Ειδήσεις

Άλκηστη Κολοκύθα: Η απαγόρευση ενημέρωσης δημοτικών συμβούλων συνεχίζεται


Είναι κάτι που δεν μπορούσα καν να φανταστώ. Να ζητάει Δημοτικός Σύμβουλος στοιχεία για τα έργα στο Δήμο και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, να υπάρχει αρθρογραφία, να συζητείται η άρνηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο, να περνάνε  σχεδόν τρεις μήνες και το αυτί του Δημάρχου να μην ιδρώνει.

Την 1η Ιουνίου ζήτησα εγγράφως στοιχεία σχετικά με την πορεία ωρίμανσης, ένταξης και δημοπράτησης των έργων καθώς και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 8.500.000 € που θα αλλάξει την πόλη. Ο στόχος μας ήταν, με πλήρη τεκμηρίωση, να απαντήσουμε στην προκλητική προσπάθεια του Δημάρχου να καπηλευτεί όλα τα έργα που μελετήσαμε και εντάξαμε σε προγράμματα με εξασφαλισμένες πιστώσεις.

Το εκπληκτικό είναι ότι δεν πρόκειται για αδράνεια Υπηρεσιών, αλλά εντολή Δημάρχου, όπως μου εξομολογήθηκε καθ’ ύλην Αντιδήμαρχος.

Μετά ένα μήνα κατήγγειλα δημόσια την απαγόρευση ενημέρωσής μας. Συζητήσαμε τη άρνηση παραχώρησης εγγράφων στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου Αντιδήμαρχος με περισσό θράσος, μας είπε ότι δεν παρήλθε η απώτατη προθεσμία των δύο μηνών που προβλέπει ο Νόμος. Στη συνέχεια έκανα νέα Δημόσια καταγγελία πιστεύοντας ότι για την αυτοπροστασία τους θα μας έδιναν τα στοιχεία πριν παρέλθει το δίμηνο.

Όμως αυτή η Δημοτική αρχή ήρθε να βάλει νέα στάνταρ στην αντιδημοκρατικότητα και την αλαζονεία.

Πέρασε το δίμηνο, πέρασε και ο Δεκαπενταύγουστος. Φυσικά τίποτε.

Το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε. Αναγκάστηκα να ασκήσω το τελευταίο δικαίωμά μου. Την έκδοση εισαγγελικής εντολής για παραχώρηση των στοιχείων.

Όταν περιέγραψα την κατάσταση στις Δικαστικές Αρχές προκλήθηκε έκπληξη. Είναι δυνατόν να μην δίνονται στοιχεία σε Δημοτικό Σύμβουλο; Τέθηκε προθεσμία μέχρι 19-08-2020 το μεσημέρι. Επικοινώνησα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Πέτρο Γαλάνη μεταφέροντας την εντολή της εισαγγελέως. Με προκλητικό τρόπο μου απάντησε αν θέλει κάτι η εισαγγελέας ας μας κάνει χαρτί.

Μετά από αυτό η δικαστική διεκπεραίωση της υπόθεσης είναι αναπόφευκτος.

Γιατί η Δημοτική Αρχή αρνείται πεισματικά;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο Δήμαρχος φοβάται την αλήθεια. Έχοντας προνομιακή σχέση με ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζει την δική του στρεβλωμένη θέση. Καπηλεύεται τη δουλειά των άλλων. Μηδενίζει τον κόπο σύνταξης μελετών, ωρίμανσης και ένταξης σε προγράμματα των έργων με εξασφαλισμένες πιστώσεις.

Από την άλλη, αφού, εννιά χρόνια στην αντιπεριφέρεια, σχεδόν κανένα έργο δεν ωρίμασε εκτός από συντηρήσεις και αναθέσεις για αποχιονισμούς και καταπτώσεις, βλέπει σαν βουνό την υπηρεσιακή διεκπεραιωτική διαδικασία που πρέπει να γίνει για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων.

Γνωρίζοντας την αδυναμία του να εντάξει νέα έργα, προσπαθεί, με νύχια και με δόντια,  να παρουσιάσει τα έργα που ενέταξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σαν δικά του.

Επαναλαμβάνουμε. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σε μας ανήκει η έμπνευση, ο σχεδιασμός, η ωρίμανση των έργων και η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων. Στη νέα Δημοτική αρχή ανήκει το στάδιο της υλοποίησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο ίδιος ζει τη δική του εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες μπορεί να ξεγελάστηκαν πριν τις εκλογές, να έδωσαν και με το παραπάνω περίοδο χάριτος, όμως πλέον έχουν αντιληφθεί αυτό που πολύ εύστοχα λέει ο λαός μας. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

 

Γράφει η Άλκηστη Κολοκύθα, δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Η ΠΕΑΕΑ τιμά τους 13 εκτελεσθέντες τον Αύγουστο του 1949 στην γέφυρα Καράμπαλη