Τοποθέτηση του Ευ. Λέμα για τη δέσμευση των Ταμειακών Αποθεμάτων των ΟΤΑ


Είμαι στη δυσάρεστη θέση να παραβρίσκομαι σήμερα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Ταμειακά Διαθέσιμα των ΟΤΑ. Θα ήθελα να εκφράσω την κάθετη αντίθεσή μου στην πρακτική των κυβερνήσεων που νομοθετούν για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ενέργεια αυτή συνιστά θεσμική εκτροπή και πλήττει ευθέως τη συνταγματική κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.

Η επίκληση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα μπορούσε να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα:

1) Για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων;

2) Με ποιό μηχανισμό θα διασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών;

3) Γιατί έχει αναδρομική ισχύ αυτή η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

4) Θα περιλαμβάνονται και τα ανταποδοτικά τέλη στα χρήματα που θα έχουμε δεσμευμένα; (Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μάλλον δεν θα τα συμπεριλάβουν, όπως και δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στους αυτοδιοικητικούς που δεν θα συναινέσουν)

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αναμφίβολα πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον της χώρας.

Η αυτοδιοίκηση βοήθησε στην εθνική προσπάθεια μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να βοηθά.

Εφόσον η σωτηρία της χώρας μας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης, τότε να τα δώσουμε, βάση ενός σχεδίου διάσωσης της χώρας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο και ειλικρινές και όχι με “δημιουργικές ασάφειες”  και άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Προηγούμενο άρθρο Η ΚΑΡΠΟΣ για Π.Ν.Π. και μεταναστευτικό
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση του Ηλία Σχορετσανίτη για τα διαθέσιμα