Ειδήσεις

2ο Σεμινάριο Κατηχητών από την Ιερά μας Μητρόπολη


Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία και φέτος τα σεμινάρια επιμορφώσεως κατηχητών. Ο χώρος που διεξάγονται τα σεμινάρια είναι το πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  στην Καρδίτσα.

baso-2

baso-3

 Το 2ο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  12 Δεκεμβρίου  2017 με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Τύμπα, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών  και εφημέριο Φλαμουλίου Τρικάλων, που ανέπτυξε το θέμα:  Προβλήματα και προοπτικές του κατηχητικού έργου.

Ο π. Αθανάσιος στην πολύ ωραία ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Οι πατέρες της Εκκλησίας παρουσιάζουν την ψυχή του ανθρώπου με το σίδηρο. Ο οποίος σκουριάζει αν παραμεληθεί. Όταν όμως πυρακτωθεί τότε αμέσως καθαρίζεται και όσο βρίσκεται μέσα στην φωτιά μοιάζει με το πυρ και κανείς δεν μπορεί να τον πιάσει διότι είναι πυρακτωμένος. Φωτιά είναι η λατρεία της Εκκλησίας μας. Και ειδικά η Θεία Ευχαριστία, όπου ο πιστός τελειοποιείται και ενώνεται βαθύτερα και ουσιαστικότερα με το σώμα και αίμα του Κυρίου μας.

Μάταια κοπιάζει ο κατηχητής εάν δεν καταφέρει να ενώσει τους κατηχουμένους με τα μυστήρια και μάλιστα το μυστήριο της εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.

Κοιμούνται συχνά και αναπαύονται οι άνθρωποι του Θεού και αφήνουν έτσι ελεύθερο το πεδίο δράσεως στους ανθρώπους του πονηρού και τα προβλήματα αυξάνουν και μεγαλώνουν συνεχώς.

Ο διάβολος είναι εφευρετικός αιώνες τώρα. Σήμερα χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους για να αιχμαλωτίσει τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων. Στα χέρια του όλα τα μέσα << διαφωτίσεως >>. Έχει κατορθώσει να δημιουργήσει πρότυπα καταστροφής στα παιδιά μας. Του play boy και άλλα, το πρότυπο του επιτυχημένου κοινωνικά ανθρώπου που δεν δίνει καμιά σημασία και αναφορά στον Θεό. Αυτά τα πρότυπα καλείται να γκρεμίσει το κατηχητικό έργο και να στήσει στην θέση τους το πρότυπο του Αγίου, του Θεανθρώπου.

Κάνοντας σύγκριση των προβλημάτων της αρχαίας Εκκλησίας και των σημερινών, ο π. Δανιήλ Αεράκης είπε:

Τότε οι άνθρωποι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, αισθάνονταν την ανάγκη της κατήχησης.

Τώρα όχι

Τότε ο αριθμός των πιστών ήταν περιορισμένος και ελεγχόμενος.

Σήμερα ο αριθμός των λεγόμενων χριστιανών είναι μεγάλος και ανεξέλεγκτος

Τότε η κατήχηση προηγούνταν του βαπτίσματος

Τώρα η κατήχηση έπεται του βαπτίσματος

Τότε τα εμπόδια ήταν έξωθεν

Τώρα τα εμπόδια είναι και έσωθεν.

Τότε η Χάρις του Αγίου Πνεύματος έκανε εμφανή την παρουσίας της.

Τώρα η ψυχρότητα και χλιαρότητα δίνει άπνοια Αγίου Πνεύματος.

Τότε η Εκκλησία αντιμετώπιζε τους κατηχούμενους, σαν νοσταλγούς, επιποθούντας  την σωτηρία.

Τώρα έχει σαν κατηχουμένους, παιδιά και νέους, που ηθικά και ιδεολογικά είναι παρασυρμένοι.

Τα προβλήματα είναι άπειρα αλλά αν είμαστε πραγματικά πιστοί, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε.

Ας δούμε με πνεύμα αυτοκριτικής και ταπεινώσεως τα εσωτερικά προβλήματα που μαστίζουν το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας.

Υπάρχει πρόβλημα κατηχητών. Ποσοτική η κρίση και ειδικά στα χωριά. Δεν υπάρχουν κατηχητές ή τουλάχιστον σωστοί κατηχητές. Είναι γνωστό το πρόβλημα της εξευρέσεως κατηχητών και όσο περνάει ο χρόνος μεγαλώνει.

