Πρόγραμμα εθελοντισμού από το ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας


Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας (πρώην ΚΕΠΕΠ), δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 1965 και φιλοξενεί άτομα και των δύο φύλων, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες. Η λειτουργία του στηρίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς διαβίωσης των περιθαλπομένων και οι παρεμβάσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας, της κοινωνικής υπηρεσίας, της εργοθεραπείας, έχουν σαν βασικό μέλημα την ολιστική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιθαλπόμενου. Διαθέτει Μονάδα Κλειστής Φροντίδας, Ξενώνα εντός της δομής, καθώς και αυτόνομο Διαμέρισμα για περιθαλπόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες παγκόσμιες αντιλήψεις και πρακτικές για την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος εξω-οικογενειακής φροντίδας παιδιών, ως απόρροια διεθνών μελετών και διαπιστώσεων, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, υλοποιεί πρόγραμμα παροχής εθελοντικής εργασίας. Και αυτό γιατί αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο επικουρικός ρόλος των εθελοντών σε δομές κοινωνικής προστασίας, και, ειδικότερα, σε εκείνες που φιλοξενούν πληθυσμό με αναπηρίες, παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη σε βασικούς τομείς της ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης του πληθυσμού αυτού.

Το εν λόγω πρόγραμμα διέπεται από κώδικα δεοντολογίας και κανονιστικό πλαίσιο για την επιλογή, την εκπαίδευση, το ρόλο και την εποπτεία των εθελοντών.

Ο ορισμός του τι είναι ο εθελοντισμός, βέβαια, έχει περάσει και περνά πολλές περιπέτειες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να τον ορίσει ανάλογα με την ιδεολογία και την πρακτική που υιοθετεί στο σύνολο της ζωής και της δράσης του. Εξάλλου, ο εθελοντισμός είτε θεωρηθεί ως ακτιβισμός, είτε ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, είτε ως ανιδιοτελής προσφορά, είτε όλα μαζί, δεν είναι απλά ένας όρος, αλλά δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε συμπολίτη μας, που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή να πλαισιώσει τις δράσεις μας με την εθελοντική του προσφορά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κοινωνική Λειτουργό του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας, κα Γούλα Λουλουδία στο τηλέφωνο 24413 50305.

Προηγούμενο άρθρο «Πως γνωρίζουμε το Τάλαντό μας;» - Του Πρεσβυτέρου Νικολάου Δαλαγιώργου
Επόμενο άρθρο Στο Ιερατικό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος