Το 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας στα Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων


    Μαθητές από το 4ο Λύκειο Καρδίτσας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων που πραγματοποιήθηκαν στο Φυσικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα αυτή είχαν την δυνατότητα να ανακαλύψουν θέματα και μεθόδους στη βασική έρευνα για την ύλη και τις δυνάμεις της  με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα του κόσμου που μας περιβάλλει, από τους μακρινούς Γαλαξίες μέχρι τον μικρότερο δομικό λίθο. Παρακολούθησαν ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες που ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που αφορούν τη δομή του μικρόκοσμου, τις νέες γενιές σωματιδίων που τον αποτελούν και τις δυνάμεις αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών.

     Πλοηγήθηκαν στον κόσμο των υποατομικών σωματιδίων. Έμαθαν ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν είναι στοιχειώδη αλλά αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια, τα λεγόμενα κουάρκ (quark). Τα κουάρκ μαζί με το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο χτίζουν τον σημερινό μας κόσμο όπως ορίζει το Καθιερωμένο Πρότυπο.  Είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν , μέσω βιντεοπαρουσιάσεων, την μεγαλύτερη μηχανή του κόσμου, τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) , στο CERN και να μάθουν σε τι αποσκοπούν τα πειράματα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή εκεί. Επεξεργάστηκαν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων και ανακάλυψαν  το γοητευτικό σωματίδιο Higgs.  Ειδικά φέτος, τα πειραματικά δεδομένα ήταν του 2010, από τα πειράματα που τρέχουν τώρα στον επιταχυντή LHC στο CERN!

    Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέθηκαν, μέσω διαδικτύου, με το ερευνητικό κέντρο CERN και συζήτησαν  τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους με τους ειδικούς επιστήμονες που εργάζονται εκεί.

   Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα ήταν οι Κλοτσουθύμιου Μαρία, Σδράλια Δάφνη, Κατσιαβάρα Παναγιώτα, Σαμαράς Κων/νος και Μανούκας Αλέξανδρος.  Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Τσίνας Παναγιώτης και Παπαστάθης Χρήστος.

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: Να ισχύσει το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και για τα αγροτικά αυτοκίνητα
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε ημερίδα- βιωματικό σεμινάριο θεάτρου