Υπέρογκα τα ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα – Η ημερίδα της Ένωσης Καταστηματαρχών


Για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν τα μέλη της Ένωσης Καταστηματαρχών Αναψυχής και Εστίασης Ν. Καρδίτσας κατά τη σημερινή ημερίδα που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και το ΠΑ.ΣΚΕ.ΔΙ.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ, ενώ στο επίκεντρο τέθηκε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταστηματάρχες είναι υπέρογκα.

Άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση σε κανόνες Υγιεινής – Voucher, με το ωράριο λειτουργίας, τον αντικαπνιστικό Νόμο, την ηχορύπανση – ηχομόνωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστος Παππάς :

«Σύμφωνα με τον Ν.2121/1993 προβλέπεται η προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η καταβολή αντιτίμου από τις επιχειρήσεις που για την εξυπηρέτηση ή διασκέδαση των πελατών τους αναπαράγουν πνευματικά έργα π.χ. μουσική, ταινίες κλπ.

Οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί μουσική δημόσια (δημόσια εκτέλεση)

εκτός από την καταβολή αμοιβής στους δημιουργούς των μουσικών έργων

(συνθέτες και στιχουργούς), οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης “ΑΕΠΙ” και “ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”, οφείλεται και εύλογη αμοιβή στους δικαιούχους των συγγενικών δικαιωμάτων που εκπροσωπούνται από τους οργανισμούς Grammo, Ερατώ και Απόλλων (α. 49 παρ. 1 ν. 2121/1993). Οι τρεις αυτοί οργανισμοί συνέστησαν τον GEA

Τα καταστήματα εστίασης έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν εύλογη αμοιβή τόσο για τα πνευματικά δικαιώματα, όσο και για τα συγγενικά δικαιώματα. Αμοιβή που μόνο εύλογη δεν είναι, πόσο θα΄ναι και το πώς θα πληρωθεί , καθορίζεται μονομερώς.

Η  Ένωση παρά τις όποιες προσπάθειες κατέστη αδύνατο να έλθει σε κάποια συμφωνία με την ΑΕΠΙ , σε αντίθεση με την GEA  που η συμφωνία προέβλεπε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το επίσημο αμοιβολόγιό της. Ενδεικτικό ότι με το ποσό των 30€ μπορούσε κάποιος να κλείσει όλες τις χρονιές μέχρι και το 2011.Ετσι  όποιος συνάδελφος δεν αγνόησε , παρά αποδέχθηκε  την συμφωνία βγήκε σαφώς ωφελημένος

Είναι γνωστό σε όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την Εστίαση και Διασκέδαση, τα απίστευτα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Οι διαπραγματευόμενες αμοιβές – τιμές είναι σε απίστευτη δυσαναλογία με την κρίση που βιώνει ο κλάδος. Τα εκατοντάδες ποινικά δικαστήρια, ασφαλιστικά μέτρα, ασφυκτικές πιέσεις, ειδοποιητήρια από Εισαγγελίες και Αστυνομία, έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση, ζητώντας χρήματα ετών. Επίσης, τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι εταιρίες είναι ακατανόητα και μάλιστα όταν επέρχεται συμβιβασμός, η απαίτηση να είναι κατά πολύ μικρότερη από την αρχική τιμή που ζήτησε. Τα ανωτέρω φαινόμενα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές πόλεις. Οι συνάδελφοι δεν είναι ενημερωμένοι, για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους. Εάν λοιπόν δεν ενημερωθεί ο κάθε συνάδελφος, θα είναι έρμαιο των γεγονότων τα οποία βιώνει μέχρι τώρα».

 

Προηγούμενο άρθρο Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργοληπτών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των βουλευτών Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δήμαρχο κ. Φ Αλεξάκο