Ώρα ευθύνης


Ένα εικοσιτετράωρο μας χωρίζει από την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή των Ελλήνων. Πλησιάζουμε σε αυτή τη τελευταία και πιο κρίσιμη ψηφοφορία, και τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Ο Σταύρος Δήμας, πριν 5 ημέρες, συγκέντρωσε 168 θετικούς ψήφους στο πρόσωπο του. Υπολείπεται να βρεθούνε 12 Βουλευτές, που θα ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στον μικροκομματικό καιροσκοπισμό και θα δώσουν διέξοδο για τη Χώρα.

Είναι θλιβερό, να βλέπουμε μία ολόκληρη χώρα και τον λαό της, να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα τεχνικό αδιέξοδο, που το προκάλεσε το ίδιο το πολιτικό της σύστημα. Διότι η αλήθεια να λέγεται: Ουσιαστικό αδιέξοδο δεν υπήρξε ποτέ. Οι Βουλευτές οφείλουν να γνωρίζουν, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συνδέεται με την αποδοχή ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Προβλέπονται άλλα θεσμικά κοινοβουλευτικά όπλα, ώστε να αποδοκιμαστεί η ασκούμενη πολιτική μίας Κυβέρνησης από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Όμως κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να παραβιάσουν την ομαλότητα του συνταγματικού μας πολιτεύματος, εκβιάζοντας μέσω του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, την λειτουργία της Κυβέρνησης. Το έπραξαν αυτό, όταν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες τους να ανατρέψουν την παρούσα Κυβέρνηση, απέτυχαν παταγωδώς. Βλέποντας την ανεπάρκεια τους να πείσουν με τον αντιπολιτευτικό τους κενό λόγο, προσέφυγαν στην ωμή παραβίαση της συνταγματικής λειτουργίας.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά επικίνδυνο ελιγμό, πού – ασχέτως που αποτελέσματος που θα φέρει – αποτελεί βαρύ πλήγμα στον τρόπο που μεταχειρίζεται το πολιτικό σύστημα τον θεμελιώδη νόμο, επάνω στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας μιας χώρας, το Σύνταγμα μας, που αφορά στα δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, την οργάνωση των θεσμών και βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους.

Είναι δυσάρεστο, να παρακολουθούμε – ως πολίτες αλλά και ως πολιτικοί – κάποιους να παρασύρονται τόσο αβίαστα στο μικροκομματικό και ατομικό, πολιτικό τους όφελος. Αυτό δεν τιμά την πολιτεία, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν και κυρίως δεν τιμά τους πολίτες, που κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν.

Η ώρα ευθύνης δεν απέχει όμως πολύ. Μετράμε λίγες ώρες, έως τη στιγμή, που ο κάθε ένας και η κάθε μία εξ υμών, ονομαστικά θα κληθεί – ίσως για τελευταία φορά στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο – να αποδείξει, ότι πρωτίστως σέβεται τους πολίτες, που έχουν εκφραστεί ότι δεν θέλουν εκλογές.

Ότι σέβεται τους θεσμούς του κράτους και το Σύνταγμα της Χώρας, στο όποιο έδωσε όρκο, να υπηρετήσει ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Φιλόδοξο το μέλλον της αγωνιστικής ομάδας του ΚΟΚ
Επόμενο άρθρο Προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών σε σχολικές μονάδες της χώρας