H πολιτιστική ζωή της πόλης


Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Βιβλιοθήκες στην Καρδίτσα

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Η ανέγερση του Μουσείου στην Καρδίτσα εισήλθε σε νέα φάση στη δεκαετία του 1990 όταν, ύστερα από τις ενέργειες και τη συνεργασία της ΙΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, με έδρα το Βόλο, με το Δήμο Καρδίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο παραχώρησε, και η Νομαρχιακή Επιτροπή ενέκρινε το χώρο του παλαιού Νοσοκομείου έκτασης 5.120 τ.μ. στη συνοικία Ευαγγελίστριας, στο κέντρο της πόλης, για την ίδρυση και λειτουργία Αρχαιολογικού μουσείου. Το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα του Μουσείου έχει τώρα επιφάνεια 900 τ.μ. και περιλαμβάνει στους δύο ορόφους με το υπόγειο τους πιο κάτω χώρους:

α) αίθουσα εκθέσεων 300 τ.μ.

β) εκθετήριο, εκδοτήριο, ιματιοθήκη και φυλάκειο 70 τ.μ.

γ) γραφείο και βιβλιοθήκη 40 τ.μ. αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 40 τ.μ. αίθουσα εκδηλώσεων 70 τ.μ. τουαλέτες 40 τ.μ. ξενώνα δύο δωματίων και κοινόχρηστους χώρους 60 τ.μ. εργαστήριο συντήρησης 50 τ.μ. και δύο αποθήκες 200 τ.μ.

Η ανέγερση του νέου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2000 – 2001 χωρίς όμως να γίνει διοικητική παραλαβή του κτιρίου για χρήση, καθ’ όσον παρουσιάστηκαν προβλήματα στο κτίριο εξ’ αιτίας του παγετού που συνέβη αυτά τα έτη καθώς επίσης και με την ηλεκτροδότηση.

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου

Ιδρύθηκε το 1980 και είναι δωρεά των Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου. Εκεί βρίσκονται και εκτίθενται βιβλία λαογραφικού περιεχομένου, καραγκούνικα κοσμήματα, στολές, λαογραφικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, καθώς και πολλά προσωπικά είδη του Νικολάου Πλαστήρα.

Το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το δημοτικό χορευτικό με τη δράση τους βοηθούν στην διάσωση και διατήρηση της λαϊκής παράδοσης. 

Ατελιέ Δημήτρη Γιολδάση

Το σπίτι του μεγάλου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση περιήλθε μετά τη δωρεά της θετής κόρης του Στέλλας στο δήμο Καρδίτσας ο οποίος το αναπαλαίωσε και σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού.

Οι επισκέπτες του μπορούν να διατρέξουν τη ζωή του ζωγράφου μέσα από τα έργα του αλλά και τα προσωπικά του αντικείμενα που βρίσκονται διατηρημένα και εκτίθενται στο σπίτι – ατελιέ του.

Δημοτικό χορευτικό συγκρότημα “Μαίρη Ιωαννίδου”

Ο Δήμος Καρδίτσας σε μια προσπάθεια που κάνει για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ίδρυσε το 1995 επί Δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή, το Δημοτικό Λαογραφικό Χορευτικό Συγκρότημα “Μαίρη Ιωαννίδου” το οποίο ανήκει στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και συντελεί στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της τοπικής μας παράδοσης όσο και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

Λειτουργεί με 400 χορευτές – τριες και απαρτίζεται από 13 τμήματα: 10 παιδικά τμήματα και 3 τμήματα ενηλίκων. Η δράση του Δημοτικού Χορευτικού απλώνεται σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχές σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών (Κομοτηνή, Σαλαμίνα, Λαμία, Ξάνθη, Κω, Νίσυρο, Λευκάδα, Περταριά Βόλου κ.α.)  και σε Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό (Γιουγκοσλαβία, Οχρίδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, Πορτογαλία κ.α.) αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις και κερδίζοντας διακρίσεις.

Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του διοργανώνει Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ με παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη και συνέχιση των παραδοσιακών χορών και εθίμων της χώρας μας.

