Το πρόγραμμα της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών για την Παρασκευή


          

Άρχισε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 με μεγάλη επιτυχία η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας στην πανέμορφη και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Hotel Thessalikon Grand. Tο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας άνοιξε το πρόγραμμα της πρώτης μέρας που περιλάμβανε καταπληκτικές χορωδίες.

Το Φεστιβάλ άνοιξε η εντυπωσιακή και πληρέστατη Μπάντα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπικινού που ενθουσίασε το ακροατήριο με το δύσκολο και απαιτητικό ρεπερτόριο της. Επίσης το κοινό απόλαυσε  τις παρακάτω χορωδίες: την Χορωδία του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα  που διηύθυνε η Τριανταφύλλου Κυριακή, την Χορωδία του 1ου ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας που διηύθυνε η Ποθεινή Βαϊούλη ,η Χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας που διηύθυνε η Ρίτσα Τσουκαλά  και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας που διηύθυνε ο Κώστας Ζερβόπουλος. Στο τέλος της βραδιάς όλες οι Χορωδίες μαζί τραγούδησαν την σύνθεση του Θεόδωρου Αντωνίου <<ΠΑΡΑΠΟΝΟ >> υπό την διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, μαέστρου και Ακαδημαϊκού. Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φτάνει στην έβδομη (7η) του διοργάνωση  τιμάται  το μουσικό έργο και η προσφορά του Θόδωρα Αντωνίου διάσημου Έλληνα Μαέστρου, Συνθέτη, Πανεπιστημιακού Δασκάλου στο Boston University, Προέδρου  της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, του οποίου θα ερμηνευτούν πολλά έργα, μετά από εργαστηριακή-κοινή δουλειά των χορωδιών στο τέλος της κάθε βραδιάς.

 Από φέτος καθιερώνονται τα τρία (3) βραβεία “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ”, που θα δοθούν στους τρεις (3) καλύτερους Διευθυντές Χορωδίας, που θα συμμετάσχουν με τις χορωδίες τους στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.

Το 1ο βραβείο θα είναι 1000 €

Το 2ο βραβείο θα είναι 700 €

Το 3ο βραβείο θα είναι 500 €

            Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, ενενήντα (90) μουσικών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν να έρχονται στην πόλη της Καρδίτσας συμμετέχοντας  σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

            Η φετινή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Cipriano de Rore (1515-1565) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του, Antoine Brumel (1460-1515) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, Alexander Glazunov (1865-1936) για τα 150 χρόνια από την γέννηση του και Jean Sibelius (1865-1957) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, των οποίων τα έργα τους καλούνται οι χορωδίες να ερμηνεύσουν.

             Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.

            Το Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της περιοχής και της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.

                        Είναι ένας Μουσικός Θεσμός που αφορά όλες τις Σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Είναι μια Μουσική Πανδαισία από Σχολικές Χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών και μουσικών συνόλων.

Συνεχίζεται η 7η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 με εξαιρετικές Χορωδίες .

Το σημερινό πρόγραμμα,2η ΗΜΕΡΑ  έχει ως εξής:

  1. Η Χορωδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» , που διευθύνει η Μαριάννα Σαμαρτζή
  2. Η Χορωδία Γυμνασίου Πόρου, που διευθύνει η Άννα Παπαζαφειροπούλου
  3. Χορωδία Γυμνασίου Γαλατά Τροιζηνίας, που η Άννα Παπαζαφειροπούλου
  4. Χορωδία 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας, που διευθύνει η Ευθαλία Νασιώκα
  5. Χορωδία 3ου Γυμνασίου Πάτρας, που διευθύνει η Μέλπω Βικάτου
  6. Χορωδία 7ου Γυμνασίου Καβάλας, που διευθύνει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος
  7. Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου, που διευθύνει ο Παντελεήμων Τερεζάκης
  8. Χορωδία Μουσικού Σχολείου CUPRIA (Σερβία)
  9. Χορωδία 3ου Γυμνασίου Καστοριάς, που διευθύνει ο Βασίλης Πετρίδης

 

Το Κοινό Έργο  της βραδιάς που θα ερμηνεύσουν όλες οι Χορωδίες μαζί είναι το <<ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ >> του Θεόδωρου Αντωνίου. Θα το διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:  ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ –ΝΑΚΑΣ,  eschool ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , GOODY΄S ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HONDOS CENTER ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Συνεταιρισμός  ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, mammas ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS Courier, ΦΙΛΟΝΕΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

           

 

Προηγούμενο άρθρο Όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό - Της Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας : Δραστηριότητες για την 8η Μάρτη