Tι πρέπει να γνωρίζετε για ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκίνητου σας

29 Αυγούστου 2012

 • Το βραχυκύκλωμα ενός ή περισσοτέρων στοιχείων είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε. Μετράμε με ένα βολτόμετρο την τάση στους πόλους χωρίς φορτίο και εάν π.χ έχουμε ένα στοιχείο βραχυκυκλωμένο αντί για 12 V θα μετρήσουμε 10V εάν έχουμε δυο τότε θα μετρήσουμε 8V κ.λ.π. Η μπαταρία αυτή είναι για πέταμα (ανακύκλωση).
 • Στην περίπτωση διακοπής της συνέχειας των στοιχείων πάλι η διαπίστωση είναι εύκολη αφού στους πόλους θα έχουμε τάση (0 V). Η μπαταρία αυτή είναι για πέταμα (ανακύκλωση).
 • Σε άλλες περιπτώσεις  όπου η μπαταρία μπορεί στην μέτρηση να μας δίνει 12 V, αλλά κάτω από φορτίο να πέφτουν στα 10V, τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να σώσουμε την μπαταρία για λίγο καιρό φορτίζοντάς την, αλλά η παραπέρα ζωή της θα είναι μικρή.
 • Η υπερφόρτιση της μπαταρίας λόγω βλάβης του δυναμό που φορτίζει την μπαταρία. Παρατηρούμε τα φώτα να δυναμώνουν απότομα και τα όργανα στο ταμπλό να παίζουν τρελά. Τότε λέμε ότι η μπαταρία βράζει και αποτελεί κινούμενη βόμβα για να εκραγεί και πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων.
 • Η αποφόρτιση της μπαταρίας λόγω ακινητοποίησης του αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από ένα μήνα. Εάν αφήσουμε μια μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα άδεια ή λίγο φορτισμένη τότε μια χημική αντίδραση στις πλάκες σχηματίζει οξείδια του μολύβδου κρυσταλλικά αδιάλυτα (είναι αυτή η άσπρη σκόνη που συχνά βλέπουμε στους πόλους των μπαταριών εάν δεν προσέχουμε να διατηρούνται καθαροί). Αυτή η ουσία γεμίζει σταδιακά την επιφάνια των μολύβδινων πλακών και εμποδίζει της χημικές αντιδράσεις που αποθηκεύουν ή προσφέρουν ενέργεια.

Η μπαταρία χάνει σιγά – σιγά την αποθηκευμένη ενέργεια ώσπου αδειάζει τελείως. Η διαρροή μπορεί να φτάσει έως και 10% τον μήνα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να φορτίζουμε την μπαταρία μια φορά τον μήνα όταν δεν την χρησιμοποιούμε ώστε να είναι φορτισμένη πάνω από το 80%.

 • Αποφόρτιση έχουμε και στις περιπτώσεις που ξεχνάμε τα φώτα, τα αλάρμ,  άλλες ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου ανοικτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο η μηχανή του αυτοκινήτου είναι κλειστή ή σε άλλη περίπτωση το δυναμό του αυτοκινήτου δεν φορτίζει κανονικά, οπότε στο ταμπλό του αυτοκινήτου ανάβει η ενδεικτική κόκκινη λυχνία που μας ειδοποιεί για την βλάβη οπότε πρέπει να επισκεφτούμε τον ηλεκτρολόγο άμεσα. Να μη εμπιστευόμαστε ποτέ τις μπαταρίες που έστω και μια φορά έχουν αδειάσει έστω και εάν δείχνουν ότι ξαναγέμισαν.

 

Τρόποι για να διαπιστώσουμε πόσο γεμάτη είναι η μπαταρία μας

 • Ο πρώτος τρόπος είναι μετρώντας την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη με ένα όργανο το πυκνόμετρο το οποίο είναι αρκετά φθηνό. Ακολουθούμε τον παρακάτω πίνακα:

Πυκνότητα

Φόρτιση

1,265

100%,

1,225

75%,

1,190

50%

1,155

25%

1,120

φόρτιση τελείως άδεια

Καλό είναι να μετράμε την πυκνότητα όλων των στοιχείων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι το ίδιο φορτισμένα.

