- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στον Δήμο οι καθαρίστριες όταν τα σχολεία κάνουν… διακοπές!

 Σε άλλες υπηρεσίες στους δήμους στους οποίους ανήκουν στέλνει πλέον η Κυβέρνηση τις καθαρίστριες σχολείων, όταν τα εκπαιδευτήρια σταματούν για διακοπές (Πάσχα, καλοκαίρι, Χριστούγεννα). Με σχετικό Νόμο ορίζεται, ότι οι καθαρίστριες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον καθαρισμό των υπηρεσιών του Δήμου που ανήκουν οργανικά, καθώς και των νομικών του προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αφού τα σχολεία μένουν… κενά λόγω των διακοπών! Σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη», οι καθαρίστριες των σχολείων θεωρούνται πλέον δημοτικοί υπάλληλοι. Ως εκ τούτου δε… “νομιμοποιούνται” να συνεννοούνται τις ημέρες εργασίας τους μόνο με το διευθυντή του σχολείου τους, αλλά θα πρέπει να έχει λόγο και ο Δήμος. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη στείλει εγκύκλιο με την οποία ζητάει από τους Δήμους να εντάξουν στις Υπηρεσίες Καθαριότητάς τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, τις καθαρίστριες των σχολείων.

 Ο κ. Καραγιάννης

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας και Αναδιοργάνωσης κ. Νίκος Καραγιάννης στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και οι καθαρίστριες, ενημέρωσε σχετικά τις 80 περίπου γυναίκες σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, πριν ακόμη δημοσιευθεί η εγκύκλιος του υπουργείου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, καμία καθαρίστρια δεν έφερε αντίρρηση, ενώ το πρόγραμμά τους θα το «βγάζει» ο ίδιος. Οι υπηρεσίες που θα έχουν για το επόμενο δίμηνο περίπου να καθαρίσουν οι 80 γυναίκες είναι: η ΤΥΔΚ, η Πολεοδομία (πρώην Νομαρχίας), η Πρόνοια, η Πινακοθήκη, το Μουσείο, ο Αθλητικός Οργανισμός, η Δημοτική Αστυνομία, το κτίριο της Αγοράς (με κυλιόμενο καθαρισμό των δημοτικών τουαλετών), το Δημοτικό Χορευτικό, τη ΔΗΚΕΚ, το Κινηματοθέατρο, το ΚΑΠΗ, την Παιδική Βιβλιοθήκη, τα ΚΔΑΠ κλπ. Όσον αφορά στις καθαρίστριες οι οποίες φρόντιζαν τα σχολεία που πλέον καταργούνται, αυτές θα απασχοληθούν στα κτίρια των πρώην κοινοτήτων.

Η εγκύκλιος
Όπως γνωρίζετε, με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.3870/2010, το προσωπικό που
κατατάχθηκε με τις διατάξεις του ν.3320/2005 σε οργανικές θέσεις καθαριστριών και
καθαριστών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και απασχολούνταν στον καθαρισμό σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μεταφέρθηκε από 1.1.2011 με την ίδια σχέση εργασίας σε προσωποπαγείς θέσεις στους αντίστοιχους Δήμους. Με τις διατάξεις του άρθρου 49 παρ. 11 α) του ν.3943/2011, προβλέπεται ότι «το ανωτέρω προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες, απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου Δήμου, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. αυτού». Επομένως, μετά την ισχύ της ανωτέρω διάταξης, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 4
του άρθρου 55 του ν.3584/2007 και ως εκ τούτου οι καθαριστές/στριες σχολικών μονάδων κατά το διάστημα που δεν λειτουργούν τα σχολεία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον καθαρισμό των υπηρεσιών του Δήμου που ανήκουν οργανικά, καθώς και των νομικών του προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Σημειώνεται ότι το προσωπικό αυτό δικαιούται κανονικής άδειας που λαμβάνουν και οι λοιποί
υπάλληλοι του Δήμου, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.3584/2007 (ΚΚΔΚΥ). Παρακαλείσθε όπως κοινοποιήσετε το παρόν στους φορείς της χωρικής σας αρμοδιότητας. Το παρόν μπορείτε να την αναζητήσετε και στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου http://www.ypes.gr/ [1] στη διαδρομή: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αυτοδιοίκηση/ Εγκύκλιοι-Αποφάσεις-Συχνές Ερωτήσεις ΟΤΑ α΄ βαθμού /Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων».