Ειδήσεις

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες με ψυχανθή


Στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας (περιοχή Χαλκιάδων-Φάρσαλα στο Κιλελέρ) και στις περιοχές όπου καλλιεργούνται τα ψυχανθή διαπιστώθηκε η εμφάνιση  του  περονόσπορου σε  κτηνοτροφικό μπιζέλι,  βίκο  και Φακές αναμένεται  στα υπόλοιπα ψυχανθή  καθώς και στις περιοχές των  νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων όπου καλλιεργούνται  ψυχανθή.

O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με το σπόρο. Η διασπορά των σπορίων  του  μύκητα  γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο.

Συμπτώματα:  Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται  οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοση του.

Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με  θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε   σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες  μικρότερες  των 15oC.

Καταπολέμηση:Nα γίνουν  ψεκασμοί  των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες βίκου, μπιζελιού, φακής και άλλων ψυχανθών με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις των ψυχανθών να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος

Λύκας Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου