Γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Μουζακίου


Ο Δήμος Μουζακίου μετά τη διεξαγωγή διαγωνισμού επέλεξε τη σύμπραξη εταιρειών « ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.» και « Γραφείο ΔΟΞΙΑΔΗ Α.Ε.» για την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα όρια του Δήμου.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) είναι ένα «εργαλείο» για τη μελλοντική ρύθμιση του χώρου, το οποίο συνοδεύεται από κείμενα, χάρτες και στατιστικά στοιχεία και εκπονείται βάσει των προδιαγραφών των ΓΠΣ που έχουν εγκριθεί με την 9572/2000 απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Η μελέτη εκπονείται σε δύο στάδια: το στάδιο Α’ και το στάδιο Β’ που διακρίνεται στη συνέχεια στα στάδια Β1 και Β2.

Το ΓΠΣ, σε αρχική φάση καταγράφει και αναλύει την υπάρχουσα κατάσταση, τις ανάγκες, τις τάσεις και τις προοπτικές, και σε δεύτερη φάση αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση και περιλαμβάνει προτάσεις, όσον αφορά:

  • στην οικιστική ανάπτυξη,
  • στην αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος,
  • στην προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, και
  • στις γενικές κατευθύνσεις οργάνωσης της τοπικής οικονομίας και παραγωγής.

Το ΓΠΣ στοχεύει στη ρύθμιση και στον καθορισμό των χρήσεων γης, καθώς και των όρων και περιορισμών δόμησης εντός και εκτός οικισμών, με γνώμονα,

–      αφενός την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος,

–      και αφετέρου την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων,

σε ένα πλαίσιο αρμονικής αειφορικής διαχείρισης.

Το ΓΠΣ οφείλει και «φιλοδοξεί» να κάνει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις για την ικανοποίηση των στεγαστικών, κοινωνικών, τεχνικών, παραγωγικών και χωρο-αναπτυξιακών αναγκών όλου του Δήμου (δηλαδή των 14 Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μουζακίου) για τα επόμενα 15 χρόνια περίπου, αποτυπώνοντας σε χάρτη τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά έκταση του Δήμου και προσδιορίζοντας προγραμματικά μεγέθη (πληθυσμός, χωρητικότητα οικιστικών υποδοχέων, μέσος συντελεστής δόμησης). Κεντρικό ζητούμενο στο ΓΠΣ αποτελεί η διασφάλιση της ισορροπίας και αρμονικής συνύπαρξης στο χώρο των παραγωγικών, οικιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια στο χρόνο των διαθέσιμων πόρων και την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προβλημάτων και αναγκών του Δήμου.

Επίσης, το ΓΠΣ διευκολύνει την ένταξη και επιδότηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο του ισχύοντος προγραμματικού πλαισίου, δεδομένου ότι, διασφαλίζοντας την ωριμότητα του σχεδιασμού στο χώρο, αυξάνει την εφικτότητα υλοποίησης έργων και την επιλεξιμότητα των δαπανών τους.

Στο Δήμο, το ΓΠΣ εναρμονίζεται και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων σχεδίων / κειμένων που αφορούν στον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και στις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 2008 έγινε στο ξενοδοχείο Μουζάκι Palace η παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης ΓΠΣ Δήμου Μουζακίου από μέλη της Ομάδας Μελέτης.

Το  Β1 Στάδιο περιλαμβάνει τη λεπτομερή επεξεργασία του ΓΠΣ με βάση την τελική πρόταση, η οποία προκρίθηκε από την Αναθέτουσα Αρχή (Δήμος Μουζακίου) και τη Διευθύνουσα Υπηρεσία (ΤΥΔΚ Νομού Καρδίτσας), μεταξύ των προκαταρκτικών προτάσεων και των εναλλακτικών σεναρίων που διαμορφώθηκαν στο Α’ Στάδιο και παρουσιάστηκαν σε ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2008 στο Κινηματοθέατρο του Δήμου Μουζακίου.