Το βασικό του ρεπερτόριο είναι χοροί της Θεσσαλίας. Επίσης παρουσιάζει χορούς από όλη την Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Νησιά, Πόντο κ.α.).

Άλλα Μουσεία στο νομό:

Λαογραφικά μουσεία υπάρχουν ακόμη στους Σοφάδες, τον Παλαμά στα Κανάλια, στην Πορτίτσα, στη Ρεντίνα και στο Ανθηρό.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης υπάρχει στο ανακαινισμένο κτήριο της Αρχιεπισκοπής, ενώ άλλα εκκλησιαστικά μουσεία υπάρχουν στη Ρεντίνα και το Βλάσι.

Το κέντρο Ιστορικών μελετών Νικόλαος Πλαστήρας στο Μορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, μέσα από τη βιβλιοθήκη του, το ειδικό τμήμα αρχείου χειρογράφων και εγγράφων, την έκθεση φωτογραφίας και τα προσωπικά αντικείμενα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα.

Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Ρεντίνα στεγάζεται σε αίθουσα του διατηρητέου δημοτικού σχολείου και εδώ εκτίθενται σπάνιες φωτογραφίες, όλα, στολές και έντυπο υλικό από την περίοδο της εθνικής αντίστασης.

Το Δημοτικό Σχολείο της Πορτίτσας που δεν λειτουργεί πια, έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου φυλάσσονται αρχαία ευρήματα, εικόνες και βυζαντινά κειμήλια καθώς και βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου.

Αγροτικό Μουσείο Ιτέας.

Πρόκειται για το πρώτο αγροτικό μουσείο που δημιουργήθηκε στο Θεσσαλικό χώρο.

Το Αγροτικό Μουσείο Ιτέας ολοκληρώθηκε το 2005 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του.

Στο Αγροτικό Μουσείο Ιτέας, την έδρα του δήμου Φύλλου αναβιώνει η καθημερινότητα μιας άλλης εποχής μέσα από 2,500 αντικείμενα που σχετίζονται με την αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Θεσσαλικού κάμπου εκτίθενται σε ένα κτίριο 560 τ.μ. που διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό.

Στο μουσείο ξετυλίγεται καρέ-καρέ η αγροτική ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της από τις εργασίες στο χωράφι μέχρι το νοικοκυριό.

Η κατασκευή του εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ. Προσπάθεια και κόποι δημιούργησαν ένα πραγματικό στολίδι στο μέσον του κάμπου και μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Με την ολοκλήρωση του έργου διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλοντας χώρος των 8,5 στρεμμάτων ο οποίος εντυπωσιάζει λόγω θέσης και λόγω των σπάνιων και καλά συντηρημένων παλιών αγροτικών μηχανημάτων.

Μέσα στο πανέμορφο ανακαινισμένο κτίσμα στεγάζονται 2.500 εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου και σχετίζονται με την τοπική – αγροτική πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά. Στο λαογραφικό μουσείο μπορεί κανείς να διακρίνει σπάνια αντικείμενα τα οποία ζωντανεύουν γλυκές αναμνήσεις και νοσταλγία του παρελθόντος στους μεγαλύτερους.

Στην προσπάθεια να διασωθεί η τοπική ιστορία, οι δημότες του δήμου Φύλλου μικροί και μεγάλοι από την αρχή αγκάλιασαν με θέρμη και στήριξαν τη δημιουργία του δωρίζοντας ακόμη και οικογενειακά τους κειμήλια, ενώ οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τη μοναδικότητα, τη σπάνια συλλογή αντικειμένων, την τελειότητα που χαρακτηρίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του μουσείου.

Η επένδυση στον πολιτισμό όμως για το δήμο Φύλλου δεν έχει τέλος. Σχεδιάζεται  η κατασκευή παραδοσιακού οικισμού σε δημοτική έκταση (50 στρ.) ο οποίος θα αναπαριστά τον τρόπο ζωής των καραγκούνηδων και θα αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Για τη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Φύλλου αποφάσισε ομόφωνα τη δέσμευση 538.611 ευρώ και εντός του 2007 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του ελπίζοντας ότι μέσα από όλες αυτές τις δράσεις αλλά και από κάποιες άλλες που θα προκύψουν στην πορεία να μπορέσει να αναδειχθεί η φυσιογνωμία και την ταυτότητα του δήμου.

