων των μαθητών της ΕΠΑ.Σ


Στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του ΟΑΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 ετήσια κοινή εκδήλωση των σχολών ΕΠΑ.Σ και  ΙΕΚ του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης των Σχολών, με θέμα:

‘’Επίδειξη – Παρουσίαση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων’’ των μαθητών των Σχολών ΟΑΕΔ & ΄΄Διαβούλευση με τα Επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς για την διερεύνηση των αναγκών των επιχειρήσεων και της τοπικής Αγοράς Εργασίας’’

Οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΟΑΕΔ παρουσίασαν τις όμορφες δημιουργίες τους που επιμελήθηκαν κατά τη διάρκεια της Σχολικής χρονιάς με την βοήθεια των καθηγητών τους και μας εντυπωσίασαν!! Συγκεκριμένα το κοινό απόλαυσε:

  • Παρουσίαση εργασίας από τους σπουδαστές της ειδικότητας των Βοηθών Φαρμακείου της ΕΠΑΣ με θέμα «Παρασκευή γαληνικών καλλυντικών».
  • Έκθεση ψηφιδωτών έργων τέχνης & παρουσίαση από τους σπουδαστές της ειδικότητας των Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων του ΙΕΚ με θέμα «Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων».
  • Παρουσίαση εργασίας από τους σπουδαστές της ειδικότητας των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της ΕΠΑΣ με θέμα «Τουριστικός Οδηγός του Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων».
  • Παρουσίαση εργασίας από τους σπουδαστές της ειδικότητας των Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου της ΕΠΑΣ με θέμα «Υγραεριοκίνηση».
  • Δημιουργία καλλιτεχνικών χτενισμάτων σε εκπαιδευτικές κούκλες & παρουσίαση από τους σπουδαστές της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης του ΙΕΚ Καρδίτσας με θέμα «Ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χτενίσματα – καλοκαιρινά χτενίσματα».
  • Παρουσίαση από τους σπουδαστές της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης της ΕΠΑΣ με θέμα «Χτενίσματα πρωινά – βραδινά – νυφικά»
  • Παρουσίαση κουκλοθεάτρου με θέμα «Το μυστικό της καφετιάς αρκούδας» & θέατρο σκιών από τους σπουδαστές της ειδικότητας των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ.
  • Έκθεση κατασκευής ΄΄Ταχυθερμαντήρα ζεστού νερού χρήσης’’ από τους σπουδαστές της ειδικότητας Θερμικών Εγκαταστάσεων Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΙΕΚ.
  • Έκθεση Χειροποίητων Δημιουργιών από την ειδικότητα των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν ο κ. Κ. Σταμούλος από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ ο κ. Ι. Παπατσεχελίδης πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ.

Η Δ/ντρια της ΕΠΑ.Σ Καρδίτσας κα Ευδοκία Ζώη ενημέρωσε τους φορείς και το κοινό σχετικά με το σύστημα Μαθητείας της Σχολής, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας και επιχειρήσεις με στόχο να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ώστε να καταστεί ευκολότερη στη συνέχεια η ένταξή του στην Αγορά Εργασίας ,επίσης αναφέρθηκε στο επίδομα Σίτισης και Στέγασης που παίρνουν οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ και στην αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση.

Η Δ/ντρια του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Καρδίτσας κα Ελευθερία Καρκαλέτση μεταξύ άλλων είπε: ο ΟΑΕΔ  εκτός από τον τομέα της Μαθητείας,  δραστηριοποιείται και στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με τη λειτουργία 30 ΙΕΚ πανελλαδικά. Εγγράφονται στα τμήματα του ΙΕΚ  απόφοιτοι ΕΠΑ.Σ,  ΕΠΑ.Λ, ΕΠΛ ΤΕΕ Β΄ κύκλου και  ΣΕΚ.  Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι 5 συνολικά εξάμηνα, επιμερισμένη σε 4 εξάμηνα Θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε 1 εξάμηνο  Πρακτικής  Άσκησης.    Οι καταρτιζόμενοι  δικαιούνται να κάνουν Πρακτική  Άσκηση είτε παράλληλα με τις σπουδές τους στο Γ΄ ή Δ΄ εξάμηνο σπουδών είτε μετά την ολοκλήρωση του Δ΄ εξαμήνου σπουδών τους και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις Πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5, με πάρα πολλά επαγγελματικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια οι φορείς χαιρέτησαν και έκαναν τις προτάσεις τους για θέσεις Πρακτικής Άσκησης τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, είδαν θετικά το θεσμό της Μαθητείας και τόνισαν ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και στη μείωση των ανέργων με την δημιουργία εξειδικευμένου προσωπικού. Τέλος δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεργάζονται με τα Σχολεία σε όλη την διάρκεια του Σχολικού Έτους.

Συγκεκριμένα:  ο κ. Κωτσός Δήμαρχος Μουζακίου & Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Ι. Σβάρνας αντιδήμαρχος Καρδίτσας και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕΒΕ, ο κ. Χ. Παπαγεωργίου αντιδήμαρχος Καλαμπάκας, η κα Δ. Γούλα Γ. Γραμματέας Εργατικού κέντρου Καρδίτσας- Στέλεχος ΙΝΕ ΓΣΣΕ, ο κ. Απ. Κόκκοβας     εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Πατέρας Βασίλειος εκπρόσωπος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, η κα Ελ. Αγγελάκη Δ/ντρια του ΚΠΑ Καρδίτσας, ο κ. Γ. Καπράνας Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ο κ. Ν.  Ψαρρής υπεύθυνος τμήματος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας, ο κ. Χρ. Μπιμπίκος εκπρόσωπος της ΔΕΗ ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα, η κα Αλ. Κολοκύθα αντιδήμαρχος εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας, η κα Μ. Τηλιοπούλου Τμηματάρχης Συντήρησης Αρχαιοτήτων-Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας,  η κα Ι. Βολωτά Δ/ντρια Βρεφονηπιακών Σταθμών Σοφάδων, η κα Πρ. Κολοκύθα Δ/ντρια 33ου Νηπιαγωγείου Καρδίτσας και εκπρόσωποι των Συλλόγων των εργοδοτών.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό έκανε η κα Μαρία Ζαχαράκη υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Η ψήφος αγιάζει τα μέσα για τους Συριζα-Ανελ
Επόμενο άρθρο Με απόλυτη επιτυχία ο 3ος Πλαστήριος Δρόμος Καρδίτσας