Ειδήσεις

Τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου


Με το τιμητικό αφιέρωμα στην κ. Μένη Παπανικολάου συνεχίστηκε, το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου, η  50η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Η Οργανωτική Επιτροπή θέλησε με τον τρόπο αυτό, και έπειτα από τη σχετική ομόφωνη απόφαση που είχε παρθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων το 2009, να τιμήσει την κ. Παπανικολάου για την προσφορά και το πολυετές έργο της στην Ένωση και τον θεσμό των Καραϊσκακείων.

Πρώτος μίλησε για εκείνη ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για τον εν ενεργεία Πρόεδρο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του σημαντικού αυτού δευτεροβάθμιου οργάνου να τιμά μία πρώην Πρόεδρο. Και είναι τιμή γιατί δείχνει το σεβασμό στην πορεία και το έργο που παρέλαβε. Κάθε φορά, είτε είναι Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου είτε είναι Διεθνής Γιορτή Καραϊσκάκεια, κάνω ιδιαίτερη αναφορά ευχαριστώντας όλα τα Δ.Σ. της Ένωσης. Γιατί όποιος δεν έχει παρελθόν δεν έχει και μέλλον. Και εγώ προσωπικά αισθάνομαι περήφανος που βρίσκομαι στη θέση αυτή, γιατί γνωρίζω το σημαντικό παρελθόν αυτού του οργάνου. Από το 1996 έως και το 2008 ως φωτογράφος ζω όλη τη δραστηριότητα της Ένωσης και γίνομαι κοινωνός του πολιτισμού του νομού μας. Από το 2009 έως και σήμερα, πρώτα ως μέλος και τώρα ως Πρόεδρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε τυχεροί και υπόχρεοι γι ΄ αυτό που παραλάβαμε και συνεχίζουμε».

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ο οποίος εστίασε στο έργο και τις διακρίσεις της κ. Παπανικολάου αναφέροντας τα ακόλουθα: «Επί σχεδόν 40 χρόνια ασχολήθηκε πολύ έντονα και ενεργά με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας αναλαμβάνοντας πολλές σημαντικές θέσεις ευθύνης.

Ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο ως μέλος και στη συνέχεια ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΑΛΑΣ ο οποίος είχε μία εξαιρετικά πλούσια δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ξεκινάει την ενασχόλησή της και με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, το δευτεροβάθμιο όργανο του Νομού, όπου πέρασε από όλα σχεδόν τα αξιώματα (Γενική Γραμματέας, Ταμίας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος).

Για 25 ολόκληρα χρόνια υπήρξε υπεύθυνη των Καραϊσκακείων, έναν θεσμό που αγάπησε ιδιαίτερα και για τον οποίο δούλεψε πάρα πολύ.

Παράλληλα με την πολιτιστική της δράση ασχολήθηκε ενεργά και με τα κοινά. Από το 1989 έως το 1998 υπήρξε δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας. Στη διάρκεια της θητείας αυτής διετέλεσε Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος Συμβουλίου Περιοχής, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας.

Επίσης, για αρκετά χρόνια υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ.

Το 1992, στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Δήμου Καρδίτσας με την Μπίστριτσα, επισκέφθηκε την ομώνυμη πόλη στη Ρουμανία και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο ο οποίος την ανακήρυξε επίτιμη δημότισσα.

Το 1993, στο Φεστιβάλ της Αιγύπτου που έλαβε χώρα στην Ισμαηλία από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ο δήμαρχος της παρέδωσε το κλειδί της πόλης.

Από το 2001 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Φολκλόρ η οποία μάλιστα την τίμησε για την προσφορά της με Oscar στο Γκιμαράες το 2012 στην Πορτογαλία που τη χρονιά εκείνη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μάλιστα το βραβείο της το έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Εμμανουέλ Μπαρόζο.

Το 2011, στη Ράμφθα της Ιορδανίας, τιμήθηκε σε Φεστιβάλ που γίνονταν εκεί, από το γκρουπ της Ράμφθα.

