Στο επίκεντρο η χρήση των υπόγειων κάδων της Καρδίτσας


Την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος των υπόγειων κάδων που έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο της Καρδίτσας, αξιοποιώντας την εμπειρία της έως τώρα εφαρμογής του για την μεγιστοποίηση των θετικών στοιχείων και την ελαχιστοποίηση των όποιων προβλημάτων παρουσιάστηκαν τους πρώτους μήνες, επιδιώκει η Δημοτική Αρχή.
Με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Σωτ. Αντωνίου, εκπρόσωπος της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα στο Δήμο, βρέθηκε την Τετάρτη 17/9 στην Καρδίτσα, προκειμένου να ενημερώσει εκ νέου τους εργαζόμενους της υπηρεσίας για την λειτουργία του, αλλά και να ακούσει τις παρατηρήσεις τους, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις, τόσο στην διαδικασία της αποκομιδής των απορριμμάτων, όσο και στον καθαρισμό και το πλύσιμο των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου.
Κοινή ήταν η εκτίμηση οτι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργία του συστήματος, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη που είναι κυρίως η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του κέντρου και η μείωση των οσμών, αλλά απαιτείται να γίνεται ορθή χρήση των κάδων από τους δημότες και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες, όπου διαπιστώνεται και το μεγαλύτερο έλλειμμα.
Ειδικότερα από την έως τώρα εμπειρία διαπιστώνεται οτι πολλοί επαγγελματίες δεν διπλώνουν με σωστό τρόπο τα χαρτοκιβώτια για να χωράνε στο στόμιο των κάδων ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χωρητικότητα τους που είναι 3000 λίτρα ο καθένας και να γεμίζουν γρηγορότερα του αναμενομένου.
Ορισμένοι επίσης κάνουν κακή χρήση και των κάδων κοινών απορριμμάτων ρίχνοντας χύμα υπολείμματα τροφών, ακόμα και ζωϊκά υποπροϊόντα-υπολείμματα προκαλώντας προβλήματα δυσοσμίας και προσελκύοντας αδέσποτα ζώα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
“ Το σύστημα των υπόγειων κάδων που έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην πόλη έχει θετικά στοιχεία, αλλά εμφανίζει και προβλήματα. Ως νέα Δημοτική Αρχή θέλουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του συστήματος, για να αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη. Αυτό δεν εξαρτάται όμως μόνο από την υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και από το πως χρησιμοποιούμε οι ίδιοι ως πολίτες τους υπόγειους κάδους.
Οι δημότες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κέντρου απαιτείται να “σπάζουν” τα χαρτοκιβώτια, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο και η χωρητικότητα των υπόγειων κάδων που είναι τριπλάσια ενός συμβατικού κάδου. Όσον αφορά τα κοινά απορρίμματα, αυτά θα πρέπει να ρίχνονται στους κάδους μέσα σε κλειστές σακούλες, όπως άλλωστε κάνουμε και με τους κοινούς κάδους. Αυτονόητο είναι οτι δεν αφήνουμε σκουπίδια εκτός κάδων.
Είναι στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι, αν θέλουμε μια πιο καθαρή πόλη.” δήλωσε σχετικά ο κ. Σωτ. Αντωνίου.

Προηγούμενο άρθρο Ποιοι δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση στην Καρδίτσα- Αναλυτικά οι περιοχές
Επόμενο άρθρο Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό ζητά ο Γ. Κωτσός