«Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού παρουσιάζουν βιβλία για τα δικαιώματα των παιδιών»

12 Δεκεμβρίου 2011

 

 

          Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 11 Δεκεμβρίου σε όλη τη Γη, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά κάθε ηλικίας  και γίνεται για να φτάσει σε όλο τον κόσμο ένα σπουδαίο μήνυμα: ότι τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη είναι ίσα, έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να ζήσουν ευτυχισμένα.

          Στις 11 Δεκεμβρίου του 1946 ιδρύθηκε η Unicef, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, με σκοπό  να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τότε κάθε χρόνο, στα γενέθλια της οργάνωσης αυτής, δηλαδή στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 (την ημέρα εκείνη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών), υπογράφτηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα βασικά δικαιώματα των παιδιών:

Έχω δικαίωμα…

 • ü Να έχω ταυτότητα
 • ü Να είμαι κοντά στους γονείς μου
 • ü Στην ίση μεταχείριση
 • ü Να έχω φαγητό, ρούχα, ασφαλές σπίτι
 • ü Στην καλή υγεία, σε ιατρική περίθαλψη, σε ειδική φροντίδα
 • ü Να πηγαίνω στο σχολείο
 • ü Να μεγαλώνω χωρίς ξύλο και προσβολές
 • ü Να μην δουλεύω
 • ü Στον σεβασμό της προσωπικότητας
 • ü Να λέω τη γνώμη μου
 • ü Να εκφράζω ελεύθερα τις πεποιθήσεις μου
 • ü Να προστατεύεται η ιδιωτική μου ζωή
 • ü Να ενημερώνομαι
 • ü Να έχω ελεύθερο χρόνο

          Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., που εδώ και 25 χρόνια είναι συνεχώς δίπλα στα παιδιά της πόλης μας, παρουσιάζουν κάποια χαρακτηριστικά βιβλία που αναφέρονται στα βασικά τους δικαιώματα..

«Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς – του Γιώργου Μπότσου – Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Η Πέτρα έχει την ηλικία της Γης. Έχει καεί πολλές φορές. Κάθε της χαραγματιά μιλάει για ποταμούς από δάκρυα, για θάλασσες από αίμα.
          Γύρω από την Πέτρα είναι τυλιγμένο το Χαρτί. Είναι γεμάτο ψέματα, λάθη και αδικίες.
          Το Ψαλίδι είναι το δίκιο μας για να κόψουμε το Χαρτί και να ελευθερώσουμε τη Γη.»
(Γιώργος Μπότσος)

          Με μια πρωτότυπη σύλληψη, ο γνωστός κομίστας Γιώργος Μπότσος μεταμορφώνει τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε χρωματιστές ιστορίες παιδιών του κόσμου.
          Ο μικρός Λευτέρης μπουχτισμένος από τ’ άψυχα παιχνίδια του θα ξεκινήσει για μια ποδηλατάδα στο πάρκο που αυτή τη φορά όμως θα τον βγάλει σ’ ένα άλλο πάρκο, -πολυεθνικό-, γεμάτο παιδιά και ιστορίες ενός κόσμου που αγνοούσε. Τα παιχνίδια της παρέας εναλλάσσονται και οι ιστορίες ξετυλίγονται. Κάθε παιχνίδι και μια μικρή παιδική μαρτυρία. Κάθε ιστορία αντιστοιχεί και σε κάποιο άρθρο.    

Σύμβασης, που καταστρατηγείται. Όλα αυτά σε μια αφήγηση ενιαία χωρίς διδακτισμούς και πομπώδες ύφος.
          Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται το επίσημο κείμενο της Σύμβασης, προσαρμοσμένο για παιδιά.

«Έχω μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης» – της Κατερίνας Τζαβάρα – Εκδόσεις Διάπλους

Μια παρέα παιδιών σε κάποιο σχολείο στην Ελλάδα γίνεται αφορμή να αρχίσει να ταξιδεύει μια τεράστια αλυσίδα μηνυμάτων και ευχών για αγάπη, αλληλεγγύη και φιλία σε όλα τα σχολεία του κόσμου!
          Οι μικροί αγγελιοφόροι της ειρήνης ανακαλύπτουν πόσο σημαντικό αλλά και δύσκολο είναι για κάθε παιδί, όπου κι αν ζει, να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του…
          Με την παγκόσμια «γλώσσα των Τεχνών» αποφασίζουν να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε όλα τα παιδιά της γης!
          Με τη βοήθεια της ίδιας «γλώσσας» ο εκπαιδευτικός θα ανακαλύψει μέσα στο βιβλίο κρυμμένες ευκαιρίες, μέσα από ευχάριστες και πρωτότυπες δραστηριότητες, για να οργανώσει Προγράμματα Εκπαίδευσης των μαθητών του στα ανθρώπινα Δικαιώματα του παιδιού.
          Ακολούθησε την αλυσίδα της ιστορίας και γίνε κι εσύ αγγελιοφόρος της ελπίδας στο δικό σου σχολείο.