 • Εάν η πρόσβαση στην μπαταρία δεν είναι εύκολη ώστε να μετρήσουμε την πυκνότητα του ηλεκτρολύτη στα στοιχεία, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την κατάσταση μετρώντας την τάση χωρίς φορτία με ένα ηλεκτρονικό βολτόμετρο ακριβείας:

Τάση

Φόρτιση

12,6

100%

12,4

75%

12,2

50%

12,0

25%

11,8

φόρτιση τελείως άδεια

Εάν λοιπόν η τάση πέσει κάτω από 1,96 V στο στοιχείο η για μια μπαταρία των 12 V κάτω από 11,8 V σημαίνει ότι η μπαταρία είναι άδεια.

 

Συντήρηση της μπαταρίας

 • Να την ελέγχουμε και να μη την αφήνουμε να αδειάσει τελείως (τάση κάτω από 10,6 V) γιατί τότε δημιουργούνται καταστρεπτικές χημικές αντιδράσεις μη αναστρέψιμες.
 • Να μη της ζητάμε ποτέ πάρα πολύ ρεύμα εκτός από αυτό της εκκίνησης.
 • Να μην την δοκιμάζουμε βραχυκυκλώνοντας με ένα καλώδιο τους πόλους γιατί την καταστρέφουμε.
 • Να μη μένει χωρίς ηλεκτρολύτη με τη σωστή πυκνότητα.
 • Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά την στάθμη του ηλεκτρολύτη ώστε οι πλάκες στοιχείων να είναι πάντα σκεπασμένες.
 • Να βρίσκεται σε στεγνό και καθαρό μέρος παρότι το κέλυφος των μπαταριών είναι κατασκευασμένο από μονωτικό υλικό έχει παρατηρηθεί ότι όταν είναι σε νερό ή σε λάδια και γράσα υπάρχει διαρροή ρεύματος.
 • Να μη την υπερφορτίζουμε αλλά ούτε να την φορτίζουμε πολύ γρήγορα.
 • Να μη μένει εκτός λειτουργίας παραπάνω από ένα μήνα χωρίς να φορτιστεί.

Αν η μπαταρία μείνει χωρίς χρήση για 5 μήνες θα την βρούμε σχεδόν άδεια. Ίσως μπορέσει να κάνει μια δύο εκκινήσεις και μετά ο κινητήρας θα την φορτίσει και όλα θα φαίνονται κανονικά. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει στις πλάκες και η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 40% της ονομαστικής έτσι εάν για κάποιο λόγο ο κινητήρας μου δεν πάρει μπρος με την πρώτη και αναγκασθώ να κάνω μερικές προσπάθειες τότε σίγουρα θα μείνω από μπαταρία.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες μια μπαταρία καινούργια θα θελήσει άλλαγμα μέσα σε ένα χρόνο. Εκτός εάν τον χειμώνα κάθε μηνά την φορτίζω ή εάν έχω την δυνατότητα την κρατώ συνέχεια υπό τάση με ένα καλό ηλεκτρονικό φορτιστή.

Εάν η πτώση τάσης της μπαταρίας μας πέσει κάτω από 10,8V ο κίνδυνος για την ζωή της μπαταρίας είναι άμεσος.

 

 • Ο καλός οδηγός έχει τα παραπάνω στο μυαλό του και οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί επικοινωνεί με τον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων.
 • Φυσικά έχει πάντα κοντά του δύο ηλεκτρόδια εκκίνησης για την περίπτωση που μείνει από ρεύμα και χρειαστεί να πάρει ρεύμα από άλλο αυτοκίνητο.

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Αφήστε σχόλιο

Γιάννης Κότσιρας - Ένα βήμα και φεύγω
Κώστας Μακεδόνας - Το πιο γλυκό λάθος
Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Φυσάει σκουριά
Ελεονώρα Ζουγανέλη - Η αγάπη αργεί
Γιάννης Χαρούλης - Στους ουρανούς
Μανώλης Λιδάκης - Χαλκίδα
Μελίνα Ασλανίδου - Μες το σπίτι
Ελένη Βιτάλη - Κλαίει μια καρδιά
Γιώργος Νταλάρας - Λουλούδι
Άλκιστις Πρωτοψάλτη - Τράβα σκανδάλη

 


Whitesand feat AMB - Jamaican love
Spin Doctors - Two princes
White Town - Your woman
Blue System - My bed is too big
Scorpions - Soul behind the face
Sandra - Don΄t be aggresive
Mike Oldfield - Moonlight shadow
Bad Boys Blue - Come back
Georgio Moroder - Together in electric
Travis - Sing

 


Ιανουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC

ligo-gelio