Ειδήσεις

Έκτακτη συνεδρίαση για τον Ιανό στο Δήμο Σοφάδων


Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου, συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων καθώς τα νεώτερα δεδομένα για την σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» δείχνουν ότι θα επηρεάσει τη νοτιανατολική Θεσσαλία και πιθανότατα θα εκδηλωθούν φαινόμενα και σε περιοχές του Δήμου Σοφάδων.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αναλύθηκαν σενάρια που προβλέπουν ακόμη και εκκένωση περιοχών αν απαιτηθεί  ενώ τονίστηκε από όλους η αποφυγή οποιασδήποτε άσκοπης μετακίνησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Νίκος Μιχαλάκης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας  Πύραρχος Γιώργος Νταουτάς, ο Διοικητής ΠΥ Σοφάδων Αντιπύραρχος. Ευαγ. Ζαβλάγκας, ο Διοικητής ΠΥ Καρδίτσας αντιπύραρχος Χρήστος Κοκκώνης, ο Διοικητής του ΑΤ Σοφάδων κ. Ιωάννης Τσαχτάνης  ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία κ. Ιωάννης Κουτσομηλιάς, οι Αντιδήμαρχοι κκ Αθ. Σαμαράς και Σπ. Εκίζογλου, η Διευθύντρια ΔΕΥΑ Σοφάδων κ. Μαρία Καραγεώργου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σοφάδων κ. Ντίνος Σακκάς.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος ανέλυσε τον σχεδιασμό και τόνισε ότι «μένουμε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή και είμαστε συντονισμένοι με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια , την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τις εθελοντικές ομάδες και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση.Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε συναγερμό.»

Από την πλευρά του ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Μιχαλάκης έδωσε τα εύσημα στο Δήμαρχο για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού κάνοντας τις σχετικές επισημάνσεις και ζητώντας απ’ όλους να συνεισφέρουν τα μέγιστα εφόσον χρειαστεί.

Ο κ. Νταουτάς σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως σημειωθεί θα είναι οι μεγάλες ποσότητες νερού. Δήλωσε ότι η Πυροσβεστική είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και ήδη έχουν διατεθεί επιπλέον οχήματα προς την περιοχή του Κέδρου και της ΔΕ Ταμασίου. Όπως είπε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ενώ έβαλε και το  σενάριο της μετακίνησης ανθρώπων εφόσον χρειαστεί, υποδεικνύοντας το κλειστό γυμναστήριο ως χώρο μεταφοράς.

Ο κ. Ζαβλάγκας σημείωσε πως όλα τα οχήματα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ενώ ο Διοικητής του ΑΤ Σοφάδων κ. Τσαχτάνης τόνισε πως η αστυνομία είναι έτοιμη να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Όχι άσκοπες μετακινήσεις

Η  Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ
– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
– Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω του Ιανού ο Νομός Καρδίτσας