Aπελευθέρωση λαγών σε περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας


Ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 18/5/2015 η υλοποίηση της  εγκεκριμένης, από την αρμόδια Δασική Αρχή, μελέτης, για την απελευθέρωση λαγών σε περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας. Η έκθεση εμπλουτισμού με λαγό, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου ανατέθηκε και συντάχθηκε από την Δασολόγο της Ζ’ Κ.Ο.Θεσσαλίας κ. Γιούλη Στεργιοπούλου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των υπευθύνων θήρας του Δασαρχείου και της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας,  οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά με τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της μελέτης για την βελτίωσή του.

Η έκθεση, στα βασικά της σημεία, προέβλεπε την απελευθέρωση 46 λαγών (σε ζεύγη) μετά από την απαραίτητη  διαδικασία  γενετικού και υγειονομικού ελέγχου σε πέντε μεγάλες περιοχές που θα υποδέχονταν τα θηράματα. Επελέγησαν οι  κατάλληλοι βιότοποι για λαγό, στους οποίους η παρουσία πληθυσμών του είδους ήταν πολύ μικρή. Οι περιοχές αυτές με ενέργειες των μελών του Δ.Σ. και εθελοντών κυνηγών μας  είχαν προετοιμαστεί με τις βασικές και απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες (σπορές, νερό και ρύθμιση των αρπάγων). Τα άτομα του λαγού προέρχονταν από πληθυσμό που διαβιούσε σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής και είχαν προσαρμοστεί σε πολύ μεγάλη έκταση σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που φάνηκε αμέσως από την συμπεριφορά τους κατά την φάση της απελευθέρωσης. Η συγκρότηση των πέντε συνεργείων για άμεση απελευθέρωση, στην κατάλληλη χρονική στιγμή και ημέρα,  απαιτούσε πολλά άτομα, συντονισμό και σχέδιο από τους εμπλεκομένους φορείς ,αλλά στέφθηκε από επιτυχία. Στη διαδικασία και στα συνεργεία απελευθέρωσης των λαγών συμμετείχαν, από νωρίς το πρωί, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας, εκτός του Προέδρου του , ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Χρήστος Κότσιαλος και τα μέλη Αποστολίκας Γιώργος, Αρχοντής Δημήτριος, Αγγελίδης Χαράλαμπος, Γούλας Σωτήριος, Τσιαμούλης Βασίλειος και Αποστολόπουλος Απόστολος. Το Δασαρχείο Καρδίτσας εκπροσωπήθηκε από τους  Νάπα Κων/νο,  Βασιλείου  Παναγιώτη,  Πέτρου Βασίλειο,  Πανταζή Γεώργιο και Τζέλλα Βασίλειο, οι οποίοι όχι μόνο επέβλεπαν αλλά και βοήθησαν ενεργά στην όλη προσπάθεια και τους ευχαριστούμε θερμά.

Στις προηγούμενες περιπτώσεις απελευθερώσεων λαγού, με την ίδια μεθοδολογία, θεωρούμε από αναφορές και καταμετρήσεις ότι υπήρξε σχετική επιτυχία καθώς οι περιοχές αυτές σήμερα έχουν ικανοποιητικούς πληθυσμούς,  κόντρα στα στατιστικά μελετών που δείχνουν πτωχά αποτελέσματα, πιθανόν από άλλες μεθόδους και διαδικασίες απελευθέρωσης.

Μετά από την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, συνεχίζεται  η υλοποίηση του φιλοθηραματικού μας προγράμματος με βελτιώσεις βιοτόπων (σπορές και ποτίστρες), κατάλληλες διαχειριστικές δράσεις και φυσικά οι μελέτες για επιλεκτικές και στοχευμένες απελευθερώσεις τριχωτών και πτερωτών θηραμάτων (λαγοί, φασιανοί, ορεινές  και πεδινές πέρδικες) με σκοπό την αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης και την επανεγκατάσταση ειδών πανίδας, πάντοτε σε κατάλληλους βιοτόπους στην περιοχή ευθύνης μας.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση της ΕΝΠΕ με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Corina Creţu
Επόμενο άρθρο Κρίσεις πανικού από μαθητές σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα λόγω Πανελληνίων