228 κατοικίες από τον ΟΑΕΔ σε τυχερούς Καρδιτσιώτες δικαιούχους – Οι όροι και οι προυποθέσεις


Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοινώνει την διενέργεια απογραφής αστέγων για συμμετοχή στην κλήρωση των διακοσίων είκοσι οκτώ (228) εργατικών κατοικιών του οικισμού «ΚΑΡΔΙΤΣΑ IX» που αναγείρονται στον Δήμο Καρδίτσας, Περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, σύμφωνα με την Υ.Α.38112/293/27-11-2013 (ΦΕΚ:Β΄ 3096/5.12.13).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από 07-01-2014 έως και 07-03-2014.

Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχουν:

Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

α) Όλοι οι εργατοϋπάλληλοι που συνδέονται με τους εργοδότες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και από τις αμοιβές τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ (προηγουμένως υπέρ καταργηθέντος ΟΕΚ), εφόσον εργάζονται ή κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο Καρδίτσας

β)Οι υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. από τις αμοιβές των οποίων παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ (προηγουμένως υπέρ καταργηθέντος ΟΕΚ) εφόσον εργάζονται ή κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο Καρδίτσας,

γ) Οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών εφόσον κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο Καρδίτσας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν σε κλήρωση για παραχώρηση κατοικίας όσα από τα παραπάνω πρόσωπα εξαιρούνται με ειδικές διατάξεις π.χ. υπάλληλοι Δήμων και Κοινοτήτων, Ο.Σ.Ε., Ναυτικοί (NAT) κ.λπ. και όσοι δεν καταβάλουν κατά την ασφάλιση τους, εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ (προηγουμένως υπέρ καταργηθέντος ΟΕΚ), όπως π.χ. οι αυτοασφαλιζόμενοι.

Η κατά τα ανωτέρω ιδιότητα του ασφαλισμένου εργατοϋπαλλήλου πρέπει να συντρέχει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη συμμετοχή στην κλήρωση.

Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

1. Δικαίωμα υποβολής δελτίου απογραφής έχει ο/η δικαιούχος που συγκεντρώνει τις γενικές προϋποθέσεις της παραγράφου Γ και τις ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις της παραγράφου Δ

2. Αν και οι δύο σύζυγοι έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν στεγαστική συνδρομή αίτηση δικαιούται να υποβάλει μόνο ο ένας απ’ αυτούς, ύστερα από κοινή τους απόφαση. Σε περίπτωση διαφωνίας τους, δικαίωμα να υποβάλει αίτηση έχει εκείνος από τους συζύγους που συγκεντρώνει τις περισσότερες ημέρες εργασίας σε ασφάλιση.

3. Την υποβαλλόμενη αίτηση συνυπογράφουν και οι δύο σύζυγοι, σ’ αυτήν δε, πρέπει να συμπεριλάβουν ως προστατευόμενα μέλη τα πρόσωπα εκείνα που προστατεύονται από τους δύο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επί εγγάμων γυναικών το απογραφικό δελτίο υποβάλλεται με το πατρικό επώνυμο της δικαιούχου και το επώνυμο του συζύγου αναφέρεται στην αντίστοιχη στήλη του εντύπου. Αν υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις και από τους δύο συζύγους ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ και οι δύο.

 

Γ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Οι γενικές προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνει ο δικαιούχος είναι:

α) Να μην έχει ο ίδιος ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας του, ιδιόκτητη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ικανά, κατά την αιτιολογημένη κρίση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.

Η προϋπόθεση της μη ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων κρίνεται κατά το χρόνο της παραχώρησης κατοικίας.

Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των δικαιούχων, λαμβάνονται υπόψη και τα ακίνητα που τυχόν μεταβίβασαν μέχρι δύο χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης παραχώρησης κατοικίας.

