Το Ρουγκατσάρι του Παλαμά περιοδεύει…


 Το δήμαρχο Παλαμά Κώστα Πατσιαλή επισκέφτηκε χθες ένα από τα μπουλούκια των ρουγκατσιαρέων, που με τις φοβερές προβιές που φορούν και τα ηχηρά κουδούνια τους σκορπούν τη χαρά στους ανθρώπους και ξυπνούν μνήμες από τα παλιά…

Αυτοί οι τραγόμορφοι μεταμφιεσμένοι του Δωδεκαήμερου, με την έλευσή τους στις γειτονιές και τα χωριά, διώχνουν τα κακά πνεύματα προετοιμάζοντας το ξύπνημα της ναρκωμένης φύσης, την άνοιξη, όταν θα ανθίσει και πάλι η πλάση και θα ζωντανέψουν τα όντα από το ραχάτι του χειμώνα…

 Οι Ρουγκατσιάρηδες του Παλαμά, κάθε χρόνο, τηρώντας το παμπάλαιο έθιμο, από τις 2 του Γενάρη και για τέσσερις ημέρες (μέχρι να βγει ο παπάς με την αγιαστούρα του!…) δίνουν μια άλλη νότα στην πόλη του Παλαμά και στα γύρω χωριά.

Δεν είναι μια απλή αναβίωση ενός εθίμου. Είναι η βίωση, η τελετουργία ενός δρώμενου, που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Δεκάδες νεαρά αγόρια (γιατί όλοι οι μεταμφιεσμένοι είναι άνδρες) δηλώνουν συμμετοχή κάθε χρόνο για να πάρουν μέρος σε κάποιο μπουλούκι, έστω για μια μέρα, για να ντυθούν τις προβιές και να φορέσουν θα κουδούνια. Κάθε νέος του Παλαμά, που σέβεται την ιστορία των προγόνων του, θεωρεί τιμή του να «βαρέσει τα κουδούνια» του ρουγκατσιάρη…

Το έθιμο αυτό, που τηρείται στον Παλαμά πιστά, χωρίς άσκοπους και επικίνδυνους εκσυγχρονισμούς, στηρίζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Παλαμά.

Ο νέος υπεύθυνος του Οργανισμού, δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τζέλλας, με το ξεκίνημα του νέου διευρυμένου δήμου Παλαμά, αποφάσισε το Ρουγκατσάρι του Παλαμά να επισκεφτεί και τοπικές κοινότητες των περιοχών Φύλλου και Σελλάνων.

* Έτσι, σήμερα Τρίτη, μετά τις 10 το πρωί, ένα από τα μπουλούκια θα περιοδεύσει παρουσιάζοντας το δρώμενο, στην Ιτέα και στο Φύλλο, ενώ ένα άλλο θα βρεθεί στο Πεδινό και στο Προάστιο.

* Αύριο Τετάρτη, την ίδια ώρα, δύο ομάδες μεταμφιεσμένων θα «βαρέσουν τα κουδούνια τους», η μία στο Κοσκινά και την Ψαθοχώρα, και η άλλη στη Μεταμόρφωση και τη Μαραθέα.

Προηγούμενο άρθρο Ο Απ. Αναστασίου ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκλογή προεδρείου και Επιτροπών στο δήμο Παλαμά