- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συσκέψεις για τα προβλήματα στην υγεία

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας, (μέλος ΟΓΕ), διαπιστώνοντας ότι μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν μαζί με φορείς των Σοφάδων, του Παλαμά, του Μουζακίου και της Καρδίτσας,το προηγούμενο διάστημα για τα ζητήματα των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου του νομού μας, τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Όπως και το προηγούμενο διάστημα  είχε διαπιστωθεί ότι  μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα επανδρώνει. Σαν παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε το υποβαθμισμένο ΕΟΠΥ, ή την γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την διεκδίκηση λύσης στα οξυμένα αυτά προβλήματα και στην συνέχεια των συσκέψεων και κινητοποιήσεων που είχαν πραγματοποιυθεί το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογος γυναικών, κάλεσε σε συσκέψειςπου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, τους φορείς που ανταποκρίθηκαν μαζικά τόσο στις Σοφάδες όσο και στον Παλαμά.

Καλεί επίσης σε σύσκεψη την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στην αίθουσα (του 1ου ορόφου) του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, τους φορείς της πόλης μας, προκειμένου να οργανώσουν από κοινού μαζική κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας την ημερομηνία που θα συμφωνήσουν.

Κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων θα είναι οι υπηρεσίες Υγείας  να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία και οι διεκδικήσεις μας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  1. Κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
  2. Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.

3.Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Υγείας του νομού Καρδίτσας

4.Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.

5.Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.

  1. Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις.
  2. Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
  3. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας .

9.Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  1. Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

11.Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Η αντπόκριση πρέπει να είναι μαζική και η συμμετοχή στην κινητοποίηση ανάλογη των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στον χώρο της υγείας.