β)Να μην έχει πάρει ο ίδιος ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας του άλλη στεγαστική συνδρομή (δάνειο – κατοικία) από τον καταργηθέντα Ο.Ε.Κ., πλην της επιδότησης ενοικίου και των δανείων του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εδόθησαν βάσει των διατάξεων του Ν.Δ/τος 1138/72.

γ) Να προστατεύει τουλάχιστον ένα μέλος οικογένειας (σύζυγο ή παιδί κ.λπ.)

Τα μεμονωμένα άτομα δεν δικαιούνται να υποβάλλουν απογραφικό δελτίο για συμμετοχή στην κλήρωση.

 

Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Οι ελάχιστες ασφαλιστικές προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνει ο δικαιούχος είναι:

Να έχει πραγματοποιήσει στα όρια της Ελληνικής επικράτειας και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τις παρακάτω τουλάχιστον ημέρες εργασίας, ανάλογα με την ειδική κατάστασή του (οικογενειακή, εργασιακή κ.λπ.).

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

2

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣΗΜΕΡΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

3

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣΗΜΕΡΕΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ&ΣΥΖΥΓΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ

2000

2600

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΣΥΖΥΓΟΥ

1400

1820

ΕΠΟΧ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1200

1560

ΤΥΦΛΟΣ

1100

1430

BAP.KIN.ΑΝΑΠΗΡΟΣΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ

500

650

ΝΙΟΠΑΝΤΡΟΖΕΥΓΑΡΙ

1400

1820

ΝΕΟΖΕΥΓΑΡΙ&ΑΝΑΠ.67%

700

ΝΕΟΖΕΥΓΑΡΙ&ΕΠΟΧ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1000

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ ΕΝΑΠΑΙΔΙ

1800

2340

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1200

1560

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

1100

1430

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α

700

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α&ΑΝΑΠ.67%

500

BAP.KIN.ΑΝΑΠΗΡΟΣΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ

500

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ ΔΥΟΠΑΙΔΙΑ

1600

2080

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1200

1560

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

900

1070

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α

700

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α&ΑΝΑΠ.67%

500

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ ΤΡΙΑΠΑΙΔΙΑ

1400

1820

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

1000

1300

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

800

1040

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α

700

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α&ΑΝΑΠ. 67%

500

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑΠΑΙΔΙΑ

1100

1430

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

800

1040

ΜΕΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

700

910

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑ-ΧΗΡΟΣ

700

ΑΓΑΜΗΜΗΤΕΡΑΧΗΡΟΣ/Α&ΑΝΑΠ.67%

500

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ 5 ΕΩΣ 9 ΠΑΙΔΙΑ

800

1040

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

600

780

ΕΠΟΧΙΑΚΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

600

780

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

600

780

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣΜΕ 10 ΠΑΙΔΙΑ

700

910

ΜΕΑΝΑΠ.67%ΙΔΙΟΥΉΠΡΟΣΤ.ΜΕΛΟΥΣ

500

650

Από το σύνολο των παραπάνω ημερών εργασίας κάθε κατηγορίας ο δικαιούχος πρέπει να έχει πραγματο­ποιήσει το λιγότερο 120 συνολικά ημέρες εργασίας την τελευταία τριετία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (δηλαδή κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013) και να συνεχίζει να παρέχει εξαρτημένη εργασία κατά το χρόνο της απογραφής.

Εξαιρούνται: Οι βαριά κινητικά ανάπηροι – παραπληγικοί, που θεμελιώνουν δικαίωμα στεγαστικής συνδρομής, ανεξάρτητα από το χρόνο συμπλήρωσης του ελάχιστου αριθμού των ημερών εργασίας.

Αν ο δικαιούχος δεν έχει πραγματοποιήσει 120 συνολικά ημέρες εργασίας την τελευταία τριετία, τότε έχει δικαίωμα να τις συμπληρώσει, εξαγοράζοντας μέχρι 50 και με την προϋπόθεση ότι έχει το απαιτούμενο σύνολο ημερών εργασίας της κατηγορίας του.

