Κ. Τσιάρας: “Πορεία σε τεντομένο σκοινί”


H αδράνεια των κυβερνήσεων του κ. Παπανδρέου την διετία 2009 – 2011 κατάφερε να γκρεμίσει, ότι κτίσαμε τα 60 τελευταία χρόνια και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό να έχει αμαυρωθεί. Αυτός είναι ο λόγος, που ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει, εντός και εκτός συνόρων, έναν αγώνα δρόμου αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι το «σπάσιμο» του φαύλου κύκλου της εντεινόμενης βαθιάς ύφεσης και συνεπώς η ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σαμαράς στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα στελέχη της Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα «σκληρό» αλλά αναγκαίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με την διαβεβαίωση, πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους μας. Το νέο αυτό πρόγραμμα, ύψους 11,5 δις € αναμένεται να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο της αντοχές της κοινωνίας μας. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει πάψει, και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι την ύστατη ώρα, να αναζητά λύσεις για την λήψη όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνων μέτρων. Η οικοδόμηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, όμως, είναι ο μόνος δρόμος, που οδηγεί στην επιμήκυνση της περιόδου της δημοσιονομικής προσαρμογής και από εκεί στην επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας. Πολιτική απόφαση εκ μέρους των εταίρων μας για επαναδιαπραγμάτευση θα υπάρξει μόνο εάν πεισθούν, πως η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να επιβιώσει, ότι τηρεί τις δεσμεύσεις κι ότι έχει θέληση να εκπληρώσει τους στόχους της. 

Οι καιροί, λοιπόν,  είναι εξαιρετικά οριακοί για την Πατρίδα. Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Και αυτή η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, με συνεχή και επίπονη προσπάθεια, είμαστε αποφασισμένοι να τις πραγματοποιήσουμε, ακόμα και τις πιο δύσκολες από αυτές. Για την υπέρβαση του σημερινού εθνικού αδιεξόδου, όμως, χρειαζόμαστε την στήριξη της Ευρώπης, ώστε να δοθεί χρόνος στους Έλληνες. Χρόνος για να μπορέσουμε να «ξαναβάλουμε μπροστά» την οικονομία, να δρομολογήσουμε αναπτυξιακές δράσεις, να αναστρέψουμε το κλίμα της ύφεσης, ώστε να υπάρξουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά πλεονάσματα, που θα καλύψουν το κόστος της επιμήκυνσης. Για να μπορέσουν να ανασάνουν οι πολίτες, να αποκατασταθούν οι κοινωνικές μας πολιτικές προς τους οικονομικά ασθενέστερους,  να αναγεννηθεί η ελπίδα στην κοινωνία, που θα διαπιστώσει έμπρακτα πως οι θυσίες που έχει κάνει θα πάνε την Ελλάδα μπροστά.

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν διανομή του κυνηγετικού χάρτη του Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων στις 28 Αυγούστου 2012