Φορολογικά Θέματα – Νέα δεδομένα για επιχειρήσεις & εργαζόμενους


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 20 Απριλίου η υλοποίηση του 6ου Θεματικού  Εργαστηρίου με θέμα: “Φορολογικά Θέματα – Νέα δεδομένα για επιχειρήσεις & εργαζόμενους”, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο «Δημιουργία συνθηκών απασχόλησης και μόνιμης εγκατάστασης – κατοικίας στην περιοχή παρέμβασης», από το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων Δόμησης Εφαρμογής & Εξοπλισμού Ν. Καρδίτσας, Εταίρος της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ «ΥΠΟΔΟΧΗ».

Οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά υψηλοί συγκριτικά με το μέσο όσο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση. Οι αναλυτές αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση, ενώ αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2014 λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα:

  1. Ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 20,45% στην Ευρωζώνη.
  2. Ο υψηλότερος συντελεστής για νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 33%, έναντι 21,84% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 25,95% στην Ευρωζώνη.
  3. Ο υψηλότερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί – συνταξιούχοι) φτάνει στην Ελλάδα στο 46% (συμπεριλαμβάνεται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1% – 4%), έναντι 36,66% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 44,52% στην Ευρωζώνη.

Όλες οι αυξήσεις στη φορολογία από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει στην επιβάρυνση των νοικοκυριών, χωρίς ωστόσο να έχουν αυξηθεί ανάλογα τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που οφείλεται, στη φοροδιαφυγή, στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, και στην αύξηση της ανεργίας. Την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να έχουν επιδεινωθεί οι όροι διαβίωσης των πολιτών και να απειλείται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο 5ο Θεματικό Εργαστήριο έγινε ανάλυση του Νόμου 4172/2013 (Νέος Κώδικας Φορολογία Εισοδήματος), καθώς και των προϊσχυόντων Νόμων 4110/2013 και 2238/1994. Την εισήγηση του θέματος είχε ο κ. Κόγιας Σπύρος, Οικονομολόγος – Λογιστής.

Οι επιχειρηματίες Μέλη του Δικτύου καθώς και οι συμμετέχοντες του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για:

  • Τις κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων.
  • Τι αναγνωρίζεται φορολογικά «ως παροχή σε είδος».
  • Τι θεωρείται κέρδος από Επιχειρηματική Δραστηριότητα και πως υπολογίζεται.
  • Τις κατηγορίες των εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών.
  • Τις κατηγορίες των ΜΗ εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών.
  • Τον υπολογισμό των αποσβέσεων.
  • Τις επισφαλείς απαιτήσεις και την απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων.
  • Τους φορολογικούς συντελεστές – Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και
  • Τη δυνατότητα μείωσης του προκαταβλητέου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ενημερωτική προσπάθεια του Δικτύου Συνεργαζόμενων Επιχειρήσεων Δόμησης Εφαρμογής & Εξοπλισμού Καρδίτσας, με την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων – Μελών του, καθώς και των συμμετεχόντων του προγράμματος (πτυχιούχοι Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Γεωπόνοι, Δασοπόνοι, Οικονομολόγοι, κλπ), θα συνεχιστεί με την υλοποίηση του 7ου Θεματικού Εργαστηρίου με θέμα: «Ανάλυση & Ερμηνεία Ισολογισμών», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 04 Μαΐου 2015.

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΡΟΝΖΙ

Προηγούμενο άρθρο Λαμπρή η πανήγυρις του Αη-Γιώργη στους Αγίους Αναργύρους
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση για το σκυλόσημο - Του Απ. Κολοκύθα