Οι Έλληνες Εργατοϋπάλληλοι που εργάσθηκαν στο Εξωτερικό πριν την διενέργεια της απογραφής, έχουν όμως πραγματοποιήσει μέσα στα όρια της Επικράτειας τις ημέρες εργασίας της κατηγορίας τους (π.χ. έγγαμος με παιδί 1800) και κατά τον χρόνο της απογραφής εργάζονται στην Ελλάδα, μπορούν να εξαγοράσουν όσες από αυτές τους λείπουν από τα 3 προηγούμενα της απογραφής χρόνια, που τυχόν εργάζονταν στο εξωτερικό.

Η εξαγορά αυτή θα γίνει μετά την κλήρωση των κατοικιών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην κλήρωση ανεξαρτήτως ημερών εργασίας αρκεί για τις ημέρες εργασίας που είχαν ασφαλισθεί σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, να είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενες υπέρ του καταργηθέντος Ο.Ε.Κ. εισφορές και κατά το χρόνο συντα­ξιοδότησής τους να ήταν δικαιούχοι του καταργηθέντος Ο.Ε.Κ.

Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής, αρκεί ο θανών δικαιούχος να πληρούσε τις αναφερόμενες στην παραπάνω παράγραφο προϋποθέσεις.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι έγγαμοι. Με έγγαμους δικαιούχους εξομοιώνονται και εκείνοι που λύθηκε ο γάμος τους με θάνατο του συζύγου ή με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και συντηρούν παιδιά, καθώς και οι άγαμοι προστάτες οικογένειας, που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, εδαφ. β’ του Ν.Δ. 3873/58, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας ή κύησης και λοχείας ή προσωρινής συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 50% και άνω, υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση.

Για το χρόνο της στράτευσης ως ημέρες εργασίας υπολογίζονται στην ασφάλιση δέκα (10) ημέρες για κάθε μήνα στράτευσης και μόνον εφ’ όσον αυτές απαιτούνται για τη συμπλήρωση των συνολικών ημερών εργασίας της κατηγορίας τους.

Αν κανένας από τους συζύγους δεν έχει τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας, τότε λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ημερών εργασίας και των δύο συζύγων, με την προϋπόθεση ότι αυτό το άθροισμα είναι μεγαλύτερο κατά 30% από τον απαιτούμενο αριθμό της κατηγορίας του (βλ. πίνακα ασφαλιστικών προϋποθέσεων).

Για την κατάταξη των δικαιούχων σε κατηγορίες για την κλήρωση εργατικών κατοικιών, συνυπολογί­ζονται και οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από τον / την σύζυγο (είτε βρίσκεται στη ζωή είτε όχι), με την προϋπόθεση ότι ο αιτών δικ/χος έχει τις βασικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις της κατηγορίας του.

Νέα ζευγάρια θεωρούνται εκείνα που τέλεσαν το γάμο τους μέσα στα (2) τελευταία έτη μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ανεξαρτήτως ηλικίας των συζύγων

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μπορούν να συμμετάσχουν σε κλήρωση εφόσον διαθέτουν τα παρακάτω νομιμοποιητικά έγγραφα:

– Εάν είναι πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. του άρθρου 16 του Π.Δ. 106/2007

– Εάν είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, «άδεια διαμονής επί

μακρόν διαμένοντος» ή «άδεια αορίστου διαμονής ή δεκαετίας» ή «άδεια διαμονής συζύγου πολίτη της Ε.Ε. ή Έλληνα πολίτη».

– Εάν τους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, άδεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιας άδειας και ταξιδιωτικό έγγραφο που έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ε. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ:

Ως προστατευόμενα μέλη οικογένειας εννοούνται αυτά που συγκατοικούν με το δικαιούχο κατά τρόπο μόνιμο, με τις παρακάτω προϋποθέσεις και διακρίσεις:

α) Ο σύζυγος και η σύζυγος.

