Τοποθέτηση του Ηλία Σχορετσανίτη για τα διαθέσιμα


Το θέμα της δέσμευσης των αποθεματικών διαθέσιμων των Δήμων της χώρας δεν είναι απλά σοβαρό. Χτυπιέται για ακόμα μία φορά η Δημοκρατία στην καρδία της, στην ουσία της. Η δέσμευση αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση του άρθρου 102παρ. 2 του Συντάγματος, περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ! Εάν σεβόμαστε τον όρκο που δώσαμε οι περισσότεροι εξ υμών των αιρετών να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα, δεν πρέπει να υπακούσουμε σεμία πράξηνομοθετικού περιεχομένου που ευτελίζει και υποσκελίζει το Σύνταγμα των Ελλήνων. Διατηρούμε το δικαίωμα αυτό, βάσει της ακροτελεύτιας διάταξής του, γιατί εδώ κάποιοι προσπαθούν να το καταλύσουν με τη βία απειλώντας τους τοπικούς άρχοντες με παράβαση καθήκοντος, ενώ οι ίδιοι πρωτίστως έχουν παραβιάσει τα άγια των αγίων της Δημοκρατίας, το ίδιο το Σύνταγμα.

Εάν αυτός ο λόγος δεν είναι αρκετός για την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την δέσμευση του αποθεματικού, τότε ποια είναι η λογική αυτού του νόμου, του νομοθέτη και των ψηφισάντων το νόμο,  που υποχρεώνει τα χρήματα του Δήμου, τα χρήματα των Δημοτών δηλαδή, να δεσμεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, μια Ιδιωτική Εταιρεία με άγνωστη μετοχική σύνθεση; Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση νομοθέτησε τα χρήματα των ΟΤΑ να δεσμευτούν από μια ΑΕ, με άγνωστους στον ελληνικό λαό μετόχους. Και όλοι γνωρίζουμε, βέβαια, ότι οι μέτοχοι αυτοί (οι πραγματικοί γνωστοί-άγνωστοι) δεν είναι καν έλληνες, αλλά διάσημοι οίκοι και «ευαγή» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Λαϊκή εντολή μπορεί να έχει η κυβέρνηση, αλλά λευκή επιταγή όχι. Και τη λευκή αυτή επιταγή δεν πρέπει να τη δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της ιστορικής μας πόλης, γιατί αυτή την εντολή έχει ήδη από τους Δημότες. Την  υπεράσπιση του Συντάγματος, που δεν τηρεί εάν συναινέσει.

Είμαι βέβαιος ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα μας δικαιώσει, γιατί είναι φαεινότερο του ηλίου αυτό που γίνεται, αλλά θα γίνει μετά από καιρό. Όλον αυτόν τον καιρό πώς θα φέρει εις πέρα τις υποχρεώσεις του ο Δήμος; Πώς θα πληρωθούν οι οφειλές και οι μισθοί; Οι προμηθευτές των Δήμων, που έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, αντέχουν; Τα έργα θα ολοκληρωθούν; Πρόκειται για καταναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό βάζοντας χέρι εκεί που δεν πρέπει. Πρόκειται για μέτρο λιτότητας, από αυτούς που διαλαλούσαν ότι δε θα πάρουν μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έχει περιεχόμενο στρατιωτικού νόμου αφού πρώτα δεσμεύτηκαν με μερικά «ναι», τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Παρ’ ότι δεν είμαι παρών, θα συμφωνήσω με τον κ. Κρανιά που προείπε ότι ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός, το γήπεδο θα είναι ανοικτό. Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ο Δήμος μας δεν έχει τα αποθεματικά άλλων μεγάλων δήμων, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι απέναντι σε μια αντισυνταγματική πράξη.

Ολοκληρώνοντας συντάσσομαι κατά οποιασδήποτε δέσμευσης χρημάτων στην Ιδιωτική Τράπεζα της Ελλάδος, τάσσομαι εμπράκτως στο πλευρό του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής, εφ’ όσων αποφασίσουν να εκπροσωπήσουν τους δημότες με ένα βροντερό «όχι» στην ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και την Κυβέρνηση, και τέλος, υποστηρίζω και ενθαρρύνω κάθε είδους κινητοποίηση των τοπικών φορέων, εργαζομένων των ΟΤΑ, πολιτικών οργανώσεων, αιρετών και πολιτών απέναντι στις επικίνδυνες κυβερνητικές πολιτικές με στόχο το προπύργιο των κοινωνικών δομών της χώρας, τους ΟΤΑ.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής Ακομμάτιστου Δημοτικού Συνδυασμού

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση του Ευ. Λέμα για τη δέσμευση των Ταμειακών Αποθεμάτων των ΟΤΑ
Επόμενο άρθρο Β. Κρανιάς : Δολοφόνοι και υποκριτές οι ιμπεριαλι(η)στές !