Σύσσωμη η Καρδίτσα τίμησε τον Ιωάννη Καποδίστρια


Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στην Καρδίτσα, η επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι φορείς της πόλης για τον Ιωάννη Καποδίστρια και το έτος 2016 Ρωσίας και Ελλάδας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Καρδίτσας και ο Σύλλογος Κρητών Ν.Καρδίτσας οργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα: “Ιωάννης Καποδίστριας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας” με ομιλητή τον συγγραφέα και Πρόεδρο του Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ελληνορωσικής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας κ.Ιωάννη Κορνιλάκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου “Κιέριον”, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, λόγω του εορταστικού και επετειακού χαρακτήρα της εκδήλωσης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή που απέστειλαν, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα κ.Αντρέι Μάσλοβ και ο Βουλευτής Καρδίτσας κ.Τσιάρας. Επίσης στην έναρξη χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ.Τσιάκος Βασίλειος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.Αλεξάκος Φώτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ.Τιμόθεος και η Γραμματέας του Συλλόγου Κρητών κ.Σουλαδάκη.
Στη συνέχεια προβλήθηκε δεκάλεπτο οπτικοακουστικό αφιέρωμα για το έτος 2016 και τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας σε σκηνοθεσία του συγγραφέα κ.Ιωάννη Κορνιλάκη. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, ο οποίος αποκάλυψε στους παρευρισκόμενους ότι η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης, συμπίπτει με την υπογραφή του Διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α’ , ακριβώς πριν 200 χρόνια, για την τοποθέτηση του Ιωάννη Καποδίστρια, στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας (26 Ιανουαρίου/7 Φεβρουαρίου 1816).

Στην περίπου μίας ώρας διάλεξη του συγγραφέα, το κοινό της Καρδίτσας παρέμεινε καθηλωμένο, γνωρίζοντας μέσα από τον συγγραφέα και τις εικόνες που είχε ετοιμάσει, τη μεγαλειώδη πορεία του Έλληνα διπλωμάτη Ι.Καποδίστρια σε όλη την Ευρώπη και την τεράστια συμβολή του στη δημιουργία της Ελβετίας και της Γερμανικής Συνομοσπονδίας, τη διάσωση της Γαλλίας, αλλά και τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής ειρήνης για 99 χρόνια στην Ευρώπη. Οι ακροατές άκουσαν για το ρόλο του Καποδίστρια στη διάσωση της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και για τη καίρια συμβολή του στο φιλελληνικό κίνημα μέσα από τη Φιλόμουσο Εταιρεία και τη Φιλική Εταιρεία.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας τιμήθηκε από τους συνδιοργανωτές φορείς, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι οι πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, χαιρέτησαν όλοι τον συγγραφέα με τη λήξη της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, η οποία το τελευταίο δεκαήμερο, πρόβαλλε μέσα από τις συχνότητές της σε τηλεόραση και ραδιόφωνο την εκδήλωση, σε όλο τον Ελληνισμός εντός και εκτός Ελλάδος.

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Κώστα Τσιάρα για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
Επόμενο άρθρο Ακυρώνεται η συναυλία του Αρίωνα