Oικισμοί του Δήμου Ταμασίου


ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΑΝΑΒΡΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΑΝΩ / ΚΑΤΩ ΚΤΙΜΕΝΗ (Δράνιστα), ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΑΧΛΑΔΙΑ

ΕΔΡΑ: ΛΕΟΝΤΑΡΙ

Η έδρα του Δήμου Ταμασίου, το Λεοντάρι, απέχει από την Καρδίτσα 33 χλμ. Το όνομά του οφείλεται στο βασιλιά Λεόντιο, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κυβερνούσε την περιοχή και ήταν γαμπρός του βασιλιά της Πεντίνας, Μενέλαου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο δήμος Ταμασίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Βόρια του δήμου είναι ο δήμος Σοφάδων, δυτικά ο δήμος Μενελαϊδας ενώ νότια και ανατολικά βρίσκεται ο νομός Φθιώτιδας. Η συνολική έκταση που καλύπτει ο δήμος ανέρχεται σε 163,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κοινοτήτων: Λεονταρίου, Ανάβρας, Ασημοχωρίου, Αχλαδιάς, Κτιμένης, Γραμματικού και του οικισμού Νέου Ικόνιου. Ο πρωτογενής τομέας και κύρια η γεωργία και η κτηνοτροφία εμφανίζονται στην περιοχή ως οι κυρίαρχες οικονομικές δραστηριότητες. O δευτερογενής τομέας δεν είναι και τόσο αναπτυγμένος στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική ανάπτυξη στον τριτογενή τομέα κυρίως στην Ανάβρα και το Λεοντάρι όπου λειτουργούν Ταχυδρομείο, Ταμιευτήριο, 2 Αστυνομικά Τμήματα, 2 φαρμακεία, 4 φροντιστήρια, υποκατάστημα ΑΤΕ, τεχνικά και λογιστικά γραφεία και αρκετά καταστήματα. H Αναπτυξιακή προοπτική του δήμου στηρίζεται στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, τη στήριξη και ενίσχυση του δευτερογενή τομέα, την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Το συνολικό οδικό δίκτυο του δήμου είναι 34 χιλιόμετρα. Τα 10 χιλ. είναι επαρχιακή οδός και τα 24 κοινοτική. Η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι καλή. Εντός του Δήμου λειτουργούν οι παρακάτω υπηρεσίες Στο Λεοντάρι καταστήματα ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, Αστυνομικός Σταθμός, υποκατάστημα Αγροτικής Τράπεζας, αγροτικό ιατρείο, κτηνιατρείο, παιδικός σταθμός και βιβλιοθήκη. Λειτουργεί επίσης Νηπιαγωγείο, εξατάξιο δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Στην Ανάβρα υπάρχει παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη, αστυνομικό τμήμα, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Στο Ασημοχώρι λειτουργεί πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Στην Αχλαδιά υπάρχει βιβλιοθήκη και δημοτικό σχολείο. Στο Γραμματικό υπάρχει πνευματικό κέντρο, 2 νηπιαγωγεία και 2 δημοτικά σχολεία. Υγεία και Πρόνοια Νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στο Δήμο Αθλητισμός Όλα τη δημοτικά διαμερίσματα και η έδρα του δήμου διαθέτουν γήπεδο ποδοσφαίρου και Αγροτικό Συνεταιρισμό, ενώ στην Κτιμένη υπάρχει Δασικός Συνεταιρισμός.

ΑΝΑΒΡΑ

Περιγραφή

Η Ανάβρα ανήκει στο Δήμο Ταμασίου και βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, την Καρδίτσα

Έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι και νομίσματα, που φανερώνουν την ιστορικότητα της εγκατοίκησης στην περιοχή. Η παλιότερη ονομασία του χωριού, Τσαμάσι, οφειλόταν στο Ταμάσιον Ορος.

Παραγωγή – Οικονομία

Οι 1227 κάτοικοι της Ανάβρας ασχολούνται με τη γεωργία (βαμβάκι, καπνός, σιτάρι, τεύτλα, μηδική, βιομηχ. ντομάτα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ παϊδάκια από ζυγούρι, αρνί ψητό, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ντομάτες, αγγούρια και ντόπιο κρέας. ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ τις εκκλησίες, το κονάκι του αγά, την «Κρέμαση». ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ σε ορειβασία στο Κατάχλωρο. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος, το παραδοσιακό καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας, τα «Καραϊσκάκεια» και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Στη θέση «Pέμα Bιολί», στα όρια της Aνάβρας με το Σμόκοβο, υπάρχει μια τειχισμένη αρχαία πόλη που από τα λίγα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα θα πρέπει να χρονολογείται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Tα ευθύγραμμα τείχη του οικισμού, κατασκευασμένα με μικρού μεγέθους λίθους, κατεβαίνουν ακολουθώντας την ομαλή πλαγιά, ενώ στο ψηλότερο μέρος του λόφου υπάρχει ακρόπολη. Η πρώτη γραπτή μνεία απαντάται στη Συνθήκη του Ταμασίου (1525) με την οποία παραχωρούνταν αυτονομία στην περιοχή. Το 1907 ήρθαν στο χωριό πολλοί πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Μετονομάστηκε σε Ανάβρα το 1928, από τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στη γύρω περιοχή από τις πηγές (τις ανάβρες). Σήμερα η Ανάβρα είναι ένας σύγχρονος οικισμός με σωστή ρυμοτομία και άνετους δρόμους.

Ο επισκέπτης αξίζει να δει το πέτρινο κονάκι του δερβέναγα, ο οποίος είχε την έδρα του στο χωριό και την οικία του σε περίοπτη θέση.

Έθιμα – Παραδόσεις

Η παλιότερη εκκλησία στο χωριό είναι του Αγ. Αθανασίου (1890), πιθανότατα στη θέση πρωϊμότερου ναϊσκου. Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού του 1954, οικοδομήθηκε νέος ναός στα θεμέλια του παλιού. Η δεύτερη σε παλαιότητα εκκλησία είναι της Αγ. Τριάδας, που χτίστηκε το 1915 από τους πρόσφυγες. Άλλες εκκλησίες είναι του Αγ. Γεωργίου στο κέντρο του χωριού και το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία.

Φυσική Ομορφιά –  Δραστηριότητες

Στην περιοχή “Πλατάνια” λίγο έξω από τον οικισμό και στη θέση “Πλατάνα” στο δρόμο για Κτιμένη, υπάρχουν δροσερές πηγές που αναβλύζουν άφθονα νερά. Μεγάλη πηγή είναι και η “Μάνα” σε απόσταση 300μ. Από την ψηλότερη κορυφή του Κατάχλωρου (το παλιό Ταμάσιον Ορος), σε υψόμετρο 984 μ., η θέα προς το Φράγμα είναι πολύ καλή ενώ στη ΝΔ πλευρά του υπάρχει και σπήλαιο. Η θέση “Κατάχλωρος” έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Γεωργίας ως προστατευόμενη θέση των ειδών της άγριας πανίδας. Το δάσος της Ανάβρας στη ΒΑ πλευρά του βουνού καλύπτεται από δρυς στα ψηλότερα σημεία του. Μικρό παρθένο δάσος είναι και το Λυκόρεμα στου οποίου την πυκνή βλάστηση έβρισκαν καταφύγιο οι λύκοι. Πολύ ενδιαφέρουσα θέση είναι τέλος η “Κρεμάση”, Ν του χωριού όπου ένας φυσικός καταρράκτης ύψους 5 μ. καταλήγει σε μικρή λίμνη βάθους 1,5 – 2 μ.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο, του Αγ. Πνεύματος, στο ξωκλήσι της Αγ. Τριάδας γίνονται τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις που συνδυάζονται με πολιτιστικά ρώμενα. Διεξάγονται επίσης τα “Καραϊσκάκεια”, εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα και το Πολιτιστικό τριήμερο του Αυγούστου με χορούς και διαλέξεις. Επίσης το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται παραδοσιακά. ένα πολύ ενδιαφέρον παλιό και ιστορικής αξίας έθιμο, που συνδέεται με την Ανάβρα, είναι η σφαγή των χοίρων. Στην Ανάβρα υπάρχει Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος που διοργανώνει εκδηλώσεις και διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και η ΑΛΑΜΑΠ(Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου, Μοτοσυκλέτας Ανάβρας και Περιχώρων), που διοργανώνει αγώνες αυτοκινήτου με πανελλήνια συμμετοχή. Υπάρχει ακόμη Αθλητικός Σύλλογος, Γεωργικός Συνεταιρισμός και ενοποιημένος Αγροτικός Σύλλογος.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Περιγραφή

Το Γραμματικό είναι ένα πεδινό χωριό που ανήκει στο Δήμο Ταμασίου. Απέχει 32 χλμ. από την Καρδίτσα και μόλις 9 χλμ. από το κοντινό Λεοντάρι.

Παραγωγή – Οικονομία

Οι 623 κάτοικοι του Γραμματικού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία (καλλιέργεια βαμβακιού).

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καραλάρ.

Έθιμα – Παραδόσεις

Στο χωριό μπορούμε να επισκεφτούμε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ενώ στο Μικρό Γραμματικό υπάρχει η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης και ο ναός του Αγ. Στεφάνου.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Το χωριό πανηγυρίζει κάθε χρόνο κατά την κινητή γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής με θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ομώνυμη εκκλησία και στις 25/11 στο Μικρό Γραμματικό γιορτάζει η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης.

Επίσης, κάθε Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνεται δεκαήμερο εκδηλώσεων, με χορευτικά συγκροτήματα, θέατρο, γλέντι και παιδικούς αγώνες (τσουβαλοδρομίες). Για τα διάφορα θέματα του χωριού και τις εκδηλώσεις φροντίζουν ο Σύλλογος Γυναικών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αχιλλέας Ιωαννίδης” που έχει και υποτυπώδες Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο. Υπάρχουν ακόμη Αγροτικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αθλητικός Όμιλος.

ΑΝΩ / ΚΑΤΩ ΚΤΙΜΕΝΗ (Δράνιστα)

Περιγραφή

Το Δημοτικό διαμέρισμα Άνω και Κάτω Κτιμένης ανήκει στο Δήμο Ταμασίου. Η Άνω Κτιμένη (σε υψόμετρο 700 μ.) απέχει από την Καρδίτσα 45 χλμ. και η Κάτω Κτιμένη (σε υψόμετρο 500 μ.) 40 χλμ. Όταν πρωτοσυστάθηκε ο Δήμος, το 1944, η Κτιμένη ήταν τότε πρωτεύουσά του. Πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αργοναύτη Ευριμέδοντα, Κτήμενο.

Παραγωγή – Οικονομία

Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 583 άτομα, που αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Η παλιότερη ονομασία της Άνω Κτιμένης ήταν Δράνιστα και ιστορικά, η Κτιμένη υπήρξε πρωτεύουσα της αρχαίας Δολοπίας. Σώζονται μάλιστα λείψανα τειχών της Μυκηναϊκής περιόδου (1300 π.Χ) στη θέση “Παλαιόκαστρο” και Μυκηναϊκοί τάφοι βρέθηκαν στη θέση “Καστρί”. Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Δρανιτσιώτικου ποταμού, ΒΔ της Κάτω Κτιμένης και το δίτοξο γεφύρι στα Λουτρά. Στην Ανω Κτιμένη θάφτηκε με τιμές ο διοικητής της Λεγεώνας των Ξένων, Περικλής Βαρατάσης. Τον τάφο του προσκύνησε και ο Μακεδονομάχος του.

Έθιμα – Παραδόσεις

Εκκλησίες υπάρχουν της Ζωοδόχου Πηγής και η ανακαινισμένη της Αγ. Παρασκευής στην Άνω Κτιμένη με ακουστικές ιδιότητες στην τοιχοποιία της, ενώ σώζονται ερείπια του ναού του Αη-Λιά στη θέση “Νεοχώρι” και το ιερό του ναού του Αγ. Γεωργίου.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Οι ιαματικές πηγές Δράνιστας-Καϊτσας βρίσκονται στην Κτιμένη και οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Λουτρών στη Μακρυράχη Φθιώτιδας. Υπάρχουν από την εποχή της Τουρκοκρατίας, η κανονική τους όμως λειτουργία ανάγεται στο έτος 1890. Υπό αξιοποίηση βρίσκεται και η πηγή “Μουτσιάρα”. H θέα προς τη λίμνη είναι πολύ όμορφη. Υπό κατασκευή βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη Σμόκοβου η οποία θα αλλάξει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον.

Ωραία θέα της οροσειράς της Πίνδου έχει κάποιος και από την κορυφή Ράχη σε υψόμετρο 736 μ. Το δάσος της Κτιμένης 50.000 στρεμμάτων καλύπτεται από δρυς, πλατάνια, κέδρους, πρίνους και κουμαριές.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Η Κάτω Κτιμένη πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής στην ομώνυμη εκκλησία, ενώ η Άνω Κτιμένη της Αγ. Παρασκευής (26/7) με θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Αθανασίου.

Υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Δασικός Συνεταιρισμός.

ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ

Περιγραφή      

Το Ασημοχώρι, που ανήκει σήμερα στο Δήμο Ταμασίου, βρίσκεται 38 χλμ. ΝΑ από την Καρδίτσα και 5 χλμ. από το γειτονικό Λεοντάρι. Πρόκειται για ένα μικρό και όμορφο ημιορεινό χωριό.

Παραγωγή – Οικονομία

Σήμερα οι 266 κάτοικοι του Ασημοχωρίου αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία (βαμβάκι, σιτάρι, καπνός) και την κτηνοτροφία (500 αιγοπρόβατα). ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ την παλιά εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας και τα πανηγύρια.

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Παλιά το χωριό ονομαζόταν Μπαλαμπανή (τούρκικη ονομασία). Η σημερινή θέση του χωριού λέγεται πως είναι η τρίτη κατά σειρά στην οποία μετακινήθηκε ο πληθυσμός του για το λόγο επιδρομών και ασθενειών. Στην καταγραφή των τσιφλικιών του Αλή Πασά περιλαμβάνεται σ’ αυτά και το Μπαλαμπανή. Στην περίοδο 1812-1818 το Μπαλαμπανή ανήκε στο βιλαέτι της Λάρισας και το 1885 αποδόθηκε στον Αγκόπ πασά Καζαζιάν, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης του. Με Β.Δ. της 24/5/1919 κηρύχτηκε αναγκαστικώς απαλλοτριωτέο και το τσιφλίκι αγόρασαν τελικά οι κάτοικοι του χωριού.

Έθιμα – Παραδόσεις

Στο Ασημοχώρι ο επισκέπτης πρέπει να δει την παλιά εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης, που χτίστηκε το 1887. Πάνω από τη Ν είσοδο του ναού υπάρχει επιγραφή σε ελληνική και αρμενική γραφή, με τη χρονολογία ίδρυσης του ναού και το όνομα του δωρητή. Υπάρχει επίσης το ξωκλήσι της Αγ. Τριάδος και η εκκλησία του Κοσμά του Αιτωλού.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Tο Κοινοτικό Δάσος Ασημοχωρίου με δρυς, αειθαλή πλατύφυλλα και πουρνάρια, είναι συνδιακατεχόμενο από τους κατοίκους και το Δημόσιο. Δεν είναι πλέον εκμεταλλεύσιμο, η πανίδα του όμως είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Στις 21 Μαΐου, στο ναό των Αγ. Κων/νου και Ελένης, γίνεται δοξολογία και πανήγυρη με εκδηλώσεις. Του Αγ. Πνεύματος στο ξωκλήσι της Αγ. Τριάδος πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις, χοροί και γλέντι. Στις 22-23-24/8 στην εκκλησία του Κοσμά του Αιτωλού γίνεται δοξολογία και ακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα στο προαναφερόμενο ξωκλήσι της Αγ. Τριάδος, προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα. Γίνεται κατόπιν διαγωνισμός στο πέταγμα χαρταετού και όλα αυτά συνδυάζονται με χορό και γλέντι. Στο Ασημοχώρι δραστηριοποιούνται ένας Πολιτιστικός Σύλλογος και ένας Αθλητικός Σύλλογος, που αμφότεροι διοργανώνουν τις εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχει Αγροτικός Συνεταιρισμός.

ΑΧΛΑΔΙΑ

Περιγραφή

Η Αχλαδιά ανήκει στο Δήμο Ταμασίου. Το χωριό απέχει από την Καρδίτσα 30 χλμ. και από το γειτονικό Λεοντάρι μόλις 3 χλμ.

Παραγωγή – Οικονομία

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Αχλαδιάς (454 άτομα) κατάγονται από τη Στερεά Ελλάδα, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Το 20% αυτών είναι Βλάχοι από το Γαρδίκι Τρικάλων και Σαρακατσάνοι και οι περισσότεροι κατέβηκαν μετά την απελευθέρωση, το 1881 – 5.

Αυτοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (βαμβάκι, σιτάρι, τεύτλα, καπνό, τριφύλλι, βιομ. ντομάτα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Η Αχλαδιά της οποίας το παλιό όνομα ήταν Αμαρλάρ από το 1882 ως το 1920 αποτελούσε ιδιοκτησία του Δημ. Μαλλιόπουλου, το κτήμα του οποίου ήταν καλλιεργήσιμο κατά το μεγαλύτερο τμήμα του (10.296 στρεμ.), αλλά και ορεινό (9.000 στρεμ.). Το 1920 πουλήθηκε στους κολίγους και διαιρέθηκε τότε σε 70 κλήρους.

Έθιμα – Παραδόσεις

Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου χτίστηκε το 1898 στα ΒΔ του χωριού από τον τσιφλικά Δημ. Μαλλιόπουλο.

Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χτίστηκε το 1901 ΒΔ του οικισμού, ως ευχαριστία από τον ίδιο τον τσιφλικά, γιατί εκείνη την ημέρα ελευθέρωσαν οι ληστές με λύτρα τη γυναίκα του.

Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Τα δάση της περιοχής είναι αδιαπέραστα λόγω της πυκνής τους βλάστησης. Η έκταση αυτών είναι 3.000 στρέμματα και 9.000 στρέμματα ορεινά. Αυτά είναι το δάσος Ζερβός, Ν του χωριού, το δάσος Κούμαρος αριστερά στο δρόμο για Λεοντάρι και το δάσος Τουρμπές στο ύψωμα του Αγ.Γεωργίου. Καλύπτονται από δρυς, αειθαλή πλατύφυλλα και πουρνάρια.

Η τοποθεσία “Παλαιοχώρι” έχει μοναδική φυσική ομορφιά, νερό πηγής, πολύ πράσινο και χώρο για εκδρομή και πικ-νικ. Φυσική ομορφιά θα θαυμάσει κάποιος και κατά τη διαδρομή προς το φράγμα Σμόκοβου.

Η περιοχή “Πλατάνα” επίσης, που απέχει 2,5 χλμ. περίπου από το χωριό, είναι κατάφυτη από πλατάνια και ιδανικός χώρος για την Πρωτομαγιάτικη εκδρομή.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στην κινητή γιορτή του Αγ.Γεωργίου γίνεται δοξολογία στην ομώνυμη εκκλησία και αρτοκλασία και ακολουθούν εκδηλώσεις.

Επίσης στις 6 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η Αχλαδιά πανηγυρίζει με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος και Αγροτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός.

Πηγή: www.ecoguide.gr  

Προηγούμενο άρθρο Προχωρά το έργο της αισθητικής αναβάθμισης της οδού Ιεζεκιήλ
Επόμενο άρθρο Στρατηγικές κινήσεις καθιστούν την χώρα μας κυρίαρχο & μοναδικό κόμβο στην παγκόσμια σκακιέρα