Ειδήσεις

Τρεις λύσεις για το αθλητικό κέντρο της Αναγέννησης


Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος της Αναγέννησης Καρδίτσας για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου που θα καλύπτει τις ανάγκες της παρουσίασε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε,  ζητώντας ταυτόχρονα από όλους τους εμπλεκόμενους να παραμερίσουν   προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες και να συμβάλουν στην εξεύρεση συναινετική λύσης.

 Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Ειδικότερα ο κ. Φ. Αλεξάκος τόνισε σχετικά με το αίτημα της Ερασιτεχνικής Αναγέννησης και τη θέση της Δημοτικής Αρχής:

“Ο σεβασμός της σημερινής Δημοτικής αρχής στην μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου της Αναγέννησης Καρδίτσας, καθώς και η ανιδιοτελής υποστήριξή του είναι δεδομένος και αυτονόητος. Η συμβολή του συλλόγου στην αναβάθμιση του αθλητισμού και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας γενικότερα δεν αμφισβητούνται, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται σε κάθε περίπτωση και η ύπαρξη των υπόλοιπων σωματείων που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα και προσπαθούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης. Επίσης η Δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα που έχει ανακύψει σε επίπεδο θεσμών και σε καμία περίπτωση προσώπων που προσωρινά τους υπηρετούν μέχρι τη λήξη θητείας όλων μας.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία, που είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και η θετική έκβαση του αιτήματος της ερασιτεχνικής Αναγέννησης,  ασχολούμαστε με όλα τα άλλα πλην αυτών.

Όλα αυτά συμβαίνουν για τους εξής λόγους: α) εξακολουθεί να υφίσταται η αντιπαλότητα από τις εκλογές της ΕΠΣΚ και η οποία καθορίζει τη στάση πολλών εμπλεκομένων, β) μικρός αριθμός μέσων ενημέρωσης αξιοποίησε την ευκαιρία για να επικρίνει τη δημοτική αρχή, φανατίζοντας τμήμα νεαρών  αγνών φιλάθλων που αγνοούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες,  γ) ορισμένοι αιρετοί για μια ακόμη φορά  αξιοποίησαν την ευκαιρία να φανούν αρεστοί και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη χωρίς να μπορούν να κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις.

Εμάς ως Δημοτική αρχή, όλα αυτά μας αφήνουν αδιάφορους. Μοναδικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και να εξασφαλίσουμε τους κατάλληλους χώρους, ώστε τα νέα παιδιά να αθλούνται στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Συνεπώς εστιάζουμε στην ουσία και μόνο αυτή.

Στην Αναγέννηση παραχωρήθηκε χώρος στο Τ.Κ. Σταυρού. Έμεινε ικανοποιημένη, διαμόρφωσε και χρησιμοποιεί τον χώρο με βοήθεια και δαπάνες του Δήμου (φωτισμός, κοπή χόρτων, κ.λπ.). Με την βοήθεια της Περιφέρειας ξεκίνησε τη σύνταξη μελέτης για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Ουδέποτε όμως έθεσε ζήτημα αλλαγής χώρου και μέχρι που διαπιστώθηκε ότι στη θέση αυτή δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Άρα η απόσταση από την πόλη δεν ήταν το μείζον ζήτημα, παρά μόνον η δυνατότητα κατασκευής αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια ζήτησε νέο χώρο στον ιστό της πόλης. Με την διαπίστωση ότι εντός του ιστού της πόλης δεν υπάρχουν χώροι και έχοντας υπόσχεση από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση, δεν αναζήτησε συναινετική λύση που να επιτρέπει την άμεση σύνταξη της μελέτης και την απορρόφηση χρημάτων στη συνέχεια, αλλά απαίτησε με κάθε τρόπο να πάρουμε, ως Δημοτική αρχή, τους χώρους που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΠΣΚ μέχρι το έτος 2023, χωρίς την συγκατάθεση της.

