Σύλλογος Λογιστών Καρδίτσας: Προτεινόμενος τρόπος υποβολής Φ.Π.Α. αγροτών


Συνάδελφοι,

Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας και καμία απάντηση ή υποψία λύσης ή κάτι έτσι για να υπάρξει ένας μπούσουλας τέλος πάντων. Πιθανολογείται παράταση (όλο και πιο έντονα ακούγεται όσο περνούν οι ώρες), αλλά στην πράξη δεν έχουμε τίποτε.

Επειδή έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε, αλλά προπάντων επειδή πολλά ακούγονται και ο κόσμος έχει χάσει λίγο τη μπάλα, να τι κάνουμε εμείς:

  1. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποβάλλουμε 3 μηδενικές.
  2. Εάν το κάνουμε θα είναι σαν να υποβάλλουμε ψευδή δήλωση, γιατί υπάρχουν κινήσεις στα 3μηνα.
  3. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., κάτι το οποίο είναι γνωστό από πέρυσι.
  4. Για ποιόν λόγο να υποβάλλουμε μηδενικές, από τη στιγμή που το 4ο 3μηνο υποβάλλεται κανονικά και χωρίς πρόβλημα
  5. Ειδικά στο 1ο και 2ο 3μηνο, σε πολλούς προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. Αν λοιπόν υποβάλλουμε θα πρέπει αυτές να είναι χρεωστικές. Δηλαδή θα βάλουμε τους ανθρώπους να πληρώσουν ενώ στο σύνολο να έχουν πιστωτικό; Δε νομίζω…
  6. Πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να δώσουν λύσεις από τηλεφώνου, όμως, με όλο το σεβασμό προς όλους, δια τηλεφώνου δεν μπορώ να δεχθώ τίποτε.

Γι΄αυτό συνάδελφοι, αν δεν προκύψει κάτι μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, τότε προτείνουμε, οι κινήσεις των αγροτών για το έτος 2014, να υποβληθούν αθροιστικά στο 4ο 3μηνο, χωρίς καμία υποβολή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων τα προηγούμενα 3μηνα. Να επισημάνουμε ότι, έχουμε ήδη υποβάλλει το 4ο 3μηνο (και μόνο αυτό) σε πολλούς αγρότες, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν θέλουν από το Υπουργείο να υποβάλλουμε και τα προηγούμενα 3μηνα, ας μας ζητηθεί γραπτώς.

Με ΠΟΛ. και όχι στον αέρα. Μέχρι να γίνει αυτό, καλό θα ήταν όλοι οι συνάδελφοι, πριν προβούν στην υποβολή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων, να σκεφτούν πρώτα αν αυτό εξυπηρετεί κάτι ή υποκρύπτει πιθανό καταλογισμό προστίμων. Άλλωστε η μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για τους αγρότες, είναι αποτέλεσμα διάταξης και όχι αυθαίρετη απόφασή μας.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Γιώργος Παπαδημητρίου

Προηγούμενο άρθρο Η συμβολή του άξονα Ε65 στην οικονομική ανάκαμψη της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Σε Γ.Σ. οι Χειριστές Μηχανημάτων Καρδίτσας