«Το μήνυμα του φτερωτού Ερμή» Ένα χαρμόσυνο μήνυμα για τα δικαιώματα των παιδιών της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου – Εκδόσεις Πατάκης

          Τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Γι’ αυτά μιλάει σε τούτο το βιβλίο ο φτερωτός Ερμής. Λέει για το δικαίωμα να τρέφονται καλά, να μορφώνονται, να μην κάνουν ανθυγιεινές δουλειές, να προστατεύεται η υγεία τους, να προστατεύονται από πολέμους, βία, φτώχεια και πολλά πολλά άλλα.

Όλα τα παιδιά της γης έχουν αυτά τα δικαιώματα, όπου κι αν ζουν.

Υπάρχουν όμως παιδιά που τα στερούνται.

Γι’ αυτά τα παιδιά έχει πολλά να μας πει ο Ερμής. Γιατί όλοι, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει στον κόσμο.

Σειρά: «Τα δικαιώματα των παιδιών» του Aleix Cabrera – Εκδόσεις Μεταίχμιο

          Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της διακήρυξης των δικαιωμάτων του Παιδιού.

Μέσα από μία απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής.

Στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθεται το πλήρες κείμενο της διακήρυξης των δικαιωμάτων του Παιδιού.

 1. Το μαγικό κουτί της Αριάδνης

          Η Αριάδνη έχει ένα μαγικό κουτί, μέσα στο οποίο ζουν πέντε ζωηρόχρωμα λαγουδάκια. Τα λαγουδάκια αυτά είναι μικρά και χρειάζονται βοήθεια για να βρίσκουν τροφή, να μην αρρωσταίνουν και να είναι χαρούμενα. Έτσι, η Αριάδνη σύντομα αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των μεγάλων -γονιών, γιατρών και δασκάλων- ώστε να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά, και πόσο μεγάλη ευθύνη είναι η φροντίδα των παιδιών.
          Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Τέταρτη Αρχή της διακήρυξης των δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να έχει τροφή, στέγη, ψυχαγωγία και ιατρική περίθαλψη.

 1. Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο

          Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Βαμβακοχώρας έχουν έναν μονάκριβο γιο.

Οι σοφοί του βασιλείου ανακοινώνουν πως η υγεία του είναι πολύ επισφαλής και προτείνουν στους βασιλείς να προστατεύουν το παιδί τους από το καθετί.

          Ο βασιλιάς και η βασίλισσα ακολουθούν τη συμβουλή τους: κλείνουν της πόρτες του παλατιού και καλύπτουν τα πάντα με πολλές στρώσεις από μάλλινα και βαμβακερά υφάσματα. Όμως ο νεαρός πρίγκιπας είναι γεμάτος περιέργεια, όπως όλα τα παιδιά, και αποφασισμένος να ανακαλύψει τον κόσμο…
          Η ιστορία αυτή βασίζεται στη Δεύτερη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερη προστασία, όμως πάντα σε συνθήκες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

 1. Το μονοπάτι του σοφού

          Τρία παιδιά από τρία διαφορετικά χωριά κατευθύνονται προς τον Ναό του Σοφού για να γίνουν μαθητές του. Ο Σοφός θα επιλέξει μόνο ένα παιδί, κι έτσι τα τρία παιδιά ανταγωνίζονται για να τον εντυπωσιάσουν.
          Στον δρόμο για τον Ναό τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως ο καθένας μόνος του είναι δύσκολο να τα καταφέρει, και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Όταν φτάνουν στον Ναό του Σοφού, τα περιμένει μια μεγάλη έκπληξη…
          Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Πρώτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή διάκριση.

 1. Ο Αμίν έχασε τον δρόμο του

          Ο Αμίν ανήκει στη νομαδική φυλή των Τάκα-Τάκα, που μετακινείται συνέχεια μέσα σε μια χώρα που λέγεται Ακίντα.

          Μια μέρα ξεσπάει μια ξαφνική και τρομερή καταιγίδα, και ο Αμίν χάνει τους ανθρώπους της φυλής του. 

          Προσπαθεί λοιπόν να ζήσει με τα πλάσματα της ζούγκλας. 

          Πώς όμως μπορεί να νιώσει άνετα κοντά τους αν δεν τον βοηθήσουν και αυτά;
          Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Τρίτη Αρχή της διακήρυξης των δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει από τη γέννησή του να έχει όνομα και εθνικότητα.

          Στην ίδια σειρά είναι και τα παρακάτω βιβλία:

 • Που πήγαν όλοι οι γονείς
 • Οι μικροί πειρατές
 • Το χρώμα των γνώσεων
 • Ο νέος κόσμος του Ρίκι
 • Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα
 • Ο έμπορος της φιλίας

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, η συγγραφέας Αγγελική Φλώρου, στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίας Παρασκευής, στις 4:30 το απόγευμα, θα παρουσιάσει τα «Χριστούγεννα, της Κέλης, της μικρής σφήκας», θα αφηγηθεί στα παιδιά Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες, θα παίξει μαζί τους το κουΐζ της Κέλης και θα κατασκευάσουν μαζί Χριστουγεννιάτικες κάρτες!!!

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031