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

H Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1993 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η ίδρυσή της ήταν αποτέλεσμα δύο σημαντικών δωρεών προς το Δήμο Καρδίτσας: της Ελισάβετ Γιαννίκα το 1993 και της Στέλλας Γιολδάση ένα χρόνο μετά.

Οι συλλογές αυτές αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε μια ήδη εκτεταμένη συλλογή έργων. Διαθέτει το σύνολο σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου έργου του Γιώργου Βαλταδώρου, ένα εξαιρετικά πλούσιο δείγμα των έργων του Δημήτρη Γιολδάση, μια σημαντική ενότητα έργων του Κώστα Παύλου (Πωλ), τη συλλογή του Απόστολου Κάρκα, πολλά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που συνήθως έχουν μια σχέση καταγωγής από την Καρδίτσα ή από τη Θεσσαλία γενικότερα καθώς και ελάχιστα γλυπτά και φωτογραφίες.

Η δράση της επικεντρώθηκε σε ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενης επιμέλειας περιοδικών εκθέσεων και παρουσίασης τμημάτων της συλλογής της.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας έχει επίσης επιμεληθεί σειρά εντύπων, τα πρώτα χρόνια, που παρουσιάζουν, υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν θεωρητικά, τις εκθεσιακές της δραστηριότητες.

Έχει εκδώσει εξ’ άλλου δύο μονογραφίες:

Α. Ένα λεύκωμα για τον Δημήτρη Γιολδάση (1998) και

Β. ένα αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του Γιώργου Βαλταδώρου (2002).

Τα πρώτα οκτώ χρόνια στεγάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του “Λαογραφικού Μουσείου Λάμπρου και Ναυσικά Σακελλαρίου”. Στις 31 Αυγούστου του 2002 εγκαινιάστηκε το καινούριο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου.

Το καινούριο κτίριο της Πινακοθήκης υλοποιήθηκε με την συνχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) με συμμετοχή 75% και του Δήμου Καρδίτσας με συμμετοχή 25%.

Το κτίριο αυτό διαθέτει τρεις αίθουσες για μόνιμη έκθεση της συλλογής της πινακοθήκης.

Μία αίθουσα με έργα του Δημήτρη Γιολδάση, την αίθουσα Καρδιτσιωτών καλλιτεχνών όπου εκτίθενται έργα διαφόρων καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές. έχουν διαφορετικούς προβληματισμούς, έχουν όμως όλοι μια σχέση καταγωγής ή διαμονής με την Καρδίτσα και την αίθουσα της συλλογής του Απόστολου Κάρκα με έργα σύγχρονης ελληνικής παραστατικής τέχνης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει επίσης:

μια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μια αίθουσα πωλητήριο και μια αίθουσα βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο.

Στο χώρο αυτό θα συνεχίσει η Δημοτική Πινακοθήκη το έργο της, ακολουθώντας κυρίως τους ίδιους άξονες και πεδία δραστηριοποίησης και στοχεύοντας στον ουσιαστικό εμπλουτισμό της δράσης της καθώς στο εξής θα μπορεί να αξιοποιεί τις επιπλέον δυνατότητες που της προσφέρει ένα κτίριο σύγχρονο και καμωμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Βιβλιοθήκες στην Καρδίτσα

Λαϊκή Βιβλιοθήκη  “Η Αθηνά”

Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1927 και κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και ανοδικής πορείας του συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα κατ’ εξοχήν πνευματικό ίδρυμα που σήμερα διαθέτει 21.000 τόμους βιβλίων, ένα σημαντικό αριθμό παλαιτύπων (εκδόσεις προηγούμενων αιώνων) καθώς και πλήρες αρχείο τοπικών εφημερίδων. Παράλληλα με την πολιτική βιβλίου οργανώνει διαλέξεις με θέματα σύγχρονου προβληματισμού, παρουσιάζει συγγραφείς και το έργο τους. Για την πολύτιμη προσφορά της βραβεύτηκε το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών.

Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πνευματικό Κέντρο – Δίκτυο Παιδικών Βιβλιοθηκών

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Καρδίτσας με τη σταδιακή ανάπτυξή της κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας με απτά αποτελέσματα, καθιερώνοντας μια σημαντική θέση στους κατοίκους της πόλης και του νομού. Η Δημοτική βιβλιοθήκη βαδίζει σταθερά καλύπτοντας τα εξής πεδία:

ΕΡΕΥΝΑ: Βοηθάει με το έντυπο υλικό της την παροχή πληροφοριών

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαλέξεις, βιλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις βιβλίων.

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης και η μεγάλη προσέλευση του αναγνωστικού κοινού δίνει τη δυνατότητα να τονιστεί ότι είναι ο ίδιος ο χώρος του βιβλίου.

Συστεγάζεται μαζί τη “Λαϊκή βιβλιοθήκη Η Αθηνά” που περιέχει παλιά και σύγχρονα βιβλία, καθώς και βιβλία Καρδιτσιωτών συγγραφέων. 

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και παιδικό τμήμα.

Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καρδίτσας αποτελούν για τα παιδιά της πόλης μια σημαντική εμπειρία εξοικείωσης με το βιβλίο που τους παρέχεται σ’ ένα περιβάλλον καλαίσθητο,  προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και με ποικίλα ερεθίσματα ώστε να καλλιεργηθεί με ευχάριστο τρόπο η αγάπη τους για το βιβλίο.

Δέχονται παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών και διαθέτουν βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών του πίνακα Dewey.

Το πρόγραμμα “Η πόλη στα παιδιά”.

Πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1985 και περιλαμβάνει δανεισμό βιβλίων, μορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν πρωτίστως τα παιδιά, αλλά απευθύνονται συχνά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Γίνεται συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς και προσωπικό άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Επίσης, συντηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι συλλογές σε βιβλία και παιδαγωγικό υλικό που είναι διαθέσιμα στα παιδιά.

Οι δραστηριότητες των παιδικών βιβλιοθηκών περιλαμβάνουν:

Δανεισμούς βιβλίων

Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπαιχνίδια

Επιτραπέζια παιχνίδια

Παιδαγωγικά παιχνίδια (σταυρόλεξα, κουίζ, παιχνιδόλεξα κλπ)

Κατασκευές – ζωγραφική

Εκπαιδευτικά προγράμματα (προβολή slides video)

Αφηγήσεις – αναγνώσεις παραμυθιών

Ώρα παιχνιδιού

Από το 2002 έως σήμερα στην Καρδίτσα λειτουργούν 8 παιδικές βιβλιοθήκες στην πόλη και δύο στα Δημοτικά Διαμερίσματα:

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Δραγατσανίου και Ευζώνων)

Δυτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 4 – 7 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Τέρμα Σαμαροπούλου)

Τρίτη – Πέμπτη 4 – 7 μμ.   ΣΑΒΒΑΤΟ 9 πμ.  –  12 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ( Πλατεία Αγ. Φανουρίου)

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 4 – 7 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΛΑΚΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑ (Λαχανά και Ιθάκης)

Τρίτη – Πέμπτη 4 – 7 μμ.   ΣΑΒΒΑΤΟ 9 πμ.  –  12 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ (Αφάτου τέρμα)

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 4 – 7 μμ.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ (Λ. Σακελαρίου και Γαρδικίου)

Τρίτη – Πέμπτη 4 – 7 μμ.   ΣΑΒΒΑΤΟ 9 πμ.  –  12 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΒΛΑΧΟΜΑΧΑΛΑ (Πλατεία Δημ. Γιολδάση)

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 4 – 7 μμ.

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Αγ. Νικολάου)

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 4 – 7 μμ.

Παιδική Βιβλιοθήκη Αρτεσιανού (Δημαρχείο Αρτεσιανού)

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 4 – 7 μ.μ.

9η Παιδική βιβλιοθήκη Καρδιτσομάγουλας (πρώην κοινοτικό γραφείο)

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 4 – 7 μ.μ.

ΠHΓH: karditsa-net.gr

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Αντιδημοκρατική & διασπαστική η κίνηση κλεισίματος της Νομαρχίας