Διακρίσεις και βραβεία με ιδιαίτερο και ξεχωριστό βάρος που χωρίς καμιά αμφιβολία σημαίνουν πολλά».

Για μια πραγματική κυρία του πολιτισμού έκανε λόγο ο δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Είμαι εδώ για να πω δυο λόγια από καρδιάς γι ΄ αυτή την κυρία του πολιτισμού. Γιατί είμαστε σε αυτή τη θέση να γιορτάζουμε τα 50 χρόνια των Καραϊσκακείων γιατί κάποιοι οραματίστηκαν και πίστεψαν σε αυτή την ιδέα. Η κ. Παπανικολάου είναι μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον πολιτισμό. Και είναι  ευλογημένος ο τόπος που έχει τέτοιους ανθρώπους στον πολιτισμό».

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ενώ συγκινημένη για τη μεγάλη αυτή  τιμή, η κ. Μένη Παπανικολάου δήλωσε τα εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι. 50η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2017.

Γιορτάζουμε φέτος τα πενήντα χρόνια, μισό αιώνα, την μεγάλη αυτή διοργάνωση προς τιμήν του συντοπίτη μας μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Βαθιά συγκινημένη υποκλίνομαι στους προγενέστερους για την μεγάλη αυτή κληρονομιά, για την ιδέα και την απόφασή τους να τιμούμε και να γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτόν τον μεγάλο ήρωα.

Το σημερινό τιμητικό αφιέρωμα θέλω με τη σειρά μου να το μοιραστώ με όλους μου τους συνεργάτες, με όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους δουλέψαμε μαζί όλα αυτά τα περίπου 30 χρόνια γιατί πιστεύω απόλυτα πως ένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους Πολιτιστικούς συλλόγους αυτού του Νομού για την ομόφωνη απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση του 2009 γι ΄ αυτό το τιμητικό αφιέρωμα.

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο και τα μέλη της διοίκησης αυτής που έκαναν πράξη αυτή την απόφαση και να τους ευχηθώ ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουν αυτό το δύσκολο έργο τους που με τόσο μεγάλη επιτυχία συνεχίζουν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο της πόλης μας κ. Φώτη Αλεξάκο και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό που με τις αναφορές τους αναγνώρισαν το πολυετές έργο μου όπως επίσης και όλους τους προηγούμενους αυτοδιοικητικούς που πέρασαν από αυτά τα αξιώματα και με τους οποίους συνεργάστηκα.

Τους πρώην νομάρχες κ. Νικόλαο Παπασμύρη, κ. Δημήτριο Κουκουλάκη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο και κ. Φώτη Αλεξάκο, τους πρώην δημάρχους κ. Δημήτριο Αρχοντή, κ. Αθανάσιο Κανταρτζή, τον  αείμνηστο Χρήστο Τέγο και τον κ. Δομήνικο Βερίλλη  και  τους πρώην Προέδρους της ΤΕΔΚ κ. Αλέξανδρο Παπαποστόλου, κ. Κώστα Μαντζιάρα και κ. Γιώργο Κωτσό. Γιατί χωρίς τη δική τους  οικονομική και υλική στήριξη και συμπαράσταση ο θεσμός αυτός δεν θα υπήρχε.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και ειδικότερα τον άντρα μου Νίκο για την υπομονή, την κατανόηση και την αμέριστη συμπαράστασή τους όλα αυτά τα χρόνια. Τους ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για μένα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε σας κυρίες και κύριοι που είσθε κάθε χρόνο εδώ και τιμάτε με την παρουσία σας αυτή την μεγάλη διοργάνωση.

Εύχομαι ολόψυχα την ανοδική πορεία αυτού του θεσμού που προβάλει τον πολιτισμό μας και μας γεμίζει συναισθήματα υπερηφάνειας.

ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2017 Χρόνια πολλά, να τα χιλιάσετε».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κερασέας
Επόμενο άρθρο Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών