Ειδήσεις

Χωρίς χρήματα λαοί – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Μια κοινωνία χωρίς μετρητά φαίνεται πως είναι το μελλοντικό δρομολόγιο της σχεδιαζόμενης κατάργησης των μετρητών, που αποβλέπει στην καταστρατήγηση της προσωπικής μας ελευθερίας με μια «έξυπνη κάρτα», με τον ολοκληρωτικής αντίληψης έλεγχο της προσωπικότητας. Το δίκτυο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι εδώ και είναι ισχυρό, ενώ ο ρόλος που μας ετοιμάζουν στο πλανητικό χωριό είναι αυτός του δουλοπάροικου, που δεν θα μας ανήκει τίποτε!

mpazanis

Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία σήμερα, πράττει το σχέδιο αυτό για την μετάβαση μας σε μια «αχρήματη κοινωνία», απόλυτα εφικτό και για τον λόγο αυτό συστηματικά προωθείται η σταδιακή αποδέσμευση του σύγχρονου ανθρώπου από το χρήμα με την κλασσική του μορφή.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ώρα που το χρήμα θα καταργηθεί και μαζί ο παραδοσιακός τρόπος δοσοληψίας είναι πάρα πολύ κοντά. Οι κλασικές φράσεις κατά την στιγμή μιας αγοράς «Πόσο κάνει;», «τόσο», «πάρε», «δώσε ρέστα», «δεν έχω τόσα» κλπ, θα ξεχαστούν μια για πάντα!

Παλαιότερα ίσως αυτό φάνταζε υπερβολικά απίθανο, κάτι που δεν μπορούσε ανθρώπινο μυαλό να συλλάβει. Σήμερα όμως είναι ξεκάθαρο, ότι απλά είναι θέμα χρόνου η κατάργηση με την κλασική του μορφή. Όλοι πάντως στις μέρες μας μιλούν για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή το ηλεκτρονικό χρήμα. Οι λίγοι προνομιούχοι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών, μα περισσότερο οι χρήστες των προπληρωμένων καρτών (η αρχή έγινε με τις τηλεκάρτες) και η πλειοψηφία συναλλαγών των χρεωστικών καρτών και οι αγορές μέσω του διαδικτύου – φέρνει πιο κοντά τον σκοπό της οριστικής κατάργησης του χρήματος.

Οι ειδικοί λένε ότι πλησιάζει η ώρα που οι συναλλαγές μέσω τηλεφώνου θα αντικαταστήσουν αυτές που γίνονται μέσω τραπεζών. Για παράδειγμα στην Κένυα, οι πελάτες μπορούν να δανειστούν και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά, καθώς και να πληρώσουν μέσω μηνυμάτων SMS. Στην Αγγλία, μπορείς να πας στο μανάβη ή στο εστιατόριο και να πληρώσεις απλώς πληκτρολογώντας το PIN σου στο κινητό τους και πατώντας «αποστολή».

Όπως λοιπόν καλά αντιλαμβανόμαστε, τα πλοκάμια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης χτυπάει πιο δυνατά το κουδούνι μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας
Επόμενο άρθρο Προτάσεις για έναρξη ειδικοτήτων ΙΕΚ Φθινοπωρινού εξαμήνου 2017Β