β) Τα άγαμα παιδιά, τα γεννημένα σε γάμο ή χωρίς γάμο γονιών, ή νομιμοποιηθέντα ή αναγνωρισθέντα ή τέκνα του άλλου συζύγου μέχρι να συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους.

γ) Οι άγαμοι, ορφανοί και από τους 2 γονείς εγγονοί και αδελφοί μέχρι να συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους.

δ) Τα παιδιά που βρίσκονται σε χηρεία και τα διαζευγμένα μέχρι να συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν είναι τα ίδια δικαιούχοι ώστε να έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης στεγαστικής συνδρομής και δεν έχουν δικό τους εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη τα τυχόν αποκτηθέντα παιδιά τους.

Τα παραπάνω όριαηλικίας των προστατευομένων μελών παρατείνονται μέχρι το 22ο έτος, εφόσον σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα από το κράτος δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ και μέχρι το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα ή σε ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής.

Για τον υπολογισμό των ορίων ηλικίας, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί σπουδαστών ή φοιτητών, η λήξη του σπουδαστικού ή ακαδημαϊκού έτους

Τα παραπάνω όρια ηλικίας δεν ισχύουν εάν τα προστατευόμενα μέλη είναι ανίκανα για κάθε εργασία, χωρίς περιορισμό στο όριο ηλικίας, εφόσον η ανικανότητα αυτή διαπιστώνεται από την Υγειονομική Υπηρεσία του Ασφαλιστικού Οργανισμού που είναι ασφαλισμένος ο δικαιούχος και υπό την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα σε αυτόν.

ΣΤ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Ως εισόδημα θα δηλωθεί το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα του δικαιούχου, του/της συζύγου και των προστατευομένων μελών που συγκέντρωσαν κατά το έτος 2012, από οποιαδήποτε πηγή κι αν προέρχεται, όπως αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της Εφορίας (οικονομικού έτους 2013 για χρήση 2012).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

  1. Η Αίτηση συμπληρώνεται μόνο με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ για ΟΛΑ τα στοιχεία που θα δηλώσετε.

  2. Τα στοιχεία που θα δηλώσετε πρέπει να είναι απόλυτα ακριβή, γιατί μετά την κλήρωση θα σας ζητηθεί, εφόσον σας κληρωθεί κατοικία, να προσκομίσετε δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τα όσα έχετε δηλώσει στην αίτησή σας και εάν αυτά είναι ψευδή, το σπίτι δεν θα σας κατακυρωθεί. Γι’ αυτό πριν συμπληρώσετε το Απογραφικό Δελτίο, βεβαιωθείτε (α) ότι έχετε μετρήσει σωστά τα ημερομίσθια σας, (β) ότι το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα σας για το 2012 -που θα δηλώσετε στην αίτηση σας – είναι ακριβώς εκείνο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας και (γ) ότι έχετε δηλώσει με απόλυτη ακρίβεια τα περιουσιακά σας στοιχεία.

  3. Οι οικογένειες δικαιούχων στις οποίες -με βάση τα αποτελέσματα της κλήρωσης- θα χορηγηθεί κατοικία, πρέπει να εγκατασταθούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ σε αυτήν μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα που θα τους παραδοθεί με προσωρινό παρα χωρητήριο. Εάν μέσα σ’ αυτήν την προθεσμία δεν έχει εγκατασταθεί οριστικά η οικογένεια του δικαιούχου στην κατοικία, θα ανακαλείται το προσωρινό παραχωρητήριο και η κατοικία θα παραχωρείται στον νόμιμο επιλαχόντα δικαιούχο της κλήρωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το απογραφικό δελτίο (αίτηση) που θα υποβάλετε επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η δήλωση ψευδών στοιχείων τιμωρείται αναλόγως κατά το Νόμο.

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας για τα αγροτοδικεία
Επόμενο άρθρο Δήλωση ανεξαρτητοποίησης Τσαντήλα – Χάρμπα από την παράταξη του Δημ. Αρχοντή