Η κρίση όμως δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική. Δηλ. οι νέοι και νέες που δεν έλυσαν ακόμη τα προσωπικά τους προβλήματα, που δεν μελέτησαν ούτε μια φορά ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, που δεν είναι ζωντανά μέλη της Εκκλησίας, δεν Εκκλησιάζονται, δεν μετέχουν στο μυστήριο της Ιεράς εξομολόγησης, της Θείας Κοινωνίας, αναλαμβάνουν το έργο του κατηχητού που υποτίθεται έχει σκοπό να εισαγάγει τους κατηχουμένους στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και να οδηγήσει τους ανθρώπους στην Αγιότητα. Με την παραγκώνιση της  λατρείας έχουμε και την έλλειψη του ασκητικού φρονήματος στο κατηχητικό έργο. Η Εκκλησία μας είναι ασκητική Εκκλησία. Αυτό μαρτυρούν οι νηστείες που είναι με πολύ σοφία κατανεμημένες στο λειτουργικό έτος. Οι κατανυκτικές ακολουθίες, τα μεγάλα απόδειπνα, οι χαιρετισμοί. Ο άνθρωπος στην πλούσια φιλανθρωπία που του  προσφέρει ο Τριαδικός Θεός μέσω των μυστηρίων, για να γίνει δεκτικός της δωρεάς αυτής, πρέπει να αντιπροσφέρει  κάτι. Την μετάνοια του, την άσκηση κατά των παθών. Χωρίς το ασκητικό φρόνημα, το κατηχητικό έργο,  θα παράγει, τόσο αδόκιμους κατηχητές όσο και αδόκιμους κατηχούμενους. Και επίσης να έχουν, υπομονή, πίστη, ταπείνωση, αυταπάρνηση, αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, εάν δεν έχουν οικοδομήσει την δική τους ψυχή σε οίκο Θεού, πως θα οικοδομήσουν άλλες ψυχές.

Ας εκμεταλλευτούμε τα ελαττώματα της εποχής. Οι νέοι είναι γεμάτοι δυσφορία, τους λείπει η εσωτερική ζωή.

Η σεξουαλική σύγχυση, η αμέτρητη υλική απόλαυση, η μαζοποίηση, η αναρχία, οδηγούν με γοργό ρυθμό στον κορεσμό, στην μοναξιά. Η Εκκλησία μας, έχει την δύναμη να αγιάζει τα πάντα. Έχει την δύναμη όλες τις σύγχρονες εφευρέσεις που σήμερα καταστρέφουν τους νέους, να τις μετατρέψει σε μέσα που οδηγούν στον Θεό.

Πολλοί από εμάς, έχουμε αναλάβει το κατηχητικό έργο χωρίς προετοιμασία και χωρίς φόβο Θεού.

Πρόσεχε, λέει ο Συμεών ο νέος Θεολόγος. Μην γκρεμίσεις και το δικό σου σπίτι θέλοντας να κτίσεις το σπίτι του πλησίον σου. Βέβαια, δεν περιμένουμε να γίνουμε Άγιοι για να αναλάβουμε το λόγο του κατηχητού. Όμως πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι είμαστε ανάξιοι για την διακονία που αναλάβαμε και να έχουμε διάθεση, για μελέτη, καταρτισμό, προσωπικό πνευματικό αγώνα. Γιατί όσο αγιότερα ζει ο άνθρωπος, τόσο γίνεται καλύτερος παιδαγωγός και φωτιστής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο για την τιμή που μας έκανε να είναι ομιλητής στο 2ο σεμινάριο των κατηχητών, αλλά και για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του. Ευχαρίστησε επίσης και τους κατηχητές που πάντα με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούνε τα σεμινάρια και τους επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στα σεμινάρια κατηχήσεως.

Το 3ο σεμινάριο κατηχητών  θα γίνει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο Τσούτσουρα Πρωτοσύγκελο  της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με θέμα:  Κατήχηση. Ιδέες ή βιώματα; 

Στην συνέχεια ο π. Παναγιώτης Καλλιώρας υπεύθυνος του γραφείου νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως κάλεσε όλους να παρευρεθούνε και να στηρίξουνε την φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη εορτοαγορά των κατηχητικών της πόλης της Καρδίτσας, η οποία θα πραγματοποιηθεί για 2η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου από τις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Και ευχαρίστησε τα παιδιά μαζί με τους κατηχητές τους, που έχουν κάνει και φέτος με πολύ αγάπη, υπέροχες  χειροποίητες δημιουργίες για την φιλανθρωπική εορτοαγορά. Ο κόπος και ο μόχθος των παιδιών θα γίνει ο θησαυρός ελέους, όπως και πέρυσι, για παιδάκια που αδυνατούν να πάρουν το δεκατιανό τους σε σχολεία της Πόλης μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Λίμνης Πλαστήρα