Υπολειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Καρδίτσα – Επιστολή της Π.Ο.Ν. προς την 5ης ΥΠΕ


Αξιότιμε Κύριε Διοικητά,

Ενόψει της συνάντησής μας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 26-05-2015 και ώρα 13:00 μ.μ. θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μ.Τ.Ν της Περιφέρειάς σας, όπως μας τα παρέθεσαν τα Νοσοκομεία ( σχετ. 1 ).

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετούν στην Μ.Τ.Ν. 1 Επιμελήτρια Β΄ ( αντί για 4 ), κανένας Επιμελητής Α΄ ( αντί για 1 ) και 11 νοσηλευτές ( χρειάζονται άλλοι 3 ).

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει έλλειψη από 1 Νεφρολόγο, 1 τραυματιοφορέα και  1 βοηθό θαλάμου, επίσης κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια τουλάχιστον 10 μηχανημάτων Τ.Ν. και φίλτρων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έχει έλλειψη από 1 Νεφρολόγο, 3 νοσηλευτών για τη Μ.Τ.Ν καθώς και 1 επιπλέον νοσηλευτή για την ΠΚ. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη διαγωνισμός για 10 μηχανημάτων Τ.Ν. από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013 (70.000 ώρες λειτουργίας τωρινών μηχανημάτων ).

Το Γεν. Νοσ. Λάρισας σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού. Βασικό θέμα στο νοσοκομείο είναι η αντικατάσταση της   παλιάς πτέρυγας με καινούργια και τα περισσότερα μηχανήματα του Τ.Ν που είναι 15ετίας, όπως  και η ποιότητα των φίλτρων.

Δυστυχώς το Νοσοκομείο Καρδίτσας δεν μας έχει ενημερώσει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Μ.Τ.Ν. Σύμφωνα όμως με το (σχετ 2) έγγραφο του Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας όπου και σας επισυνάπτουμε, στο Νοσ. Καρδίτσας η Μονάδα λειτουργεί χωρίς Δ/ντη Συντονιστή, έπρεπε να υπηρετούν 2 Επιμελητές νεφρολόγοι και 1 Επίκουρος νεφρολόγος και αντ’ αυτού διαθέτει μόνο 1 Επίκουρο νεφρολόγο, καθώς και η ποιότητα των φίλτρων. Ειδικά για το ΓΝ Καρδίτσας πρέπει να τονίσουμε την παντελή έλλειψη συνεργασίας της διοίκησης, για το θέμα της έλλειψης νεφρολόγου από το νοσοκομείο, παρά της συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας μας μαζί της ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο του 2014 που δεν υπήρχε ιατρός νεφρολόγος αφού η σύμβαση του επικουρικού ιατρού είχε λήξει.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα : Έχει μόνο 17 Νοσηλευτές για 85 ασθενείς ενταγμένους τακτικά σε αιμοκάθαρση, οι οποίοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας και της σωστής εκτέλεσης της θεραπείας. Η μονάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει μόνιμο Νεφρολόγο παρά μόνο έναν αποσπασμένο και ένα επικουρικό Παθολόγο. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης εκ των οποίων τα 8 είναι ενός έτους και 10 άνω των δέκα ετών. Ο διαγωνισμός για την  αντικατάσταση των 10 μηχανημάτων έχει ολοκληρωθεί και απαιτείται μόνο η τελική υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός της μονάδας είναι εξαιρετικά παλιός και με πολλά προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

Κοινό πρόβλημα όλων των μονάδων νεφρού στην ΥΠΕ είναι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Η πλειοψηφία αυτών είναι πολύ παλιά κα πρέπει να σχεδιαστεί πρόγραμμα αντικατάστασης τους. Στο μεσοδιάστημα όμως είναι αναγκαίο να συντηρούνται επαρκώς προκειμένου να λειτουργούν πάνω από το όριο ασφάλειας και να μην μπαίνει σε κίνδυνο η θεραπεία των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών.

Κύριε Διοικητά ζητούμε με ιδιαίτερη περίσκεψη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των νεφροπαθών και να δώσετε λύσεις στα άμεσα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Επίσης θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε συνεχή συνεργασία για την έγκαιρη ανάδειξη των ζητημάτων και την αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά.

 

 

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ                                                    Γ. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έρχονται 130 προσλήψεις στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων
Επόμενο άρθρο 3η Ενημερωτική Συνάντηση στο Αγρόκτημα Βασιλάκου