Ανεξάρτητα από την πορεία των έργων στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΠΣΚ, μία μονομερής ενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου με οποιαδήποτε επιχειρηματολογία και αν την συνοδεύει, θα προκαλέσει δικαστική εμπλοκή, καθόσον αυτό προβλέπεται στους όρους του χρησιδανείου που έχει υπογραφεί το 2004 σε συμβολαιογράφο. Συγκεκριμένα στην παράγραφο επτά (7) του χρησιδανείου αναγράφεται: «Καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του πρώτου των συμβαλλομένων (Δήμου Καρδίτσας), μπορεί να γίνει ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, εφόσον και μόνον δεν τηρηθεί κάποιος εκ των όρων που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση». Ο μόνος όρος που υπάρχει στο χρησιδάνειο είναι να αρχίσουν τα έργα εντός τριετίας από την υπογραφή του, χωρίς την παραμικρή αναφορά στον χρόνο αποπεράτωσης. Με λίγα λόγια οι όροι του χρησιδανείου είναι ετεροβαρείς υπέρ της ΕΠΣΚ. Πέραν λοιπόν, της αβεβαιότητας της έκβασης της υπόθεσης, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι με τους ρυθμούς που κινούνται οι δικαστικές υποθέσεις στη χώρα μας ο χρόνος τελεσιδικίας, τοποθετείται πολύ αργότερα της διετίας που είναι ο εναπομείνας χρόνος θητείας των Αυτοδιοικητικών. Άρα, πολύ απλά, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης στην παρούσα θητεία της Περιφέρειας και του Δήμου. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Να σταματήσουν οι κραυγές, οι αντιπαραθέσεις, οι πολιτικές σκοπιμότητες και να αναζητήσουμε μια συναινετική λύση. Από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή προτείνουμε τρεις λύσεις:

α)  Να παραμείνει το σημερινό καθεστώς στο γήπεδο της ΕΠΣΚ μέχρι το έτος 2023 που λήγει η παραχώρηση, να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του γηπέδου από την Περιφέρεια και να γίνει κοινή χρήση του γηπέδου και από την ΕΠΣΚ και από την ερασιτεχνική Αναγέννηση. Πως θα επιτευχθεί αυτό, θα πει κάποιος, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην διοίκηση της ΕΠΣΚ. Προτείνουμε κ λοιπόν και αυτό το αποδέχεται η ΕΠΣΚ, διοικούσα επιτροπή του γηπέδου που σήμερα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της ΕΠΣΚ και δύο του Δήμου, να αλλάξει σύνθεση, ως εξής: Δύο εκπρόσωποι της ΕΠΣΚ, και από ένας του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αναγέννησης. Έτσι χωρίς πλειοψηφία, αναγκαστικά οι ώρες χρήσης του γηπέδου τα κατανεμηθούν συναινετικά. Και για να μην υπάρχει και εδώ η παραμικρή επιφύλαξη, η κατανομή των ωρών χρήσης να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών.

β) Εάν παρόλα αυτά η Αναγέννηση εξακολουθεί να μην θέλει να συνυπάρξει με την ΕΠΣΚ, τότε προτείνουμε: Να γίνουν τα παραπάνω με εταίρο στην ΕΠΣΚ την γυναικεία ομάδα «Ελπίδες». Σε αντάλλαγμα οι Ελπίδες να αφήσουν τον χώρο των 20 στρεμμάτων που τους έχει παραχωρηθεί μετά το Νοσοκομείο, ο οποίος να παραχωρηθεί στην Αναγέννηση και να συμπληρωθεί η παραχώρηση με άλλα δέκα στρέμματα, ώστε η έκταση να είναι επαρκής για κάθε μορφής αθλητικές εγκαταστάσεις. Η δε Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΕΠΣΚ και στη συνέχεια να εντάξει στον προγραμματισμό της ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο που θα χρησιμοποιεί η Αναγέννηση.

γ) Να παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική Αναγέννηση χώρος τριάντα και πλέον στρεμμάτων στο Γεωργικό, για τον οποίο υπάρχει ήδη θετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και στον οποίο επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον Σταυρό. Σημειώνουμε ότι η απόσταση Καρδίτσας – Σταυρού και Καρδίτσας – Γεωργικού είναι ίδια.

Οι παραπάνω προτάσεις αποδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι ως Δημοτική Αρχή, επιθυμούμε και επιδιώκουμε συναινετική λύση και παρά τις άδικες επιθέσεις που δεχόμαστε δεν απαντούμε γιατί πιστεύουμε στο διάλογο, τα επιχειρήματα και στο πνεύμα συνεργασίας. Περιμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν την ίδια στάση και αν γίνει αυτό έχουμε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.”

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Θεσμικό και όχι νομικό το πρόβλημα με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ
Επόμενο άρθρο Πανελλήνιο Ρεκόρ, μετάλλια και διακρίσεις στην τεχνική κολύμβηση