Το Β1 Στάδιο αποτελείται ειδικότερα από τα παρακάτω τέσσερα κεφάλαια:

  • Π.1. Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης Δήμου Μουζακίου
  • Π.2. Οργάνωση Χρήσεων Γης και Προστασία Περιβάλλοντος Δήμου Μουζακίου
  • Π.3. Πολεοδομική Οργάνωση και Ρύθμιση Οικιστικών Υποδοχέων
  • Π.4. Πρόγραμμα Ενεργοποίησης ΓΠΣ

Οι γενικοί στόχοι της οριστικής πρότασης που επεξεργάστηκε το Β1 Στάδιο είναι:

–      Εξισορρόπηση της ανάπτυξης στο εσωτερικό του Δήμου, με άμβλυνση χωρικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.λπ. ανισοτήτων.

–      Ενίσχυση του ρόλου της πόλης του Μουζακίου ως κέντρο εξυπηρετήσεων για το σύνολο του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αργιθέας.

–      Συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού του Δήμου και της περιοχής της Αργιθέας εντός των ορίων του Δήμου και αναστροφή του φαινομένου της πληθυσμιακής μετακίνησης προς την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

–      Υποστήριξη της ανάπτυξης εκείνων των παραγωγικών τομέων στους οποίους ο Δήμος εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα δίνεται έμφαση στις συνέργιες μεταξύ τουρισμού / αγροτικού τομέα και αγροτικού τομέα / μεταποίησης, και συγκεκριμένα:

  • Ένταξη του Δήμου στο τουριστικό κύκλωμα της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου επιλεγμένων οικισμών ως πόλων ενός δικτύου ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων, ενταγμένου στο ευρύτερο σύστημα των καθιερωμένων τουριστικών διαδρομών των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.
  • Υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσω του εκσυγχρονισμού της οργάνωσης (προστασία γεωργικής γης, αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων) και της διασύνδεσής της με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.
  • Αποφυγή των συγκρούσεων μεταξύ χρήσεων γης και περιορισμός των πιέσεων που ασκούνται στο περιβάλλον από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

–      Προστασία και ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία, παραδοσιακά στοιχεία), ένταξη αυτών σε ευρύτερα θεματικά δίκτυα και διαδρομές για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους ως προς την προσέλκυση επισκεπτών.

–      Καθορισμός Περιοχών Ειδικής Προστασίας (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις και δασικές εκτάσεις, ρέματα, γεωργική γη και παραρεμάτιες περιοχές) και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος (ενδεικτικά αναφέρεται το αισθητικό δάσος Γ. Καραϊσκάκη).

– Διερεύνηση της γεωλογικής καταλληλότητας των εκτάσεων του Δήμου με στόχο την επισήμανση των κατ’ αρχήν κατάλληλων από γεωλογικής άποψης περιοχών για δόμηση και ανάπτυξη, καθώς και καθορισμός των προϋποθέσεων / περιορισμών που τίθενται σε αυτές.

–      Βελτίωση της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της επάρκειας των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών.

–      Περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

–      Κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε γη για κατοικία μέχρι το 2021, μέσα από την επέκταση του οικισμού του Μουζακίου, καθώς και σε γη απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την οριοθέτηση ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων (για παράδειγμα ΒΙΟΠΑ, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Κτηνοτροφικών Δραστηριοτήτων, κ.ά.).

Στην παρουσίαση που ήταν ανοιχτή για το κοινό, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας, του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Στη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση διατυπώθηκαν εποικοδομητικές απόψεις, οι οποίες θα συντελέσουν στην οριστικοποίηση της πρότασης στο επόμενο στάδιο. 

Το Β1 Στάδιο προωθείται για γραπτές γνωμοδοτήσεις από αρμόδιους φορείς ώστε να γίνει η τελική επεξεργασία της πρότασης στο Β2 Στάδιο, που κατόπιν θεσμοθετείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και αποτελεί νόμο του κράτους, ενώ δεν μπορεί να τροποποιηθεί πριν την παρέλευση πενταετίας.

Προηγούμενο άρθρο Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Μαυρομματίου
Επόμενο άρθρο Παρατηρήσεις & Προτάσεις για το χωροταξικό του Τουρισμού