Kέντρο Ιστορικών Μελετών “Ν. Πλαστήρας”


 Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών “Νικόλαος Πλαστήρας” είναι νέος σχετικά φορέας, με αντικείμενο τη διαχείριση ιστορικών πηγών, τοπικής και εθνικής Ιστορίας. Λειτουργεί ως Ίδιο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πλαστήρα Καρδίτσας.

Ιδρύθηκε το 1994 για να τιμήσει και να διατηρήσει τη μνήμη του θρυλικού “Μαύρου Καβαλάρη”, του αγνού αυτού πατριώτη, αναδεικνύοντας την ανιδιοτελή προσφορά του στο Έθνος. Ανάμεσα στους στόχους είναι, με άξονα τη ζωή και το έργο του Ν. Πλαστήρα, να αναδείξει αξίες και λησμονημένες πτυχές της νεώτερης και της σύγχρονης Ιστορίας μας. Μέσα από μόνιμες και περιοδικές εκδηλώσεις να επιχειρήσει την τόνωση της ιστορικής μνήμης. Στοχεύει ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως σύγχρονος και ευέλικτος επιστημονικός οργανισμός, διασώζοντας ιστορικές πηγές με τη συγκέντρωση πρωτογενούς υλικού. Να διευκολύνει την έρευνα με σεβασμό στις αρχές της ιστορικής-επιστημονικής δεοντολογίας και την προσέγγιση των ιστορικών δεδομένων με επιστημονικά κριτήρια. Τέλος, να παρέχει υποστήριξη στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς σε θέματα Ιστορίας.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας του πρωτοδιατυπώθηκε σε εκδήλωση για το Ν. Πλαστήρα, που οργάνωσε ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αθήνας το 1993. Επαναλήφθηκε ως ψήφισμα του τριήμερου Πολιτικού – Ιστορικού Συνεδρίου για το Ν. Πλαστήρα που οργάνωσε η Νομαρχία Καρδίτσας το Μάιο του 1994. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μορφοβουνίου, με την αριθ. 114/25.11.94 απόφασή του, σύστησε ίδιο Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ “Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ”. Επικυρώθηκε με την Β. 26282/20-12-94 απόφαση της Νομαρχίας Καρδίτσας και δημοσιεύθηκε στο αρ. 982/30.12.94 ΦΕΚ τ. Β. Την ίδια εποχή βρέθηκε κατάλληλο κτίριο και με την καθοριστική συμβολή τoυ Κράτους εξασφαλίσθηκε ανάλογη πίστωση με την οποία έγινε η αγορά και η ανακαίνιση. Στις 4/8/96 από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη έγιναν τα εγκαίνια.

Από τον Οργανισμό και τον κανονισμό λειτουργίας προβλέπονται και λειτουργούν τα εξής τμήματα:

Βιβλιοθήκης, το οποίο συγκεντρώνει, αξιολογεί και διαθέτει μέσω του αναγνωστηρίου της την βιβλιογραφία σε ερευνητές και κοινό.

Αρχείου Χειρογράφων, το οποίο συγκεντρώνει και ταξινομεί χειρόγραφα, άλλα έγγραφα που συνδέονται με την τοπική ή εθνική ιστορία.

Ειδικό τμήμα Αρχείου Χειρογράφων και εγγράφων Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ, το οποίο συλλέγει χειρόγραφα και έγγραφα υπογεγραμμένα από τον ‘Αξιο της Πατρίδας, ή αντίγραφα αυτών.

Μουσείο Ν. Πλαστήρα, στο οποίο φυλάσσονται και εκτίθενται στο κοινό προσωπικά του αντικείμενα αλλά και είδη που έχουν σχέση με την ιστορία της εποχής.

Οπτικοακουστικού Υλικού, το οποίο συγκεντρώνει φωτογραφικά, κινηματογραφικά, ηχητικά ντοκουμέντα και ανάλογο υλικό με ιστορικό περιεχόμενο.

Εντύπων, το οποίο συγκεντρώνει πάσης φύσεως έντυπο υλικό. (Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο, άλλα έντυπα, κλπ).

Καταγραφής προφορικών μαρτυριών και ιστορικών πηγών.

Ιστορικών Σπουδών, το οποίο διοργανώνει σεμινάρια, ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συνέδρια, ημερίδες και γενικά εκδηλώσεις που αναπτύσσουν τις ιστορικές και αρχειακές γνώσεις.

Εκδόσεων, το οποίο μεριμνά για την έκδοση βιβλίων, αφισών, καρτών και γενικά πάσης φύσεως εντύπων που οι ανάγκες του ΚΙΜΕΝΠ απαιτούν.

Διοικητικά υποστηρίζουν τα τμήματα: Γραμματείας, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Διαχείρισης Υλικού. Επίσης τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο και τον Κανονισμό Λειτουργίας βιβλία, διαχείρισης, δωρεών, αποφάσεων, κλπ. Η ταμειακή διαχείριση γίνεται μέσω του Δημοσίου Ταμείου Καρδίτσας.

Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ με βάση το καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας, προβλέπονται θέσεις Επιστημονικών Συμβούλων, τις οποίες καταλαμβάνουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ή ιστορικοί και ερευνητές. Προβλέπεται επίσης η λειτουργία Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο υποστηρίζει και συντονίζει το επιστημονικό έργο.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα του ΚΙΜΕΝΠ, αργά αλλά σταθερά, αναπτύσσεται. Ηδη έχει συγκεντρωθεί αρκετό υλικό, βιβλία, έντυπα, αρχείο εφημερίδων, χειρόγραφα του Πλαστήρα, αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και εκδόσεις. Προσεχώς αναμένεται το υλικό να αξιολογηθεί και διατεθεί στο κοινό και μέσω Διαδικτύου, δημοσιεύοντας σχετικούς κατάλογους.

Απ’ τις αρχές του ’99 λειτουργεί το Τμήμα Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα προσωπικά του αντικείμενα. Το Μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο πρωί (11 π.μ. -13 μ.) και απόγευμα (5 – 8 μμ), ενώ για τη θερινή περίοδο προγραμματίσθηκε η καθημερινή του λειτουργία. Για οργανωμένους επισκέπτες (σχολεία, εκδρομείς) το Μουσείο είναι ανοικτό όλες τις ημέρες και ώρες του έτους, κατόπιν όμως προσυννενόησης.

Επικοινωνία: Για πρόσθετες πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν:

α. Για την εξυπηρέτηση επισκεπτών του Μουσείου με τον κ. Δημήτριο Γούλα, τηλ. (0441) 95342 ή 95276

β. Για κάθε άλλη πληροφορία και συνεργασία με τον κ. Παναγιώτη Νάνο τηλ. 0441/95631 – 2 στο Δήμο Πλαστήρα.

χρήσιμα τηλέφωνα:

Τηλέφωνο Μουσείου: 0441/ 95342, και τηλέφωνο – Φαξ 0441/ 95308,

Τηλέφωνα Δήμου Πλαστήρα: 0441 / 95631, 95632

Ταχυδρομική Δ/νση: Μορφοβούνι Καρδίτσας Τ.Κ. 43067

Δ/νση ΙΝΤΕRΝΕΤ: http://www.plastiras.gr/

και e-mail : kime@plastiras.gr

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις στα εξωκλήσια Ξυνονερίου & Κρύας Βρύσης
Επόμενο άρθρο Πλούσιο το πρόγραμμα των Καλοκαιρινών εκδηλώσεων