Τιμάται ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις στο Ερμήτσι


Την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Μαΐου,ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Ερμητσίου πανηγυρίζει τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8 Μαΐου και ώρα 7:15 μ.μ θα τελεστή πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία.

Το Σάββατο 9 Μαΐου ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστή Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Να τονιστεί ότι στην περιοχή «Μουλωσι» Ερμητσίου υπήρχε παλαιός Ι. Ν τουΑγίου  Νικολάου του εν Βουνένοις, που με το πέρασμα του χρόνου γκρεμίστηκε.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τιμάται επισήμως ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις στο Ερμήτσι.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς. Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας.

Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια.Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας όπου κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή. Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.

Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια το βρήκε ακέραιο και ευωδιάζων κάποιος άρχοντας Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας που έπασχε και αφού το ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα του Οσιομάρτυρα.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχεια εκδηλώσεων από το Πολυφωνικό Ωδείο
Επόμενο άρθρο 5η Πρόσκληση LEADER : 14 οι Αιτήσεις - Φάκελοι Υποψηφιότητας που υποβλήθηκαν