«Όχι στα μεταλλαγμένα, Ναι στη βιώσιμη γεωργία»


 

«Η δύναμη και αντίσταση των καταναλωτών ήταν και παραμένει το κλειδί στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων». Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από την ημερίδα με θέμα «Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί : Οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και οι λύσεις» που πραγματοποιήθηκε, στο Παυσίλυπο, στα πλαίσια της 14ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, και σε συνδιοργάνωση με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων της Δ/νσης Β ΄ θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας, αλλά και με τη βοήθεια της Δ/νσης Α ΄ θμιας Εκπ/σης.

Η ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τους κινδύνους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για την υγεία μας και το περιβάλλον, τους κινδύνους να χάσουμε την πρόσβαση στην τροφή μας, αλλά και να προβληματίσει ως προς το πως θα μπορούσαμε να αντισταθούμε, τι λύσεις έχουμε να προτείνουμε και πως πρέπει να δράσουμε στο μέλλον.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και νέου Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Ορέστη Ψαχούλα, ο οποίος δήλωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει θέσει στις βασικές της προτεραιότητες τα θέματα του περιβάλλοντος και θα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο διοργανώσεις όπως η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, με ομιλητές την κ. Δανάλη Έλενα, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, τον κ. Τρεμόπουλο Μιχάλη, Δημοσιογράφο, πρώην Ευρωβουλευτή και τον κ. Γκουσιάρη Αλέξανδρο, βιοκαλλιεργητή. Δεν μπόρεσε να συμμετάσχει ο κ. Μπάλιας Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Τέλος, οι γεωπόνοι Βασιλάκος Σωκράτης και Τσόγκας Αριστοτέλης ανέπτυξαν το θέμα «Όταν οι πολυεθνικές προτείνουν τους γ.τ.ο. (μεταλλαγμένα), η ΟικόΣφαιρα αντιπροτείνει και συνδιαμορφώνει μαζί με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς τη δική της πρόταση για το μέλλον της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου».

Οι περιλήψεις δύο εκ των εισηγήσεων

 

«Η δύναμη των καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα» – Εισηγήτρια : Δανάλη Έλενα, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία

 

«Οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν με σταθερότητα επιδείξει τη σθεναρή αντίσταση τους στην εισβολή των μεταλλαγμένων στην Ελλάδα. Από το 1997 μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών λέει ‘Οχι στα μεταλλαγμένα και ενεργά στηρίζει τον αγώνα κατά της εισβολής των μεταλλαγμένων οργανισμών τόσο στα χωράφια της ελληνικής γης όσο και στα ράφια με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Σήμερα, χάρη στην ενεργή συμμετοχή και δράση δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, τα περισσότερα τρόφιμα που διατίθενται στην ελληνική αγορά δεν περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά, ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας απαγορεύεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων. Μοναδική κερκόπορτα των μεταλλαγμένων παραμένουν οι ζωοτροφές που περιέχουν κυρίως μεταλλαγμένη σόγια η οποία εισάγεται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η μοναδική λύση για να απαλλαγούμε οριστικά από τα μεταλλαγμένα είναι να σταματήσουμε να σπαταλάμε ελληνικά χρήματα για εισαγωγές μεταλλαγμένων ζωοτροφών και να επενδύσουμε άμεσα στην καλλιέργεια και χρήση ντόπιων παραδοσιακών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών που θα αντικαταστήσουν τη σόγια από τις ζωοτροφές των ζώων που μας δίνουν το γάλα, τα αυγά και το κρέας τους. Η δύναμη και αντίσταση των καταναλωτών ήταν και παραμένει το κλειδί στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων. Μαζί συνεχίζουμε να ενώνουμε φωνές και να λέμε ΌΧΙ στα μεταλλαγμένα, ΝΑΙ στη βιώσιμη γεωργία!»

«Μεταλλαγμένα, Οι κίνδυνοι που επιφυλάσσουν για το μέλλον της γεωργίας» – Εισηγητής : Γκουσιάρης Αλέξανδρος, βιοκαλλιεργητής

«Μια προσπάθεια διερεύνησης και αναστοχασμού της καλλιέργειας και χρήσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, που ξεκινάει από μηδενική βάση, με τη χρήση βασικών εργαλείων σκέψης και με δεδομένο : την ύπαρξη διαφορετικών αντιλήψεων για την πραγματικότητα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα αντιστέκεται οικολογικά
Επόμενο άρθρο Οι ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας απεργούν στις 23 Σεπτέμβρη